29 Mart 2024 Cuma

Yargıdan Karaayıt köylülerine meralarını koruma umudu

 

 29 Mart 2024 12:26


Ayvalık'ta Karaayıt Köyü merasının maden şirketine atık depolama tesisi olarak verilmesine karşı açılan dava yeniden görülecek.



Fotoğraf: Ayvalık Belediyesi


Özer AKDEMİR
İzmir

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Karaayıt Köyü merasının bir bölümünün Düzenli Atık Depolama Tesisi olarak kullanması için yıllardır bölgede demir madenciliği yapan Bilfer Madencilik’e tahsis edilmesi ile ilgili dava yeniden görülecek. Davaya Ayvalık Tabiat Platformu da müdahil oldu. Mera Komisyonu kararının iptali için dava açan Ayvalık Belediyesinin davası Balıkesir İdare Mahkemesinde reddedilince kararı istinaf mahkemesine taşınmıştı. Temyiz başvurusunu görüşen Bursa Bölge İdare Mahkemesi 2. Dairesi yerel mahkemenin kararını bozarak davanın yeniden görülmesine karar verdi.

VALİLİK BASKISI SONRASI MERA KOMİSYONU KARARINI DEĞİŞTİRMİŞTİ

1954 yılından bu yana bölgede faaliyette bulunan son 16 yıldır da Bilfer AŞ tarafından işletilen demir madeni zenginleştirme tesisi ve atık depolama alanı kurmak için köylülerin merasının bir bölümünü talep etti. Balıkesir İl Mera Komisyonununun mera alanında atık deposu talebine olumsuz yanıt vermesi ve merayı köyün kullanımına bırakan kararına şirketin "Atık depolayacak başka yer yok” diye itirazı üzerine Valilik devreye girmişti.  İl Mera Komisyonunu yeniden toplayan Valiliğin baskısı sonuç iki muhtar ve Ziraat Odası Başkanı’nın itirazına rağmen Mera Komisyonu ilk kararını bir ay geçmeden değiştirerek köyün mera alanına şirketin atık deposu yapmasına onay vermişti.

YEREL MAHKEME DAVAYI REDDETMİŞTİ

İl Mera Komisyonunun bu kararını yargıya taşıyan Ayvalık Belediyesi, “mahallelerin hayvan varlığı bakımından, mera varlıklarının yetersiz olduğu, arama faaliyetleri sonunda rezervi belirlenen maden için mera vasıflı alanının tahsis amacının değiştirilmesini gerektirecek zorunluluk halinin olmadığı, depolama alanının 20-30 km uzaklıktaki yerlerde de araştırma yapılıp bulunabileceği, geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Karaayıt ve Bulutçeşme Mahalleleri halkının, söz konusu maden şirketin yerleşim alanlarına çok yakın olması sebebi ile bir çok sağlık sıkıntısı yaşandığı... “gibi gerekçelerle kararın iptaline istemişti. Belediye itirazında madenin bölgenin içme suyunu karşılayan Madra Barajı’nı kirletme potansiyeline de dikkat çekmişti. Balıkesir İdare Mahkemesinin bu talebi reddetmesi üzerine dava Ayvalık Belediyesi tarafından istinaf mahkemesine taşınmıştı.

İSTİNAF: DAVA BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILARAK YENİDEN GÖRÜLSÜN

Geçtiğimiz günlerde dosyayı inceleyen Bursa Bölge İdare Mahkemesi 2. Dairesi oybirliğiyle, "ileri sürülen iddialar objektif olarak açıklığa kavuşturulabilmesi için uyuşmazlık konusu mahalde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gerekirken keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmadan verilen kararda hukuki isabet bulunmadığından" yerel mahkemenin kararını bozdu.

PASA ATIK SAHASI İKİ KERE DEREYE ÇÖKTÜ

Karaayıt Demir madeni 2019 yılında madenin atıklarını depoladığı pasa sahasının bir yılda iki kez çökmesi ile gündeme gelmişti. Köyün altından geçen dereye karışan atıkların içindeki ağır metallerin ve zehirli kimyasalların Ayvalık ve çevresinin içme ve sulama suyunu sağlayan Madra Barajına karıştığı ileri sürülmüştü. Firmanın köylülerin son mera alanlarını da maden sahası içine katma çabası köylülerin direnişi sonrası başarılı olamamıştı.

 https://www.evrensel.net/haber/514491/yargidan-karaayit-koylulerine-meralarini-koruma-umudu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...