22 Eylül 2023 Cuma

Kum zambaklarının nesli göz göre göre tükeniyor

 

22 Eylül 2023 04:33


Kum zambaklarını yaklaşık 15 yıldır izleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) kum zambaklarının bir türlü korunamadığını açıkladı.




Özer AKDEMİR
İzmir

Ülkemizde genellikle Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz Sahil kumullarında yetişen kum zambakları, beyaz çiçekleri ve hoş kokulu bir tür olarak genellikle kumulların ıslak olmayan bölümlerinde yetişiyor. Kuşadası ve Efes Antik kenti yakınlarında bulunan Pamucak sahillerindeki kum zambaklarını yaklaşık 15 yıldır izleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) kum zambaklarının bir türlü korunamadığını açıkladı. 15 yılda kum zambaklarının neredeyse yüzde 50 azaldığına dikkat çeken EKODOSD Dernek Başkanı Bahattin Sürücü, bunun nedeninin Pamucak sahillerindeki yoğun ziyaretçi baskısı, kontrolsüz ve kuralsız kullanımlar olduğu vurguladı.

‘ARAÇLAR KUM ZAMBAKLARINI BİTİRDİ’

Antik limanın kuzey bölgesindeki kum zambaklarının ATV türü motorlu ve normal binek araçlarının tahribatları nedeniyle tamamen bittiğini belirten Sürücü, “Limanın güneyinde bulunan bölgede liman inşaatları nedeniyle bir bölümü kepçelerle yok edilmiş. Güneyde bulunan kamping alanlarının önündeki kum zambakları da yoğun insan baskısı altında. Her türlü insan faaliyetinin serbestçe yapıldığı kumullarda, kum zambaklarının büyük tehdit altında oldukları görülmekte” ifadelerini kullandı

KORUMA TEDBİRİ DE UYARI LEVHASI DA YOK!

Bölgede kum zambaklarını koruma tedbirleri ve uyarıcı tabelaların bulunmadığını aktaran Sürücü, alanı kullanan ziyaretçilerin kum zambaklarının üzerine basarak geçtiğini, eşyalarını gelişigüzel attığını hatta kesilen palmiye yapraklarını bile bu nadir türlerin üzerine yığıldığını dile getirdi. Sürücü şunları söyledi; “Alandaki kumullar öylesine hoyratça kullanılmaktadır ki, ziyaretçiler aslında giderken yanlarında götürmeleri gereken her türlü çöpü oldukları yere bırakmakta. Gelişigüzel ateşler yakılmakta ve tüm atıklar olduğu gibi çevreye atılmaktadır. Araçların denize sıfır yanaşmalarını ve kumulları betonlaştırmalarını anlamak mümkün değil”.

VATANDAŞLARA DUYARLILIK ÇAĞRISI

Kum zambaklarının azalmasının yanı sıra kumulların tahrip edilmesi, çöplerin gelişigüzel atılmasının nedeninin yoğun kontrolsüz ve bilinçsiz gerçekleştirilen rekreasyonel faaliyetler olduğunu ileri süren Sürücü, “Eğer gerekli ve doğru önlemler bir an önce alınıp, koruma ve korumaya uyumlu kullanım gerçekleştirilemezse bu zenginliklerimizi kaybedeceğiz" şeklinde konuştu.

Aşırı sıcaklara ve kuraklığa dikkat çeken Sürücü, "Bu dönemlerde, susuzluğa aldırmadan bembeyaz görüntüsü ve hoş kokusuyla kumulların içinde tüm güzelliği ve cazibesiyle bizlere görsel bir şölen sunan kum zambaklarını hep birlikte korumalıyız” dedi. Sürücü, kum zambaklarının alanda bütüncül olarak korunması için vatandaşlara duyarlı olmanın yanı sıra sı ve zarar verenleri uyarması, gerekirse ilgili kurumlara bildirmesi çağrısını yaptı. Sürücü; “Kum zambaklarına zarar verenler ve koparanlar hakkında işlem yapılmakta ve cezası da 244 bin liradır. Kumullara kontrolsüz araç giriş çıkışları, bilinçsiz ziyaretçi davranışları ve kumul ekosistemini doğrudan olumsuz etkileyen tehditlerin ortadan kaldırılması gerekir” ifadelerini kullandı.


https://www.evrensel.net/haber/499441/kum-zambaklarinin-nesli-goz-gore-gore-tukeniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...