23 Nisan 2024 Salı

50 yıllık bir edebiyat çınarı: TYS

 

23 Nisan 2024 16:03


İzmir Kitap Fuarındaki “50 yıllık bir edebiyat çınarı: TYS” söyleşisinde, yazarların emeğini sermayeye karşı koruma amacıyla 50 yıl önce kurulan Türkiye Yazarlar Sendikası konuşuldu.


Fotoğraf: Neval Savak


Bu yıl Kültürpark’ta yapılan İzmir Kitap Fuarında gerçekleştirilen etkinliklerden birisi de Türkiye Yazarlar Sendikasının (TYS) 50. yılı ile ilgiliydi.

TYS’nin Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ve İzmir Temsilcisi Özer Akdemir’in katıldığı “50 yıllık bir edebiyat çınarı: TYS” başlıklı söyleşi Lozan Sahnesinde yapıldı. Sendikanın kuruluş sürecine ve ilk yıllarına dair bilgiler veren Genel Başkan Adnan Özyalçıner, TYS’nin 4 Şubat 1974 tarihinde Aziz Nesin’in girişimleri ile 70 şair ve yazarın katıldığı bir toplantıda kurulduğunu aktardı. Kurucu Genel Başkanı olan Yaşar Kemal’in bir yıl sonra yerini Aziz Nesin’e devrettiğini söyleyen Özyalçıner, “Tıpkı bugünkü gibi baskıcı bir dönemde kurulan TYS’nin ilk amacı, yazarlığı iş edinmiş kişilerin emeğini sermayeye karşı korumak, hukuki, sosyal, kültürel, ekonomik temel hak ve özgürlükleri savunmaktır. Gerçek söz ve yazı özgürlüğünün sağlanması, korunması için her türlü mücadeleyi yürütmek TYS’nin amaçları arasındadır” diye konuştu.

EDEBİYATÇILARA ÖRGÜTLENMELERİ İÇİN EĞLENCE İŞ KOLUNDA YER BULUNABİLDİ

Sendikanın kuruluş tüzüğünü şair-yazar ve aynı zamanda avukat olan Necati Cumalı’nın hazırladığını aktaran Özyalçıner, o sürece dair şunları anlattı: “O dönemdeki yasalara göre eğlence ve müzik iş kolu olarak sendikanın kurulabileceğini belirtmesi üzerine biz de bu maddeye göre kuruluş başvurusunu yapmıştık. Aziz Nesin de gülümseyerek anlatırdı hep ilerleyen yıllarda ‘Biz edebiyatçılar olarak eğlence iş koluyuz devlete göre. Pavyon ve bar sanatçıları ile aynı kategorideyiz’ diye.”

Sendikanın kuruluş yıllarında maddi olanaksızlıklar sebebiyle bir ofis tutamadığını aktaran Özyalçıner, “Genel sekreter olarak bütün evraklarımızı bir çantaya doldurmuştum. Her yıl boyunca sendika büromuz o çanta oldu” diye konuştu.

TYS EMEĞİN SAFLARINDA BİR AYDIN ÖRGÜTÜDÜR

Sendikanın ülkedeki baskı dönemlerinde bedel ödeyen kurumlardan olduğunu, buna rağmen mücadelesine devam ettiğini belirten TYS İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, genel merkezi İstanbul olan sendikanın İzmir dışında Ankara, Eskişehir, Antakya, Adana, Çanakkale, Bursa gibi illerde temsilciliklerinin olduğunu belirtti. TYS’nin kurulduğu günden bu yana ülkedeki özgürlük, barış, kültürel gelişim ve dayanışma mücadelesinde üzerine düşen görevi onurla yerine getirmeye çalışan bir emek örgütü ve aydınlar kuruluşu olduğunu dile getiren Akdemir, “TYS, dünyaya egemen olan sistemin yarattığı emek sermaye çatışmasında olgusunda kendisini emeğin saflarında tarif eden bir örgüttür” dedi. Akdemir, sendika olarak siyasi iktidarın baskı politikaları bir yana ekonomik sıkıntılar nedeniyle de yazara ve okura adı konulmamış bir sansür uyguladığını dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)

 

https://www.evrensel.net/haber/516640/50-yillik-bir-edebiyat-cinari-tys

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...