22 Mart 2021 16:17
Uluslararası Orman Günü kapsamında ormancılık fakültelerinden bilim insanları ve çevre-ekoloji haberciliği yapan gazeteciler bir araya geldi. "Türkiye ormanlarında algılar ve gerçekler" konuşuldu.
Fotoğraf: Türkiye Ormancılar Derneği
Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) tarafından Uluslararası Orman Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen çevrimiçi buluşmada ormancılık fakültelerinden bilim insanları ve çevre-ekoloji haberciliği yapan gazeteciler bir araya geldi.
Derneğin YouTube kanalından yayınlanan buluşmada kolaylaştırıcılığı TOD ikinci başkanı Ahmet Hüsrev Özkara yaptı. Prof. Dr. Ünal Akkemik, "Türkiye'de Ormanların Biyolojik çeşitliliği ve sorunları" başlıklı sunumunda Türkiye'nin orman varlığı açısından zengin olmayıp Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre orman alanının 22, 9 milyon hektar (ha) olduğunu ve Milli park olarak koruma altına alınan ormanlarının oranının tüm on-ormanların yüzde 1,2'sine denk geldiğini belirtti.
TÜRKİYE'DE ORMAN ALANLARI ARTIYOR MU?
Prof. Dr. Erdoğan Atmış Türkiye'nin dünyada orman alanını ve ağaçlandırmayı arttıran ülkeler arasında göründüğünü belirterek, oysa işin gerçeğinin böyle olmadığını, Türkiye'deki orman alanlarının oransal olarak ve tahsislerle gittikçe azaldığını anlattı. Atmış, "Orman yangınlarında bile yılda 8 bin hektar orman alanımız yanarken madencilik, enerji, konut vs tahsislerle her yıl 37 bin hektar orman tahsis ediliyor. Bizim buraya bakmamız lazım. Bize kuşa bak derken ekonomiye katkısı olsun diye ormanları katlediyorlar" dedi.
KORUNAN ALANLARI KİM KORUYACAK?
Prof. Dr. Cihan Erdönmez Türkiye'de ormancılığın yasal ve yönetsel sorunları başlıklı sunumunda yasal düzenlemelerin ormanları koruduğu gibi ormanları korumayan yönlerinin de olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Doğanay Tolunay da "Türkiye'de ormanlar: Algılar ve Gerçekler" başlıklı sunumunda ormansızlaşma, ormanların tahrip olması, habitat parçalanması gibi konularda resmi aktarımlar ve gerçekler arasındaki farklarla bunların nedenlerini ortaya koydu.
Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ise "Türkiye'de doğa koruma nereye? Korunan alanları kim koruyacak?" sunumunda korunan alanların korunmadığını, kentlerde orman kurmak gerekirken, ormanlarda kentlerin inşaa edildiğini dile getirdi. Kurdoğlu, 2016 yılı verilerine göre karasal korunan alanlar-canlık toplulukları göstergesine göre Türkiye'nin 180 ülke arasında 177. sırada yer aldığını ifade etti.
Çeşitli üniversitelerin orman fakültesinden öğretim üyelerinin bu sunumlarının ardından Artı Gerçek'ten Mehveş Evin, Cumhuriyet Gazetesinden Hazal Ocak, Artı TV'den Pelin Cengiz, Birgün Gazetesinden Gökay Başcan, Oda Tv'den Yusuf Yavuz ve Evrensel'den Özer Akdemir bilim insanlarına sorular sorması ve bunların yanıtları ile sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)
https://www.evrensel.net/haber/428686/turkiye-ormanlarinda-algilar-ve-gercekler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder