01 Mayıs 2021 11:28
Mera il komisyonu önce "meralar köylünün" dedi, şirket itiraz etti. Valiliğin devreye girmesiyle komisyon 20 gün içinde karar değiştirip, Ayvalık Karaayıt köyü merasına atık deposu için onay verdi.
Fotoğraf: Ayvalık Tabiat Platformu
İzmir
Balıkesir Ayvalık'ın Karaayıt köyü yakınlarında işletilen Bilfer demir zenginleştirme tesisinin atık deposu için valilik devreye girdi. İl mera komisyonunun 9 Nisan'da mera alanında atık deposu talebine olumsuz yanıt vererek merayı köyün kullanımına bırakan kararına şirket "Atık depolayacak başka yer yok” diye itiraz etmişti. Şirketin talebi üzerine valilik il mera komisyonunu yeniden topladı. Sadece iki muhtar ve ziraat odası başkanının itirazı işe yaramadı. İlk kararını bir ay geçmeden değiştiren il mera komisyonu köyün mera alanına şirketin atık deposu yapmasına onay verdi.
MADEN İÇME SUYU BARAJINA 3 KM UZAKLIKTA!
Karaayıt köyünde yaklaşık 13 yıldır faaliyet gösteren Bilfer demir zenginleştirme madeni bu süre içerisinde köyün mera alanlarını işletme sahası içerisine katmıştı. Ruhsatı 1950'lerden kaldığı için ÇED raporundan da muaf tutulan maden yıllardır yarattığı kirlilik nedeniyle köylülerin kabusu oldu. Şirket 2008 yılından köy merasından 125 dönümlük bir kısma demir zenginleştirme tesisi kurmuştu. Ayvalık ve çevresindeki köylerin en önemli su kaynağı olan Madra Barajı'na 3 km uzaklıktaki maden, atık depo alanının dolması üzerine yeni bir atık deposu yapmak için köyün mera alanından 90 bin metre karesinin kendilerine tahsis edilmesi için başvurmuştu.
KÖYÜN MERASINI ATIK DEPOSU YAPMAK İÇİN İSTEDİ
Mera Kanunu'nda yer alan “Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz” maddesine rağmen şirketin bu talebi üzerine 15 Ekim 2019 tarihinde yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı köylülerin tepkisi üzerine yapılamamıştı. Buna rağmen şirketin yeni atık projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilirken, Ayvalık Tabiat Platformunun “Karaayıt köyü merası halkındır” diyerek sosyal medya üzerinden başlattı kampanyada kısa sürede 2 bini aşkın imza toplanmıştı.
İL MERA KOMİSYONU KARARINI 1 AY GEÇMEDEN NEDEN DEĞİŞTİRDİ?
Bu gelişmelerin ardından 9 Nisan 2021 tarihinde toplanan il mera komisyonu madenci şirketin atık depo alanı talebini geri çevirerek mera alanının köylünün kullanımında kalmasına karar vermişti. Komisyonun bu kararına 27 Nisan tarihinde itiraz eden şirket "Atık depolayacak başka yer yok" gerekçesi ile il mera komisyonu kararının değiştirilmesini talep etti. Mera alanının şirkete tahsisi ile doğacak muhtemel yem açığının karşılanması ve iki köyün hayvan yetiştiricilerine katkı sağlanmayı taahhüt eden şirketin bu taahhütleri sonrası valilik harekete geçerek il mera komisyonunu toplantıya çağırdı. Tüm ülkede salgın nedeniyle tam kapanmaya geçilmesinin ilk gününde apar topar valilikte toplantıya çağrılan muhtarlar ve diğer il mera komisyonu üyelerince yapılan toplantıda edindiğimiz bilgilere göre iki muhtar ve ziraat odası başkanının olumsuz oyuna karşın diğer kurum temsilcilerinin onayı ile mera alanının şirkete tahsis edilmesi kararı alındı. Köylüler ve Ayvalık Tabiat Platformu karara tepki gösterdiler.
NEBAHAT DİNLER: "20 GÜNDE NE DEĞİŞTİ?"
Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, madenin Karaayıt köyüne ilk yerleştiği süreçte de meraların benzer yöntemlerle köylünün elinden alınıp şirkete tahsis edildiğini belirterek, ‘Mahallelerin hayvan varlığı bakımından mera varlıklarının yetersiz olduğu anlaşıldığından’ köylülerin kullanımında kalmasına karar veren mera komisyonu 20 gün sonra ne değişti de kararını geri çekti? Türkiye’nin korona mücadelesinde 17 günlük tam kapanma sürecinin ilk gününde Valiliğin yüzlerce köylünün geçim kapısı olan mera alanının bir şirketin atık deposu yapılması için mera komisyonunu ikinci kez toplantıya davet etmesini hayretle not ettik" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder