18 Mayıs 2024 Cumartesi

Latmos'un kalbine iş makinesi ile girdiler!

 

18 Mayıs 2024 13:25


Latmos Dağı’na adını veren ve beş parmağa benzetilen kaya kitlelerinin alt tarafındaki Çörlen yaylasına giren maden kepçesi kayaları kırmaya başladı.



Fotoğraf: Dr. Varol Aydın


Özer AKDEMİR
Aydın

Aydın ile Muğla illeri arasındaki Latmos (Beşparmak) Dağı’nın kalbine kepçe ile girdiler! Milli Park ilan edilmesi için yıllardır çaba gösterilen Latmos Dağı’na adını veren ve beş parmağa benzetilen kaya kitlelerinin alt tarafındaki Çörlen yaylasına giren maden kepçesi kayaları kırmaya başladı.

KEPÇE ARKEOLOJİK SİT ALANINDAN GEÇİRİLDİ

Egamin şirketine ait iş makinesinin bugün sabah saatlerinde arkeolojik SİT alanı içinden geçirilip Çörlen Yaylası'nda maden açılacak sahaya getirildiği bilgisini veren Latmos Platformu üyesi Dr. Varol Aydın şunları söyledi; “şirketin buraya gelen mevcut yolu maden çalışması için kullanmaya izinleri yok. Dolayısıyla maden sahasına ulaşmak için arkeolojik SİT alanından geçmeyen yeni bir yola ihtiyacı var. Orman sahası içinde geçecek bu yol için gerekli izinleri var mı belli değil. Maden ocağı ile ilgili hiçbir bilgi paylaşılmıyor”.

YÜZLERCE YILDIR TARIM YAPILAN ALANDA MADENCİLİĞE İZİN VERİLİYOR

Çörlen yaylasının çevresinin kültür varlıklarıyla dolu olduğuna dikkat çeken Aydın, “Çalışma yapılan yere 200 - 300 m uzakta Bizans döneminden kaldığı düşünülen geleneksel tarım teraslarında üretim yapıp yaşamlarını sürdüren insanlar varken, Latmos’un eşsiz doğasını yok edecek bu maden ocağına nasıl izin verilir anlamak mümkün değil” dedi.

ŞİRKET MÜHENDİSİ “ÇED İZNİNİ YENİLEDİK” DİYOR

Maden mühendisinin kendisine alaycı bir tonla “2007'de verilen ÇED gerekli değildir kararı 2022'de yenilendi" dediğini aktaran Aydın, “Mahkemenin bu hukuksuzluğa dur diyeceğini düşünüyorum. Şirketin geride bırakacağı tahribat düzeltilemeyecek olsa da Latmos'un sahipsiz olmadığını ve hukuksuzca iş yapamayacaklarını öğrenmelerinin hazzı büyük olacak. Burayı da Latmos’un geride kalan güzelliklerini de kazanacağız ve yaşadığımız toprakları sahiplenmeyi öğreneceğiz tekrar” diye konuştu.

HEMEN YAKINDA BİR BAŞKA MADEN SAHASI DAHA VAR


Fotoğraf: Dr. Varol Aydın

Bölgede Egamin şirketinin ruhsat sahasından bir kilometre kadar güneyde bir başka maden işletme sahasının olduğunu belirten Aydın, bu iki işletme sahasının etrafındaki asırlık tarım teraslarının ve eski eserlerin bugüne kadar korunması gereken kültür varlıkları olarak tescil edilmemesi nedeniyle madencilerin bu alanlara girebildiğini söyledi.

AYDIN KÜLTÜR VARLIKLARI KURULUNA ÇAĞRI

Aydın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na yüz yıllardır yaşam alanı olarak kullanılan bu eski eserleri tescil edip koruma altına alma çağrısında bulunan Aydın, “2007 yılında verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına dayanarak başlatılacak çalışmaların yasa ve mevzuatlara aykırılığı ile ilgili hukuki süreç birkaç gün içinde başlatılacak ama bu süre içinde yapılacak çalışmalar da bölgeye geri döndürülemeyecek zararlar verecek. Bölgede yaşayan köylülerin ve buraların korunmasını gözetenlerin ortak talebi olmalı hukuki süreç tamamlanana kadar çalışma yapılmaması” ifadelerini kullandı.

“JANDARMA İLE KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMİYORUZ”

Telefonla görüştüğümüz Sakarkaya köylülerinden Mehmet Durmaz, kendisinin yaylada bulunduğunu belirterek, “Dün getirdiler iş makinesini. Jandarmalar vardı, bu nedenle gidemedim yanlarına. Jandarma, ‘madencilerin izni var. Siz müdahale edemezsiniz’ diyor bize. Kaymakamın jandarmaya maden şirketini köylülerin müdahalesinden korunması talimatı verildiği söyleniyor. Biz, jandarma ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz” dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/518686/latmosun-kalbine-is-makinesi-ile-girdiler?a=0e2e4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...