17 Ağustos 2021 Salı

Çine'de madenci şirket dinamit patlatmak için köylüyü zorla evinden çıkarmak istiyor

 17 Ağustos 2021 10:08

Çine'nin Topçam mahallesinde yaşayan Ali Coşkun ve ailesi, maden işleten şirketi tarafından "Patlatma yapacağım, evi hayvanlarınızla birlikte terk edin" denilerek zorla uzaklaştırılmaya çalışılıyor.

Fotoğraf: Zeynep Coşkun

ÖZER AKDEMİR


İzmir

Çine'nin Topçam mahallesinde yaşayan Ali Coşkun ve ailesinin evlerine 50 metre uzaklıkta maden işleten şirketi "Patlatma yapacağım, evi hayvanlarınızla birlikte bir süre terkedin" diyerek aileyi uzaklaştırmaya çalışıyor. Evini terk etmeyeceğini söyleyen Cennet Coşkun ise şirket görevlilerinin kendisini "Seni vururum" diye tehdit ettiklerini söyledi.

PATLATMA GÖRÜNTÜLERİ YOĞUN TEPKİ ÇEKİNCE...

Kaynak suları ve fıstık çamları ile ünlü Topçam köyünde Eysim adlı şirket köylülerden Ali Coşkun'un evine 50 metre uzaktıkta patlatmalı madencilik yapıyor. Geçtiğimiz günlerde ortalığı savaş alanına döndüren patlatma görüntüleri Ali Coşkun'un kızı Zeynep Coşkun tarafından görüntülenmişti. Gazetemizin gündeme getirdiği ve insanların yaşadığı korku ve paniği açıkça ortaya koyan bu görüntülerin diğer medya kuruluşlarında haber olması ve sosyal medyada paylaşılmasının ardından şirkete yoğun tepki gelmişti.

 

SAVCILIĞA GİTTİ "ŞİRKET HAKLI, DİRENMEYİN" YANITI ALDI

Bu olaydan ders aldığı anlaşılan madenci şirket bugün sabah patlatma yapmadan önce Ali Coşkun'un evine giderek, patlatma yapacaklarını, kendi güvenlikleri için evlerini hayvanlarını da alarak bir süre terketmeleri gerektiğini söyledi. Çine'de bulunan Ali Coşkun soluğu Çine Cumhuriyet Savcılığında alırken savcı ile yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı: "Savcı madenin izni var, benim de bilgim var. Jandarma sizin güvenliğinizi alacak ama şirketin patlatma yapmaya hakkı var diyor. 'Daha çok direnirseniz hakkınızda işlem yapacağım' dedi. Ben de 'Yapın o zaman' dedim" diye konuştu.

İNSANIN GÜVENLİ YERİ EVİ DEĞİLSE NERESİDİR?

Savcının şirkete patlatma için kendisinin izin verdiğini söylediğini aktaran Coşkun, "Benim bildiğim bir kere evlerin 3 km yakınında patlatma yapılamaz. İkincisi patlatma iznini valilik verir. Aydın Valiliğinden yazı alıp 15 gün önce bana bildirmeleri lazım. Adamlar bu sabah gelmişler, biz patlatma yapacağız, siz güvenli bir alana gidin diyorlar. İnsanın evinden daha güvenli bir alan olur mu? Bir insanın güvenli yeri evi değilse neresidir? Bizi evimizden kovmaya çalışıyorlar. Ben meraklısı değilim madenin dibinde bu çileyi çekmeye. Ancak gidecek yerim de yok. Türkiye vatandaşları başlarına bir iş geldiği zaman jandarmaya sığınır. Onun güvencesi altına girer. Ama jandarma size vurup kırıp evinizden atarsa buna ne demek lazım..."

Hayvanlarının hamile olduğunu, patlatma ya da sirenlerle korkutma nedeniyle düşük yapabileceklerini söyleyen Coşkun, "Birisi dolar zengini olacak diye hiçbir güç benim hayvanlarımı alıp damından dışarıya çıkaramaz. Eşim panik atak hastası. Patlatmalardan sonra kendini kaybediyor, saatlerce baygın yatıyor. Eğer hayvanlar ve biz riskli alandaysak patlatma yapamazsınız zaten" dedi. 

MADEN ŞEFİ "SENİ VURURUM" DEDİ

Telefonla görüştüğümüz eşi Cennet Coşkun hiçbir şekilde evinden çıkmayacağı söyledi. Coşkun, "Madenin şeflerinden birisi 'Seni vururum' diye tehdit ediyor. Diğeri eline siren almış hayvanlarımı uzaklaştırmaya çalışıyor. Jandarma sesini çıkartmıyor. Yıllardır çektiğimiz yetmezmiş gibi şimdi de zorla evimden atmaya çalışıyorlar. Bir yere gitmiyorum ben. Evimi terk etmiyorum" diye konuştu.

https://www.evrensel.net/haber/440498/cinede-madenci-sirket-dinamit-patlatmak-icin-koyluyu-zorla-evinden-cikarmak-istiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...