28 Ağustos 2021 Cumartesi

Akbelen'de mahkeme kararını dinlemeyen termikçi şirket gizlice kömür çıkarırken yakalandı

 28 Ağustos 2021 12:20

Akbelen'de iki yıldır ormanın kesilmemesi için nöbet tutan köylüler, gece yarısı termikçi şirketi mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen kömür çıkartırken görüntüledi.

Fotoğraf: Evrensel

ÖZER AKDEMİR

İzmir

Muğla’nın Milas İlçesi İkizköy yakınlarındaki Akbelen ormanının termik santrale kömür temini için kesilmesine karşı köylülerin nöbeti devam ederken, termikçi şirket bir kez daha suçüstü yakalandı. Ormanın yanı başında nöbet tutan köylüler, termikçi şirketin Muğla 3. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararının bulunduğu alanda gece yarısı kömür çıkardığını tespit ettiler.

NÖBETİN NE KADAR GEREKLİ OLDUĞU BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Milas yakınındaki 760 dönümlük Akbelen ormanı Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür temini için kesilmek isteniyor. İki yıldır ormanın kesilmemesi için mücadele veren ve bir ayı aşkın bir zamandır da ormanın kenarında kurdukları çadırlarla nöbet tutan köylülerin nöbetinin ne kadar da isabetli olduğu dün gece bir kez daha ortaya çıktı. Gece yarısı makine sesleri ile uyanan çadır nöbetindeki köylüler termikçi şirketin gece gece kömür kazısı yaptığını görüntülediler.

Şirketin kömür elde etmek için kazdığı alanda Milas Müze Müdürlüğünün devam eden arkeolojik kazısı olduğunu belirten köylüler, bu bölgenin sit alanı olması için 25 Temmuz'da Muğla Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na KARDOK Derneği tarafından yapılan başvuruya bugüne kadar herhangi bir yanıt alamamışlar.

MAHKEMENİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINI DİNLEMEDİLER

Bölgedeki kömür çıkarma çalışmalarına karşı Muğla 3. İdare Mahkemesinde açılan davada geçtiğimiz günlerde yürütmeyi durdurma kararının çıktığını hatırlatan köylüler, mahkemenin kararını hiçe sayan YK Enerji şirketinin yeni saha açabilmek için gizlice gece yarısı iş makineleri ile çalıştıklarını görüntüledi. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının kömürcü şirketi durdurmadığının çektikleri görüntülerle ortaya koyduklarını belirten İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Deniz Gümüşel, “İkizköy mezarlığının arkasındaki tepede arkeolojik kazı yapılan ve ÇED davamızda tüm çalışmanın durdurulduğu alanda gece saat 04:30'da kırıcılar ve kepçelerle kömür çıkarmaya devam ediyordu. Bu görüntüler ve elimizdeki bilgilerle avukatlarımız durumu değerlendiriyor. Gerekli hukuki girişimlerimizi yapacağız” dedi. 

YANGINI BAHANE ETMİŞLERDİ

Geçtiğimiz haftalarda, orman yangınları sürerken termikçi şirket Denizli’den orman yangınlarına müdahale için gelen gönüllüleri Akbelen ormanına yönlendirerek ağaçları kestirmek istemişti. Bölgede nöbet tutan köylüler gelinceye kadar 105 ağaç kesilirken, ağaçları kesen gönüllüler, durumu bilmediklerini, şirketin kendilerini bu ağaçların yangına önlem için kesilmesi gerektiği şeklinde yönlendirdiğini söylemişlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...