04 Ocak 2023 12:02
Muğla Milas’a bağlı İkizköy'de termikçi şirket; İkizköylülerin sit alanı ilan edilmesi ve korunması çağrısı yaptığı binlerce yıllık arkeolojik kalıntıların olduğu tepeyi iş makineleriyle yok etti.
Fotoğraf: İkizköylüler
Özer AKDEMİR
Muğla Milas’a bağlı İkizköy'de termikçi şirket binlerce yıllık arkeolojik kalıntıların olduğu tepeyi yok etti. İkizköylüler’in aylardır kömür ocağını tam ortasında kalan tepenin sit alanı ilan edilmesi ve korunması çağrısına rağmen şirket arkeolojik alanı yıkıp geçti.
ARKEOLOJİK ALANI KEPÇELERLE YOK ETTİLER
Dün şirketin arkeolojik alandaki yıkımına karşı bölgeye giden Akbelen ormanında nöbet tutan köylüler ve yaşam savunucuları çektikleri videolarla bir kez daha doğa ve tarih katliamını belgelediler. Aylardır Akbelen ormanının kömür ocağı için kesilmesine karşı nöbet tutan köylüler, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasının ardından diken üzerinde bir bekleyişi sürdürüyorlar. Akbelen ormanının sınırına kadar dayanan kömür madeninde uzun süredir arkeolojik kazıların sürdüğü tepe, köylülerin bölge arkeolojik sit alanı ilan edilsin” çağrılarına ve açtıkları davaya rağmen dün iş makineleri ile tahrip edildi. Henüz açılan davaların sonuçlanmadığını, arkeolojik alanda herhangi bir keşif yapılmadığını belirten köyüler analda Kayra dönemine ait mozaiklerin bulunduğunu dile getirdiler.
ARKEOLOJİK BULUNTLARA NE OLDU?
Köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal alanda taşınmaz varlıkların bulunduğunu duyduklarını belirterek; “Buradaki varlıklar taşındı mı? Taşındıysa nerede? Bilgiler nereye verildi? Bunları kim denetledi? Hiçbir bilgi verilmeden YK Enerji sponsorluğunda gizli saklı yürütülen, çalışanların görüntü alması ve burayla ilgili konuşması yasaklanan bu tarihi kazıda neler bulundu ne yapıldı da böyle oldubittiye getirilerek yok ediliyor bilinmiyor” dedi.
“TARİHİ ESERLERİN TAŞINMASI YASAYA AYKIRI”
Arkeolojik buluntuların Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kanununa göre " taşınmaz kültür varlığı " olduğunu ve kanuna göre yerinden taşınmasının yasaklandığını belirten Atal, “buna rağmen Muğla Müze Müdürlüğü ve YK enerji birlikte suç işleyerek YK enerjinin sponsorluğunda arkeolojik eserleri Ören'e götürdüler. Hep söylediğimiz gibi Muğla'da 5'li çeteye yasalar uygulanmadığı için şikayetimiz sonrasında "koğuşturmaya yer olmadığına " ilişkin karar geldi. Arkeolojik eserlerin taşınmasının ve tahribatının durdurulması için Kültür ve turizm Bakanlığına Muğla 3. İdare Mahkemesinde açtığımız davada ise " çok ilginç " bir şekilde davanın konusu itibariyle mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmaksızın mahkeme duruşma ve karar günü için tebligat gönderdi. Keşif yapılmaksızın karar verilemeyecek dosyada karar ve duruşma günü tayin edilince, yasaya aykırı bir uygulama nedeniyle mahkemenin davamızı reddedeceğini anladık.” Dedi.
JANDARMAYA ŞİKAYET ETTİLER
Bu durum sonrası reddi hakim taleplerinde bulunduklarını
belirten Atal, bu taleplerinin reddedildiğini dile getirdi. Köylüler dün hem
kültür ve tabiat varlıklarına verilen zararla ilgili, hem de zeytin kanununu
çiğneyip
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder