06 Aralık 2022 12:39
Cengiz Holding’in Kazdağı’nda işletmek istediği altın madeni Çanakkale’de ve İstanbul’da protesto edildi. Çanakkale'de adliye önünde açıklama yapılırken, İstanbul'daki eylemde 7 kişi gözaltına alındı.
Fotoğraf: Can Kavaklı
Özer AKDEMİR
Cengiz Holding’in Kazdağı’nda işletmek istediği altın madeni Çanakkale’de ve İstanbul’da protesto edildi. Cengiz Holding’in Haliliağa bakır-altın madeni ile ilgili üç davanın duruşmasının görüleceği Çanakkale Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına bölgedeki birçok dernek ve meslek örgütünden yurttaşlar katıldı.
Cengiz Holding'in İstanbul Üsküdar'daki binası önünde İklim Adaleti Koalisyonu tarafından yapılan basın açıklamasında ise 7 kişi gözaltına alındı.
"ÜÇ KÖY HARİTADAN SİLİNECEK!"
Fotoğraf: Can Kavaklı
Çanakkale’de yapılan basın açıklamasında Kazdağları Ekoloji
Platformu adına hazırlanan metni okuyan Ayşe Gökçe Bor dünya üzerinde biyolojik
çeşitliliği ile sayılı ekosistemlerden biri olan Kazdağı’nın yüzde 79’unun
madenlere ruhsatlandırıldığını dile getirdi. Kazdağı’na üşüşen
şirketlerden birisinin de Cengiz Holding olduğunu belirten Bor, “Kazdağı
ekosistemi içinde devasa bir alanda yıkıma sebep olacak,
“BİLİRKİŞİ RAPORU MADENİN SAKINCALARINI ORTAYA KOYDU”
Bu projeye karşı üç ayrı dava açıldığını aktaran Ayşe Gökçe Bor, bu davalarda yapılan bilirkişi keşifleri sonucu hazırlanan raporların yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacağı ve ÇED olumlu kararının hukuka aykırı oluşu yönünde görüş bildirildiğini dile getirdi. Bu bilirkişi raporunun ardından üç dava için de Çanakkale 1. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini aktaran Ayşe Gökçe Bor, 81 yurttaş ve 6 kurumun açtığı davada halkın sağlıklı bir çevrede yasaması için mücadele eden tabip odası ve İHD ile üç yurttaşın hukuksuz yere dava açmaya ehliyetsiz sayıldığını dile getirdi.
“MAHKEMENİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞEMEN YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI”
Şirket, 2009/7 sayılı genelgeden yararlanarak, yürütmeyi durdurma kararına mesnet olan bazı hususlarla ilgili ÇED Raporunda revizyon yaparak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yeniden başvurduğunu ve söz konusu proje için 13 Ekim 2022 tarihinde yeniden İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapıldığını ifade eden Ayşe Gökçe Bor şunları söyledi; “Bugün Cengiz Holding’in yıkım projesine karşı açılan üç davanın da duruşması yapılacak. İklim krizinin etkilerini gördüğümüz, kuraklık çekmeye başladığımız ve gıda güvenliğimizin tehlikeye girdiği bu dönemde sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, bir şirketin kazancı için feda edilemez. Kazdağı’nın korunması, gelecek kuşaklara, çocuklarımıza ve bu topraklarda yasam hakkı olan tüm canlılara borcumuzdur.”
‘KÜMÜLATİF ETKİ GÖZ ÖNÜNE ALINMADI’
Şirketin ÇED raporunda, bölgede yer alan diğer metalik madencilik projelerinin sebep olacağı kümülatif etkilere değinilmediğine vurgu yapan …”Ayrıca, ÇED Raporu içinde maden için su alması planlanan Hacıbekirler 1 ve 2 göletlerinin projelerine ve çevre etkilerine yer verilmemiştir. Göletler için DSI ile protokol hazırlığı içinde olduğu ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da göletler için kapsam dışı kararı verdiği bilinmektedir. Oysa ÇED bir bütündür ve tüm projeyi kapsamalıdır” dedi.
Ayşe Gökçe Bor, “Umuyoruz ki mahkeme yaşamdan yana karar verecek ve bilirkişilerin de belirttiği gibi Kazdağı ekosisteminde doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz yıkım yaratacak Halilağa Bakır Madeni Projesini iptal edecektir.”
İSTANBUL'DA 7 GÖZALTI
Fotoğraf: İklim Adaleti Koalisyonu,
Cengiz Holding'in İstanbul Üsküdar'daki binası önünde İklim Adaleti Koalisyonu tarafından yapılan basın açıklamasında ise 7 kişi gözaltına alındı. İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Osman Akkuş, Sultan Torbacıoğlu, Hakan Tosun, Kadir Gölcü, Aslı Kerem, Doğasu Dilek Akın ve Deniz Kuzucular Üsküdar Emniyet Amirliğine götürdü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder