7 Mayıs 2021 Cuma

Çukuralanlılar: "İkizdereliler gibi mücadele edilmeli"

 07 Mayıs 2021 08:55

Çukuralan altın madeni 3. kapasite artışı ÇED'i askıya çıktı. On yıldır davanın avukatlığını yapan Av. Arif Ali Cangı, "Dava yolu güvence yaratmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Özer AKDEMİR

İzmir

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çukuralan köyü yakınlarındaki Koza Altın Şirketi tarafından işletilen altın madeninin üçüncü kez kapasite artırımı ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından kabul edilerek askıya çıkarıldı. On yılı aşkın bir süredir davanın avukatlığını yürüten Arif Ali Cangı, "ortaya çıkan gerçek şu, dava yolu güvence yaratmıyor" dedi.

MAHKEMELER İPTAL ETİKÇE BAKANLIK YENİ ÇED VERDİ

Yaklaşık on yıldır üretimine devam eden altın madenine karşı açılan davalarda yapılan bilirkişi incelemelerinde madenin orman ekosistemine, yer altı-yer üstü su kaynaklarına, canlı yaşamına ve koruma altındaki türlere olumsuz etki edeceği raporlanmıştı. Bu raporları dayanak alan mahkeme madenin ÇED raporunu iptal etmişti. ÇED iptalinin ardından 2009/7 Genelgesi’ne dayanılarak şirkete yeni ÇED izni verilirken, bu rapora karşı da dava açılmış, yeni ÇED ile birlikte madenin 3. kez kapasite artışı projesi için verilen ÇED raporu da iptal edilmişti. Bu mahkeme kararının ardından da 2009/7 Genelgesi uyarında ÇED için başvuran şirkete bir kez daha şirkete ÇED izni vermek için Ankara’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılmıştı.

3. KAPASİTE ARTIŞI NİHAİ ÇED'İ ASKIYA ÇIKARILDI

Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan ilanla Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı 2009/7 projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporunun İDK tarafından incelenerek son şekli verildiği dile getirildi. Bakanlıkta ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde on gün askıda kalacak olan Nihai ÇED raporuna iletilen görüşlerin projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacağı ileri sürülüyor.

BAKANLIK: "MAHKEME KARARININ GEREĞİ YAPILSIN DİYE YAZDIK"

Öte yandan, mahkemenin 3. kapasite artışı ÇED Raporunu iptal etmesinin ardından bir dilekçe ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na madenin derhal kapatılması talebiyle başvuran davanın avukatı Arif Ali Cangı'ya ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünden gelen yanıtta kararın gereğinin yapılması için 02.04.2021 tarihinde Valiliğe yazı gönderildiği bilgisine yer verildi. Madenin ÇED olumlu kararı olmadan faaliyetini sürdüremeyeceğini belirten Cangı şunları söyledi;  "büyük olasılıkla şu anda maden biçimsel olarak mühürlenmiştir. Görünen odur ki 10-15 gün sonra Çed olumlu kararı verilecek ve maden çalışmaya devam edecek".

"SİVİL İTAATSİKLİKTEN BAŞKA ÇARE YOK"

Bergama ve Dikililer'in bu karara karşıda dava açacaklarını ifade eden Cangı, son mahkeme kararının ardından yaptığı "Bu karar da madeni kapatmazsa çevre hukuku güvencesi kalmamıştır" sözlerini anımsattığımızda şunları söyledi; "ortaya çıkan gerçek şu; dava yolu güvence yaratmıyor. O yola devam etmek gerek. Bunun yanı sıra Dikililerin, Bergamalıların İkizdere, İkizköy direnişi gibi yaşam alanlarına bizzat sahip çıkmaları gerekiyor. Halkın direnişi bu kötücül düzeni değiştirecek. Kovid-19 döneminde yapılması gereken en kutsal görev bu olsa gerek. Biz savunmazsak, dünyadaki yaşam tükenecek. Çukuralan'ın geleceği bizim elimizde, sivil itaatsizlikten başka çare yok".

ÜÇ YENİ OCAK AÇILACAK, 18, 5 YIL MADEN ÇIKARILACAK

Üçüncü Kapasite Artışı ÇED raporuna göre Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin192 ha’lık mevcut ÇED alanına yaklaşık 132 ha’lık yeni bir alan ilave edilecek. Böylece proje ÇED alanının toplam 324 ha’ya çıkartılması planlanıyor. Mevcut proje sahası içerisinde hali hazırda yer alan 2 adet açık ocaklardan bir tanesi genişletilirken, kuzey ve güney yönlerinde üç adet yeni açık ocak eklenecek. 3. Kapasite Artırımı projesi doğrultusunda gerçekleştirilecek olan açık ocak madenciliğinin yaklaşık 5,5 yıl sürmesi ve yaklaşık 1,87 milyon ton cevher üretimi planlanıyor. Yaklaşık 13 yıl sürmesi öngörülen yeraltı madencilik faaliyetleri sonucunda ise 5,82 milyon ton altın ve gümüş cevheri çıkarılması planlanıyor.

https://www.evrensel.net/haber/432396/cukuralanlilar-ikizdereliler-gibi-mucadele-edilmeli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...