30 Mayıs 2024 Perşembe

İkizköy muhtarı Işık’a kesilen 40 bin liralık ceza iptal edildi

 

30 Mayıs 2024 12:29



Akbelen ormanında ağaçların kesilmesine karşı direnen İkizköy muhtarı Nejla Işık’a kesilen 40 bin liralık yasadışı pankart asma cezası iptal edildi.


Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi


Özer AKDEMİR
Muğla

Akbelen ormanını koruma mücadelesinin öncü kadınlarından son seçimlerde İkizköy muhtarı seçilen Nejla Işık’a pankart asma suçlaması ile kesilen 40 bin 189 TL idari para cezası mahkeme tarafından iptal edildi.

KÖYLÜYE AKBELEN ORMANINI KORUMA CEZALARI!

Yıllardır köylerine bitişik Akbelen ormanının YK Enerji termik santraline kömür temini için kesilmesine karşı direnen İkizköylüler bu süreci içerisinde birçok baskı ve hukuksuz müdahaleye maruz kaldı. Akbelen ormanındaki ağaçların kesilmemesi için ormana çadır kurarak nöbet tutan köylülerin bu direnişini kırmak ve onları yıldırmak için jandarma tarafından ormanda piknik yapmak, afiş asmak, ormana girmek ve emre aykırı davranış gibi gerekçelerle köylüleri çok sayıda idari para cezaları kesilmişti. Köylülerin derneği KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık’a Kasım 2023 tarihinde jandarma tutanağı ile kesilen idari para cezası da bu yıldırma ve baskı politikalarından birisi olarak değerlendiriliyordu.

MİLAS HAKİMLİĞİ PARA CEZASININ YÜRÜTMESİNİ DURDURMUŞTU

Işık’ın avukatları tarafından yapılan itirazlarda idari para cezası kararının tarihi ile tebligat tarihi arasında farklılık olduğu, “yasadışı afiş” asıldığı ileri sürülen parsel ile tutanakta yazan parsellerin numaralarının tutmadığı gibi tutarsızlıklar da dikkat çekiyordu. İtiraz dilekçesinde afiş asıldığı söylenen yerin Kardok Derneği’nin kiraladığı özel mülk olduğu ve afişin de dernek yönetiminden izin alarak alanda bulunan yurttaşlar tarafından asıldığı ifade ediliyordu. Bu itirazlardan sonra para cezasının yürütmesi Milas Sulh Ceza Hakimliği tarafından durdurulmuştu.

MUĞLA 2. İDARE MAHKEMESEİ: CEZA DAYANAKSIZ

Cezanın iptali için açılan davaya bakan Muğla 2. İdare Mahkemesi de dün verdiği kararla da idari para cezasının hukuksuz olduğunu belirterek kaldırdı. İdari para cezasına ilişkin Milas Kaymakamlığı’nın kararına karsı yapılan itiraz neticesinde Milas Sulh Ceza Hakimliğinin 16/01/2024 tarihinde idari para cezasının iptal edilerek kaldırılmasına karar verdiğine dikkat çekilen mahkeme kararında, “dayanağı idari para cezası yargı kararı ile iptal edilen dava konusu ödeme emrinde hukuka uyarlık görülmemiştir” diyerek, para cezasının iptaline karar verdi.

“DAVAYI KAZANMIŞ OLMAKTAN MUTLUYUZ”

Mahkemenin kararını değerlendiren Nejla Işık, “Bu ceza haklı mücadelemize kesilmiş bir cezaydı. Yalnızca bize değil; toprağını, ağacını, köyünü, yaşam alanlarını savunan herkese bir gözdağıydı. Bu davayı kazanmış olmaktan mutluyuz. Fakat bizim asıl mutluluğumuz sonuna kadar haklı olduğumuzu bildiğimiz asli davamızı ve mücadelemizi kazanmak; köyümüzü, zeytinliklerimizi, topraklarımızı, tarihimizi madenin kirli elinden kurtarmak olacak. 5 sene önce çıktığımız bu yola istedikleri kadar taş koysunlar, asla vazgeçmeyeceğiz. İrademize, mücadelemize, haklı davamıza sahip çıkan, bizleri yalnız bırakmayan, Akbelen için adalet sesine ses olan tüm kamuoyuna kendim ve köyüm adına teşekkür ederim. Direne direne, birleşe birleşe, eninde sonuna bu davayı kazanacağız” dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/519691/ikizkoy-muhtari-isika-kesilen-40-bin-liralik-ceza-iptal-edildi?a=7a9d5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...