10 Temmuz 2023 Pazartesi

Çine Belediyesinin söküp taşıdığı zeytinlerin çoğu kurudu

 

 10 Temmuz 2023 04:34


Çine Belediyesi tarafından ilçe merkezine birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Yolboyu köyündeki zeytinlikten sökülerek başka yere taşınan yüzlerce zeytin ağacı kurudu.

Fotoğraf: Evrensel



Özer AKDEMİR
İzmir

Çine Belediyesi tarafından ilçe merkezine birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Yolboyu köyündeki zeytinlikten sökülerek başka yere taşınan yüzlerce zeytin ağacı kurudu. Belediyenin “gelişimlerini tamamladıkları için başka yere taşıdık” diye açıkladığı bu durumu “zeytinleri söküp tesis yerine tesis yapacaklar” iddiasını ortaya atan Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP), söküm sonrası Çine’nin farklı bir yerine taşınan zeytinlerin büyük bir kısmının kuruduğunu açıkladı. Ayrıca  6 Şubat’ta yaşanan depremler sırasında sökülen zeytinler halkın “deprem toplanma alanı” olarak bildiği ilçenin farklı bir yerindeki boş bir araziye taşınmıştı.

RANT İÇİN ZEYTİN KIYIMI

Sık sık hemen yanı başında bulunan Eysim ve Kaltun maden işletmelerinin yol açtığı çevre ve sağlık sorunları ile gündeme gelen Yolboyu köyündeki zeytinlerin sökümünü “zeytin kıyımı” olarak niteleyen ÇİYAP Sözcüsü Ahmet Uslu, sökülen yaklaşık 150 zeytin ağacının taşındığı yerde tutmasının çok zor olduğunu dile getirmişti. Uslu, “bu zeytinler yaklaşık 50 yıllık, verimli ağaçlar. Her yıl köylüler bu ağaçlardan zeytinlerini alıyor, kalan zeytinler ise cezaevi, yurt gibi yerlere gönderiliyordu” şeklinde konuşan Uslu zeytin sökülen araziye gıda çarşısı yapılacağına dair duyumları olduğunu da eklemişti. “Zeytinler sökülecek gıda çarşısı yapılacak” başlıklı haberimizle ilgili açıklama gönderen Çine Belediyesi ise “Tarlamızda bulunan ağaçlar, belediyemizin park ve bahçe projelerinde kullanılmak üzere daha önce dikilmiş olup gelişimlerini tamamladıkları için yeni yerlerine taşınmaktadır.” Demişti.

“ZEYTİNLERİN YÜZDE 70’İ KURUMUŞ!”

Önceki gün zeytinlerin taşındığı alandan bir görüntü paylaşan Uslu, taşınan zeytinlerin yüzde 70’inin tutmadığını, tutanları ise çok sağlıklı olmadığını dile getirdi. Uslu paylaştığı videoda, “Bu zeytinliklerin buraya göstermelik dikildiğini söylemiştik. Bunların tutmayacağını bile bile bunu yaptılar. Amaçları Yolboyu köyündeki araziyi imara açmaktı. Bu bir göz boyama, aldatma, insan aklı ile alay etme yaşandı. Takipçisi olacağımızı söylemiştik. Çok az sayıda zeytin tutmuş” ifadelerini kullandı.  

 https://www.evrensel.net/haber/494318/cine-belediyesinin-sokup-tasidigi-zeytinlerin-cogu-kurudu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...