17 Temmuz 2023 Pazartesi

Niğde Belediyesinden Cumhurbaşkanlığı onaylı ‘yerli ve milli’ yıkım!

 

17 Temmuz 2023 16:52


Niğde’nin tarihi Kale Mahallesi’ni yerle bir eden Cumhurbaşkanlığı kararı iptal edildi. Kale Mahallesi’nde kentsel dönüşüm adı altında yapılan kamulaştırmalar sonrası ciddi bir kültür kıyımı yaşandı.




Fotoğraf: İsmail Hakkı Atal



Özer AKDEMİR

Niğde’nin tarihi Kale Mahallesi’nde bulunan bazı taşınmazların Cumhurbaşkanı acele kamulaştırma kararı ile yıkılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı iptal edildi. Danıştay 6. Dairesi Cumhurbaşkanı kararında kamu yararına dair delil bulunmadığını ve imar planının bu karardan sonra değiştirildiğine dikkat çekerek Cumhurbaşkanlığı kararının iptaline hükmetti.

ACELE KAMULAŞTIRMA SONRASI TARİHİ YIKIM

Tarihi Kale Mahallesi’nde kentsel dönüşüm adı altında yapılan kamulaştırmalar sonrası ciddi bir kültür kıyımı meydana geldi. Birçok tarihi kalıntı ve yurttaşlar tarafından “Eren Mezarı” olarak nitelenen türbenin de bulunduğu mahalle 03/03/2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile yenileme alanı ilan edildi. Bu kapsamda yürütülen kentsel yenileme projesinde 29/01/2021 tarihinde acele kamulaştırma kararı verildi. Bu kararın iptali için yurttaşlar tarafından açılan davada Cumhurbaşkanı acele kamulaştırma kararının gerekçelerinde yazan “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması Ve Yaşatılarak Kullanılması Kanunu’nda” acele kamulaştırma prosedürünün öngörülmediği belirtildi. Ayrıca Niğde Belediye Başkanlığı tarafından yenileme alanı ilanına ilişkin bir ön karar alınmadan Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan yenileme alanı ilanına ilişkin karar alındığı ileri sürüldü. Cumhurbaşkanlığı hukuk servisi dava ile ilgili süre aşımı ve CB’nin böylesi bir karar alma yetkisininin olduğunu ileri sürerken, Niğde Belediyesi ise yörenin bakımsızlığı ve “Çarpık, köhne yapılaşmanın yenilenmesinin gerekliliği” argümanları ile davanın reddini istedi. Danıştay tetkik hakimi ve Danıştay savcısı ise bu süre aşımı ve diğer iddialarının reddedilerek kararın iptali yönünde görüş belirtti.


Fotoğraf: İsmail Hakkı Atal

‘KARAR, DİĞER MADDELERLE PARALEL OLMALI’

Danıştay Savcısı Aylin Bayram görüşünde Acele Kamulaştırma yasasının çıkarılması için oluşması gereken yurt savunması ihtiyacına veya özel kanunlarda öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olması hallerine dikkat çekerek, “Aceleliğine Cumhurbaşkanınca karar verilebilmesi için de kamu yararı ve kamu düzenine ilişkin olma halinin maddede yer alan diğer iki koşula paralel nitelik taşıması gerekmektedir” dedi.

ACELE KAMULAŞTIRMADAN SONRA İMAR PLANI DEĞİŞTİRİLEMEZ

Danıştay 6. Dairesi kararında acele kamulaştırma işleminin dayanağı olarak sunulan imar planının Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından bu kamulaştırma kararı sonrasında uygun bulunduğunun altını çizerek, “Acele kamulaştırma işleminin tesis edildiği tarihten sonra onaylanan uygulama imar planının da kamu yararı şartını sağlamayacağı açıktır” ifadelerine yer verildi. Anayasa Mahkemesi kararlarına da atıfta bulunan Danıştay Dairesi kararına ayrıca kamu yararı kararına ilişkin bilgi ve belge sunulmadığını da ekledi.  


Fotoğraf: İsmail Hakkı Atal

SON BEKTAŞİ ŞEYHİNİN MEZARI DA YIKILDI

Danıştay kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mahallelinin Avukatı İsmail Hakkı Atal, AKP’li Niğde Belediyesinin dava açan 12 yurttaşın evleri dışında, XI. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilmiş olan Niğde Kalesi’nin etrafında yapılanmış olan Kale Mahallesi’nin  tarihi dokusunu da yok ettiğini dile getirdi. Belediyenin, Anadolu Selçuklu ordusunun savaşlarda geçiş için kullandığı Kale’nin dış duvarları ile iç duvarları arasındaki tünelleri  molozlarla doldurduğunu, kontrolsüz yıkım işlemleriyle Niğde’nin simgesi tarihi Alaeddin Camii’nin duvarlarının çatlamasına neden olduğunu aktaran Atal, “Niğde’nin son Bektaşi Şeyhi Hacı Mehmet Mecdi Baba Türbesi de yıkılarak, Eren’in kemikleri, bulunduğu yerden  şehir mezarlığına taşındı. Erenlerin türbesini yok eden AKP’li Niğde Belediyesine ve görevini yapmayan, görevini kötüye kullanan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna karşı da tazminat davası açma hazırlığı yapıyoruz” dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/494898/nigde-belediyesinden-cumhurbaskanligi-onayli-yerli-ve-milli-yikim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...