27 Nisan 2024 Cumartesi

Binlerce ağaç kesilerek dikilecek RES'leri Orman Genel Müdürlüğü koruyacak!

 

 27 Nisan 2024 13:53


Muğla'nın Köyceğiz ve Ula İlçeleri arasında yapımı planlanan RES için ormanlık alanda binlerce ağaç kesilecek. Üstelik RES'lerin güvenliğini OGM sağlayacak.



Fotoğraf: GAİA ÇED dosyası


Özer AKDEMİR
Muğla

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi ile Ula İlçeleri arasında yapımı planlanan rüzgar enerji santralleri (RES) için ormanlık alanda binlerce ağaç kesilecek. Üstelik RES'lerin güvenliğini de Orman Genel Müdürlüğü (OGM) sağlayacak!

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Köyceğiz ve Ula ilçeleri Turgut ve Kavakçalı Mahalleleri sınırları içerisinde yapımı planlanan 20 RES projesi ile ilgili ÇED süreci başlatıldı. En 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım Anonim Şirketi tarafından "Gaia Rüzgâr Enerji Santrali Projesi adıyla gerçekleştirilmek istenen projede RES'lerin 84 MWm/61 MWe) Kurulu gücü olması planlanıyor.

Proje ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Tıbbi Jeoloji uzmanı Dr. Eşref Atabey, RES'lerin yörenin yoğun orman varlığına, fauna ve florasına, kuşlara, bal arılarına, arıcılığa zararları göz ardı edildiği, kamu yararı dikkate alınmadığını söyledi.

RES'LERİN CANLI SAĞLIĞINA ETKİLERİ


Fotoğraf: GAİA ÇED dosyası

Rüzgar türbinlerinin saniyede 80 metre hızla dönen ve en az 30 metre yükseklikte uçları olan devasa kanatlara sahip olduğunu aktaran Atabey, RES'lerin zararlarına dair şunları söyledi; "Kuşlar, bu bıçakların oluşturduğu akım yoluna uçarak korkunç bir şekilde ölür. Bu durumdan en çok etkilenen ötücü kuşlardır ve yaklaşık yüzde 10'u yırtıcı kuşlardan oluşur. Güneşte parlayan devasa türbin kanatlarının dönme hareketleri, çıkardığı aerodinamik ses, kuledeki yanıp sönen kırmızı ışıkların ve görüntü etkisi insanlarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Rüzgâr Türbini Sendromu uyku bozuklukları, baş ağrıları, kulak çınlaması, titreşimler, kardiyak aritmi, mide bulantısı, sinirlilik gibi ortaya çıkan ve stibüler sistem organlarıyla ilgili çeşitli semptomlarla karakterize edildiği bilim insanlarınca belirtiliyor.”

ŞİRKETLE OGM'NİN PROTOKOLÜ

Yapılmak istenen RES projesinin sık Karaçam ormanında yer aldığını dile getiren Atabey, RES şirketinin OGM ile imzaladığı protokolde ''yangın kulelerine enerji sağlanması, personele ücretsiz internet imkanı verilmesi, kurulacak kamera görüntülerinden OGM'nin faydalanması" gibi tavizlerin karşılığı oyarak OGM'nün herhangi bir orman yangınında RES direklerinin korunmasının taahhüt edildiğine dikkat çekti.

Atabey, "Bir kamu kurumu, orman yangınlarına karşı bazı ihtiyaçlar için bir özel şirketle karşılıklı taahhütlerde bulunamaz" dedi. Burada kamu yararından ziyade, bir şirketin çıkarının söz konusu olduğunu dile getiren Atabey, “Bu denli yoğun ormanlık sahada, RES kurmanın kamu yararı bulunmuyor. Habitata, çevre ve insan sağlığına zararı daha fazla olacaktır” diye ekledi.

 https://www.evrensel.net/haber/516968/binlerce-agac-kesilerek-dikilecek-resleri-orman-genel-mudurlugu-koruyacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...