9 Mayıs 2021 Pazar

Akçay sulak alanının yok edilmesi için belediye her yolu deniyor!

 09 Mayıs 2021 15:01

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Akçay Sazlığı, bölgeye sanayi kurulmak istenmesi sebebiyle belediye tarafından moloz doldurularak yok edilmeye çalışılıyor.

Fotoğraf: Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

  •  ANASAYFA
  •  ÇEVRE
  • Özer AKDEMİR
  • Kuzey Ege bölgesinin önemli sulak alanlarından birisi olan Akçay Sazlığı’nın sulak alan olmaktan çıkarılarak organize sanayi bölgesi haline getirilmesi için her yol deneniyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yıldır moloz ve hafriyat dökülerek doldurulmak istenen sulak alanın 100 hektarı da geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’nden (SAYBİS) silinmişti.

    BALIKESİR BELEDİYESİ SAZLIĞI KURUTUP ŞİRKETLERE VERECEK

    Balıkesir Belediyesinin sulak alana moloz dökümüne devam etmesine yurttaşlar tepki gösteriyor. Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, belediyenin moloz döküm işleminin acilen durdurulması ve sulak alanın rehabilitasyonu için başvuruda bulunurken belediyeden gelen yanıtta, alanın sulak alan olmadığı ileri sürüldü. Derneğin mart ayı içinde gönderdiği yazılara 16 Nisan 2021 tarihinde yanıt veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, alanın sulak alan envanterinde yer almadığını ileri sürdü. Belediye, kurulması planlanan Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) Organize Sanayi Bölgesinin (ETDİOSB) gerçekleştirilmesi için, ETDİOSB Başkanlığının talebi üzerine, alanın gerekli dolgu, zemin sertleştirme ve tesviye işlemlerini kendilerince yapıldığını belirterek bu işlem sonra alanın ETDİOSB Başkanlığına devredileceğini dile getirdi.

    BÖLGE, ENVANTERDE SULAK ALAN OLARAK KAYITLI

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca verilen bu bilginin yanıltıcı olduğunu ifade eden Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, konuya dair bir açıklama yaptı.

    Derneğin açıklamasında "Söz konusu alan Çevre Kanununda ve Sulak Alan Yönetmeliğinde yer alan tanıma göre 'sulak alan' özelliklerini taşımakta ve SAYBİS’te de kayıtlı olan 'Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı' sınırları içerisinde yer almaktadır. Kısaca Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen ve ülkemizin de 1994 yılında imzaladığı Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi ve Ulusal Mevzuatımızla da korunması gereken alandır" ifadelerine yer verildi.

    BELEDİYE SUÇ İŞLİYOR!

    Çevre Kanunun 9. Maddesinde yer alan “Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamaz. Bu hükme aykırı olarak arazi kazanılması halinde söz konusu alan faaliyet sahibince eski haline getirilir” hükmüne dikkat çeken dernek, Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin bu işlemi ivedilikle durdurmasını istedi.

    Dernek, Çevre Kanunu'na göre Belediyenin alanı eski haline getirmesi gerekirken alanda hâlâ moloz dökümüne ve alanı doldurmaya devam ettiğinin altını çizerek, bu işlemin hem Çevre Kanunu'nun 9. maddesine hem de Sulak Alan Yönetmeliğine göre suç teşkil ettiğini belirtti.

    HARİTADAN SİLİNEN 100 HEKTAR TEPKİLER ÜZERİNE YENİDEN GELDİ

    144,75 hektarlık bir alana sahip olan Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nın 100 hektarının geçtiğimiz günlerde SAYBİS envanterinden silinmesi imar endişelerine neden olmuştu. Yöre halkının ve ekoloji örgütlerinin tepkileri sonrası "yanlışlık yapılmış" denilerek silinen miktar sisteme tekrar girilip sulak alanı gösteren harita düzeltilmişti.

    EKOLOJİ ÖRGÜTLERİ ORTAK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

    Türkiye’nin toplamında kaydedilmiş olan 487 kuş türünün yüzde 30’unu barındırdığı dile getirilen Akçay Sazlığı, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

    Sulak alanın korunması, hafriyat dökümünün sona erdirilmesi ve alanın rehabilitasyonu talebiyle geçtiğimiz aylarda ülke genelinde 37 ekoloji örgütü tarafından ortak bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada, "Sazlıklar, sulak çayırlıklar, açık su yüzeyleri ve kumul habitatlarıyla değişik türden canlı gruplarının barınmasına, beslenmesine ve üremesine uygun ortama sahip olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı aynı zamanda tepeli pelikan, poyrazkuşu, flamingo gibi kuş türlerinin de yuvası. Alanda yapılan çalışmalar sulak alanın özellikle kuş ve balık türleri olmak üzere sürüngenler, çift yaşamlılar, memeli hayvanlar, kelebekler ve sulak alan bitkileri yönünden çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu gösteriyor." ifadelerine yer verilmişti.

    https://www.evrensel.net/haber/432548/akcay-sulak-alaninin-yok-edilmesi-icin-belediye-her-yolu-deniyor

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

      24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...