5 Mart 2024 Salı

İşte yok edilecek “önemli doğa alanı”nın fotoğrafları!

 


05 Mart 2024 15:45


Aydın Karpuzlu’da Feldspat, kuvarsit ocağı ve kırma eleme tesisi projesi için "ÇED Gerekli Değildir" kararı alan maden işletmesi yok edeceği ormanın fotoğraflarını paylaştı



Görsel: Maden şirketinin proje tanıtım dosyası


Özer AKDEMİR
Aydın

Aydın’ın Karpuzlu İlçesi Arapkırı Mahallesi yakınında Feldspat,kuvarsit ocağı ve kırma eleme tesisi projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Tamamı ormanlık ve “Önemli Doğa Alanı”nda olan sahada ne kadar ağaç kesileceği belli değil. Şirketin Proje Tanıtım Dosyası (PTD)’ndaki madencilik yapılacak saha diye paylaştığı fotoğraflara çok yakında katledilecek doğanın son görüntüleri olarak da bakmak mümkün!

ÇED’DEN KAÇIŞ MADDESİ

ÇED Gerekli Değildir kararı verilen maden sahasının toplam büyüklüğü 137,39 hektar. Oysa şirket bunun sadece 14,85 hektarlık alanı ÇED alanı olarak göstermiş. Bu maden işletmesi de anlaşıldığı kadarıyla diğerleri gibi mevzuattaki açıktan yararlanıp, ilerleyen yıllarda ÇED raporu hazırlama sınırı olan 25 hektarın altında hazırlayacağı projelerle kapasitesini arttırıp ÇED denetiminden kurtulmayı planlıyor. Kuşkusuz, ÇED yönetmeliğine 25 hektar sınırı gibi suiistimal edildiği yüzlerce kez kanıtlanmış “kaçış maddeleri”ni maden ve enerji şirketlerine kıyak yapmak için koyanlar bu işin baş sorumlusu.

YILDA 1 MİLYON TON CEVHER ÜRETİLECEK

Delme-patlatma yöntemi ile açık ocak madenciliği yaparak yılda 1 milyon ton malzemeyi (taş, kaya) un ufak edecek bir maden işletmesinin bu şekilde çevresel etki değerlendirmesinden kaçması ne ilk ne de son olacak. Proje ile ilgili PTD dosyasına bakıldığında çevresinin benzer madenler tarafından delik deşik edildiği, Batı Maden A.Ş adlı şirketin de bu pastadan payına düşeni almak istediği çok açık bir şekilde görülüyor. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) 25.09.2023 Tarihinden itibaren şirkete 10 yıllık İşletme Ruhsatı vermiş. İşletme, patlatmalar yaparak yılda 12 ay, ayda 25 gün ve günde 8 saat süreyle üretim yapacak. Karpuzlu İlçe Merkezine 9 km, Arapkırı Köyüne 4 km mesafede bulunan ÇED Alanına en yakın konutun 1,6 km mesafede ki Muğla Milas’a bağlı Akkovanlık Mahallesine ait konut olması dikkat çekiyor.

ÇED SAHASININ TAMAMI ORMAN VE ÖNEMLİ DOĞA ALANINDA!


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

PTD’de ÇED alanlarının Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre

Düzeni Planında ÇED Alanları, “orman sayılan alanla” içerisinde kaldığı görülüyor. Proje sahasının aynı zamanda Önemli Doğa Alanı içerisinde kaldığına da PTD’’de yer verilmiş. Maden sahasında paylaşılan fotoğraflarda ve uydu fotoğraflarında genç kızılçamlarla dolu olduğu gözlenen ÇED alanında kaç ağacın kesileceği belli değil. Bununla birlikte “Muğla Orman Bölge Müdürlüğü” yılda 1 milyon ton cevher üretmeyi planlayan maden işletmesinin “orman ve ormancılık faaliyetleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı”na dair görüş bildirmiş! Bu görüş yazısı bile devlet kurumlarındaki gayri ciddi, liyakatten uzak, kanun tanımaz keyfiliğe bir örnek olarak değerlendirilebilir. Şirketin PDT’sinde “Tamamı orman ve önemli doğa alanı” olan alanda yapılacak patlatmalı, kırma, elemeli madencilik faaliyeti ormana zarar vermeyecek demek işi bilmezlikten öte, görevi ihmal ve suiistimal iddialarına konusu edilebilir. Bu görüş yazısı ile ormana girip binlerce ağacı kesecek olan şirket ağaç sayısını da faaliyet başladıktan sonra bildirecek ve kağıt üzerinde “kesilecek ağaç sayısının 5 (beş) katı kadar ağaç dikilecektir” diyerek yoluna devam edecek!

DSİ DOSYADAKİ EKSİKLİKLERİ TESPİT ETTİ

Şirketin hazırladığı PTD’de de flora-fauna bilgileri de sadece literatür taraması ile yazılmış. Bu bilgiler dikkatli bir göz tarafından incelense eminiz onlarca ‘hata’lı bilgi ile karşılaşılacaktır. Nitekim şirketin başvurusunu inceleyen DSİ 21 Bölge Müdürlüğü, maden sahası içinde mevsimsel akışlı dere yatağını geçtiğini, PTD de yer alan bilgiler içerisinde hidrojeolojik bilgilerin eksik olduğunu tespit etmiş.

 

 https://www.evrensel.net/haber/512335/iste-yok-edilecek-onemli-doga-alani-nin-fotograflari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...