21 Temmuz 2023 Cuma

Bornova Belediyesi sokaklardaki kilit taşları sökerek yerine asfalt döküyor

 

21 Temmuz 2023 11:11



Bornova Belediyesi yüz binlerce lira harcayarak kilit taşı döşediği sokaklara asfalt dökmeye başladı. Peyzaj Mimarları Odası, suyu toprakla buluşturmayan ve ısıyı artıran uygulamaya tepkili.



Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir Bornova Belediyesinden bilim dışı bir uygulama ile gündemde. Sokaklarda birkaç yıl önce döşenen kilit taşlarını söken belediye yollara asfalt döküyor! Asfaltın suyun toprakla buluşmasını önlediği ve ısı adası etkisini arttırdığını belirten Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler Belediyenin yaptığı uygulamanın son derece yanlış olduğunu söyledi.

BELEDİYE SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Küresel ısınma kaynaklı iklim olaylarının hızla arttığı, dünyada üst üste tüm zamanların ortalama sıcaklık rekorlarının kırıldığı, Türkiye ve Avrupa'nın aşırı sıcaklarla boğuştuğu bugünlerde Bornova Belediyesi birkaç yıl önce yüz binlerce lira harcayarak kilit taşı döşediği sokaklara asfalt dökmeye başladı. Bir fosil yakıt türevi olan asfaltın sıcağı tutarak ısı adası etkisi yarattığı, suyun toprakla buluşmasını önleyerek aşırı yağışlarda sel ve su baskınlarına neden olduğu bilimsel bir gerçekken belediyenin neden böylesi bir şey yaptığını kimse anlamış değil.

Konuya dair sorular yönelttiğimiz belediyeden soruların Fen İşleri Müdürlüğüne havale edildiği yanıtının ardından günler geçmiş olmasına rağmen bir geri dönüş olmadı.

İŞÇİLER: "PARKE TAŞLARI SULARI ZEMİNE ÇEKTİĞİ İÇİN ŞİKAYETLER VARMIŞ"

Parke taşları iş makineleri ile sökerek yerine asfalt döken işçilere neden böyle yapıldığı sorusunu yönelttik. İşçiler amirlerinin kendilerine parke taşların yağan yağmur suyunu çektiği için binaların zemin katlarında rutubet oluştuğunu, bununla ilgili yapılan birçok şikayet nedeniyle böyle yapıldığını anlattığını aktardılar. Yağmur sularının toprakla buluşamaması sonrasında ne olacağı, suların binaların bahçelerine, hatta zemin kartlarına bile girebileceği ile ilgili sözlerimize görüştüğümüz işçiler 'haklısınız ama bize söylenen böyle" yanıtını verdiler.

Reklam

Reklam

"YOLLAR BOZUKTU ASFALT DÖKÜP DÜZELTTİK"

Konuya ilişkin soruları yönelttiğimiz Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler konuyu belediye yetkilileri ile görüştüğünü belirterek; "Kilit taşlı yollarda sorun olduğu için böyle birşey yaptıklarını söylediler bana. Asfalt dökerek daha güzel yollar yaptıklarını, yolları düzene soktuklarını ileri sürdüler. Anladığım kadarıyla belediye birkaç yıl önce kendi asfalt tesisini kurmuş. Bu tesiste ürettikleri asfaltı da yollara seriyorlar" dedi.

"ASFALTIN ZARARLARININ FARKINDALAR AMA... "

Güler, asfaltın küresel ısınma ve iklim krizine etkilerinin belediye tarafından bilinip bilinmediği ile ilgili sorumuzu ise şöyle yanıtladı; "Bu konuları biliyorlar, dökülen asfaltın su geçirimsiz olduğunun da farkındalar ancak 'eldeki olanaklarla bu kadarını yapabiliyoruz. Yollarda zeminde çukurlar oluşmuştu, öyle bırakmazdık' dediler".

"UYGULAMAYI DOĞRU BULMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Oda olarak bu uygulamayı nasıl değerlendiriyorsunuz sorumuza şu yanıtı verdi: "Bu uygulama tabii ki doğru değil. Orada suyun toprakla buluşması ve geçirimli yüzeyler şu anda, hele ki küresel ısınma gerçeğini iyice hissettiğimiz şu dönemde müthiş derece ihtiyacı olan bir konu. Ayrıca asfalt ısı adası etkisinde de müthiş bir ısınma sağlıyor. Orada o ısı adasının etkisi artıyor. Yani karbon salınımını arttırıyor. Asfaltın müthiş derecede olumsuz özellikleri var. Bu yapılan uygulamayı olumlu bulmamız mümkün değil."

6 AYDA 27 BİN TON ASFALT ÜRETİLMİŞ

Bornova Belediyesinin kendi internet sitesinde 2020 yılında üretime başlayan asfalt üretim tesisinden yollara döktüğü asfalt miktarı ile övünen haberler dikkat çekiyor. Eleştirilerin ardından ana sayfadan kaldırıldığı görülen haberde belediyenin 2023 yılının ilk 6 ayında 27 bin tona yakın asfalt ürettiği belirtilerek, bu asfaltın yaklaşık 10 bin tonunun satıldığı, geri kalanının ise ilçedeki yollara serindiği bilgisine yer verildi.

 https://www.evrensel.net/haber/495211/bornova-belediyesi-sokaklardaki-kilit-taslari-sokerek-yerine-asfalt-dokuyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...