4 Mayıs 2021 Salı

Termikçi şirketin dava açtığı Amasra Belediye Başkanı Çakır: Bu sindirme politikası

 04 Mayıs 2021 12:38

Bartın'ın Amasra ilçesinde termik santral kurmak isteyen Hattat Holding'in dava açtığı Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, "Bunlar sindirme politikası, gereken cevabı veriyoruz" dedi.

Recai Çakır | Fotoğraf: Bartın Platformu

  •  ANASAYFA
  •  ÇEVRE
  • Özer AKDEMİR
  • İzmir

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır hakkında, ilçede termik santral kurmak isteyen Hattat Holding'in ortak olmak istediği Çin şirketlerine mektup yazdığı gerekçesiyle tazminat davası açıldı. Çakır, davayı "sindirme politikası" olarak yorumlarken "İlçenin ekonomisini ve doğasını korumak görevimiz. Yıllardan bu yana termik santral mücadelesinin içinde olan birisi olarak hedefe konuluyorum" dedi.

    "YILLARDIR KÖMÜRE EVET TERMİK SANTRALE HAYIR DİYORUZ"

    Amasra Belediyesi ve kendisi hakkında açılan tazminat davası ile ilgili görüşlerini aldığımız Çakır, Hattat Holding'e bağlı HEMA şirketinin 16 yıl önce bölgeye kömür çıkarmak için gelen bir firma olarak o tarihten bu yana da Amasra kamuoyunu meşgul ettiğini dile getirdi. Amasra'nın zaten bir kömür madenciliği geçmişi olduğunu aktaran Çakır, "Biz başından bu yana kömür çıkacaksa istihdam sağlanacaksa 'evet' ama termik santrale 'hayır' diyoruz. Yıllardır da Amasra halkı ve 120'nin üzerinde kuruluşla birlikte bunun mücadelesini veriyoruz" dedi.

    "MÜCADELENİN SİMGE İSİMLERİNDEN OLDUĞUM İÇİN HEDEFTEYİM"

    HEMA şirketinin 15 Temmuz sonrası ÇED olumlu kararı aldığı bir proje olduğunu ve bu projenin iptal edildiğini hatırlatan Çakır, "Bu projeye göre yapılan bazı plan değişiklikleri de iptal oldu hukuk sürecinde. Aslında bizim istediğimiz gidip gibi gidiyor süreç ancak biraz yerel siyasetin etkisiyle bu konu sürekli köpürtülüyor. Yani istihdam sağlanacak havası yaratılmak isteniyor" diye konuştu. Kendisinin termik santral karşıtı mücadelenin başından bu yana içinde yer aldığını, gerek sendikacı kimliğinde gerekse yerel seçimlerin ardından iş başına geldiği Amasra Belediye Başkanı kimliği ile termik santral mücadelesinin sembol isimlerinden birisi olduğunu kaydeden Çakır, bu nedenle hedefe konulduğunu dile getirdi.

    "GÖREVİMİ YAPIYORUM"

    Çakır; "Halbuki bizim yaptığımız çalışmaların hemen hepsinde bilgiler açık, iddialarımıza yönelik kaynaklar belli. Şirket bugüne kadar yüzlerce işçi mağdur etti. 15 yıldır 1 gram kömür çıkarmadığı gibi hem üretim anlamında, hem istihdam anlamında hem çevre tehdidi anlamında bölgeye ciddi bir sıkıntılar verdi, veriyor. Bunları ifade etmek belediye olarak asli görevimiz aslında. Asli görevimiz aslında. Bu ilçenin ekonomisine de, geleceğine de, çevresine de biz sahip çıkacağız. Dolayısıyla bunu bir sindirme politikası gibi okuyoruz ve gereken cevabı da veriyoruz" diye konuştu.

    "EMEKÇİLERİN MEMLEKETİNİ SORGULAMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK"

    Amasra'da Çinli işçi çalıştıracaklarına dair şirket patronu Mehmet Hattat'ın kendi ifadesi olduğunu belirten Çakır, "Bizim burada emekçilerin memleketine, mezhebine bakmak gibi bir takıntımız niyetimiz yok. Fakat işsizliğin geldiği boyut itibariyle öncelikle yapılacak işin bölge insanı ile yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Buna da dikkat çektik. Biz burada kamulaştırmayı talep ediyoruz esasında TTK ya bağlı Amasra İşletmesi aracılığıyla bu kömür yeryüzüne çıksın ve bölge insan da ekmek yesin diyoruz" dedi.

    ŞİRKETİN TİCARİ İTİBARI ZEDELENMİŞ!

    Hattat Holding’in bölgedeki termik santral projesi için Çinli ortak arayışında olduğuna dair haberlerin ardından Bartın Platformu eş sözcüsü sıfatıyla Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın Belediye Başkanı ile birlikte Çinli muhtemel ortaklara Termik Santral sürecine ilişkin bir mektup göndermişlerdi. Mektupta Amasra-B kömür sahasında istihdamın Amasra ve Bartın’da yaşayan işsiz gençlerin işe alınması suretiyle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgu yapılıyordu. Hattat Holding bu mektupla ticari itibarlarının ve "marka değerlerinin" zedelendiğini ileri sürerek Amasra Belediyesine ve Belediye Başkanı Recai Çakır aleyhine 1.000.000,00-TL’lik manevi tazminat davası açtı. Şirket dava dilekçesinde belediyeyi ve belediye başkanını "toplam 700.000.000 Euro yatırımı boşa çıkartacak derecede asılsız, açıkça kötü niyetli ve maksatlı isnatlarda bulunmakla" suçluyor.

    BARTIN PLATFORMU: HATTAT'A ZIRNIK YOK!

    Tazminat davası ile ilgili bir açıklama yayınlayan Bartın Platformu da tazminat davası ile ilgili iddiaları "tamamen saçma" olarak niteleyerek; "Hattat Holding’e; derdiniz rödovans hakkını yabancı firmalara devretmekse bir kez daha; “Sana Amasra’dan zırnık yok, artık Bartın’da istenmiyorsun, tasını tarağını toplayın ve gidin”" dedi.

    https://www.evrensel.net/haber/432205/termikci-sirketin-dava-actigi-amasra-belediye-baskani-cakir-bu-sindirme-politikasi

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

      01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...