18 Mart 2021 15:20
Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Yatağan Termik Santrali kömür alabilsin diye arkeolojik sit korumasını kaldırma kararı mahkemeden döndü.
Fotoğraf: Yatağan Yeşil Yaşam Derneği
Özer AKDEMİR
İzmir
Yatağan’ın Lagina Antik Kenti’nin yanı başında yer alan Çapalıbağ mevkiindeki bazı parsellerin 3. derece arkeolojik sit koruması, Yatağan Termik Enerji AŞ’nin kömür alabilmesi için Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kaldırılmıştı. Buna karşı Yatağan Yeşil Yaşam Derneği tarafından açılan davada Koruma Bölge Kurulu kararı iptal edildi. Alanda tespit edilen çok sayıda mezar ve antik buluntuya dikkat çeken Muğla 1. İdare Mahkemesi bölgenin 3. derece arkeolojik sit alanından çıkarılmasının arkeolojik sit alanının bütünlüğünü bozduğu gerekçesiyle Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının hukuka uygun olmadığına hükmetti. Davada 25 Ocak 2019 tarihli Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının Resmi Gazete ve bakanlığın internet sitesinde ilan edilmediğinin yanı sıra kâr amacı güden bir şirket lehine kamu yaranının göz ardı edildiği de ileri sürülüyordu.
"ARKEOLOJİK KALINTILAR BİZİM ÇALIŞMALARIMIZ SAYESİNDE ORTAYA ÇIKTI"
Davaya Kültür ve Turizm Bakanlığının yanında müdahil olan Yatağan Termik Enerji AŞ ise termik santralin özelleştirilmesinin ardından mülkiyeti kendilerine geçen arazi üzerinde arkeolojik kazıların yapılmasına imkan tanıdıklarını, ortaya çıkarılan eserlerin yerinde korunmasının mümkün olmadığını, alanda yapılan kazıların kurtarma kazıları olduğu ve kamu yararı gözetildiği ileri sürüldü. Termikçi şirket 2013 yılına kadar varlığı dahi bilinmeyen arkeolojik kalıntılara kömür kazı çalışmaları esnasında tesadüfen rastlanıldığını iddia ederek alanın 3. derece sit olarak tesciline kendilerinin genişletme talebinin vesile olduğunu dile getirdi. Şirket “yerli kaynaklardan” elektrik üreterek ülke ekonomisine katkı sağladıklarını, kültür varlıklarına son derece hassasiyet gösterdiklerini de ileri sürdü.
"1. DERECEYE YÜKSELTİLMESİ GEREKİRKEN 3. DERECE KORUMASI DAHİ KALDIRILMIŞ"
Muğla 1. İdare Mahkemesinin istediği keşif sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda alanda Yeşilbağcılar Müze Kurtarma kazısı sırasında bölgede taşınır taşınmaz kültür varlıklarına rastlanıldığı belirtildi. Aynı yıl 3. derece sit alanından çıkarılan Çapalıbağ ve Civil mevkii olarak adlandırılan alanlarda da kazıların yapıldığı bu alanlarda da “8 ve 3 adet mezarın açıldığı, mezar ve buluntuların Erken Arkaik, Demir Çağa ait olduğu ve özellikle mezarların bütüncül bir yapı sergilediği” ifadelerine yer verildi. Bilirkişi raporunda “...1 derece arkeolojik sit özelliği gösteren bu alanda neredeyse bütün birimleri ile korunmuş Subgeometrik-Erken Arkaik Döneme ait bir yerleşmenin korunmasına yönelik sit alanını genişletip korunma derecesi yükseltilmesi gerekirken, dava konusu kararla 3. derece arkeolojik sit tescilinin de kaldırıldığı...” ifadelerine yer verildi.
MAHKEME KARARINA RAĞMEN ÇALIŞMAYA SUÇ DUYURUSU
Bilirkişi raporundaki tespitleri kararına esas alan Muğla 1. İdare Mahkemesi bölgenin 3. derece arkeolojik sit alanından çıkarılmasına yönelik Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını iptal etti. Mahkeme kararına rağmen termikçi şirketin bölgede çalışmalarına devam ettiğini ileri süren Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, çalışmalarla ilgili jandarmaya suç duyurusunda bulunarak, durum tespit tutanağı tutturmasının ardından çalışmaların durdurulduğunu açıkladı.
https://www.evrensel.net/haber/428420/koruma-kurulunun-korumadigi-kultur-varligini-mahkeme-korudu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder