16 Ağustos 2021 Pazartesi

Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali dokuz köyü yuttu daha doymadı!

 16 Ağustos 2021 10:29

Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'nin komşuları olan dokuz köyü yutarak genişlemesine tanıklık eden İkizköylüler, Akbelen Ormanı'nın da ellerinden alınmasına karşı aylardır direniyor.

Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi

ÖZER AKDEMİR


İzmir

Muğla Milas'a bağlı İkizköy yakınındaki Akbelen Ormanı'nın Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'ne (YK Enerji) kömür temini için kesilmesine karşı verilen mücadele devam ediyor.

Santralin komşuları olan dokuz köyü yutarak genişlemesine tanıklık eden ve kendi köylerinden de bir mahallenin kömür ocağı olmasına engel olamayan İkizköylüler, Akbelen Ormanı'nın da ellerinden alınarak kömür madeni yapılmasına karşı aylardır direniyor.

Yaklaşık bir aydır orman kıyısında çadırlar kurarak şirketin kesim yapmasına izin vermeyen köylülere ülkenin birçok yerindeki ekoloji mücadeleleri de destek veriyor.

TERMİKÇİ ŞİRKET: "SANTRAL ÜLKE VE BÖLGE İÇİN HAYATİ ÖNEMDE"

1986 yılında üretime başlayan termik santral özelleştirilme sürecinde IC Enerji-Limak ortaklığı tarafından 2014 yılında satın alındı.

Akbelen Ormanı'nı koruma mücadelesinden ciddi bir rahatsızlık duyduğunu gizlemeyen termik santral geçtiğimiz günlerde Muğla 1. ve 3. İdare Mahkemelerinin verdiği yürütmeyi durdurma kararlarından sonra yazılı bir açıklama yaptı.

YK Enerji, termik santralin "1070 MW kurulu gücüyle Türkiye’de tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 2’sini" sağladığını ileri sürerken aynı zamanda tüm Muğla bölgesi ve ilçelerinin ana elektrik üretim ve dağıtım merkezi olarak "hayati bir görev" yapmakta olduklarını iddia etti.

"ORMANIN PARASINI ÖDEDİK, TESLİMİNİ BEKLİYORUZ"

Akbelen Ormanı'nın "santralin kuruluşu itibarıyla yapılan maden planları kapsamında, santrallerin kömür ihtiyacını karşılamak üzere kömür havzası olarak belirlenen bölgede yer aldığını" ileri süren şirket, ormanın aynı zamanda Orman Genel Müdürlüğünün orman gençleştirme planlaması kapsamında yer aldığını iddia etti.

Açıklamasında bölgenin "halihazırda '2019 yılı endüstriyel plantasyon alanı’ olarak tanımlanmış ve maden faaliyetlerine uygun olarak teslim edileceğinin" kendilerine bildirildiğini yazan şirket, ağaçlandırma ve yıllık kullanım bedelini peşin ödedikleri alanın OGM tarafından teslimini beklediklerini söyledi.

ŞİRKETİN AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

YK Enerji şirketinin açıklamalarına yanıt veren Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu üyesi Gürol İnan, şirket açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Termik santralin 1070 MW kurulu gücü ile haziran sonu itibariyle 97.000 MW kurulu güce ulaşan Türkiye’de toplamın yaklaşık %1’ini oluşturduğunu aktaran İnal, santralin "Ülke enerjisinin %2 sini biz sağlıyoruz" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Türkiye'nin enerji açığı değil, yaklaşık %35-%40 seviyelerinde enerji üretim potansiyeli fazlası olduğunu aktaran İnan, "Bölgemizdeki Yeniköy, Kemerköy ve hatta Yatağan termik santrallerinin şalterlerinin inmesi halinde enterkonnekte sistem sayesinde bölgemizin elektriksiz kalması söz konusu değildir" dedi.

TERMİK SANTRAL, BUGÜNE KADAR 9 KÖYÜ YUTTU!

Şirketin 2014 yılında yapılan özelleştirmeyle Akbelen Ormanını da içine alan bölgenin kömür havzası olarak kendilerine tahsis edildiğine dair açıklamasını değerlendiren İnan, "İkizköy’den hemen sonra Işıkdere de dahil 9 köyü yutarak Ören yönüne doğru 15 kilometre boyunca açılan ölüm çukurlarının doğada yaptığı tahribatlar ortadadır. İkizköy ve Akbelen Ormanı'nda da aynı akıbetin olmasına izin verilmeyecektir" dedi.

Şirketin termik santraldeki elektrik üretiminin kamu yararı olduğu yönündeki açıklamasına da değinen İnan, buna karşı mahkemelerin doğa tahribatı gerçeğine dikkat çekerek "faaliyeti telafisi imkansız zararlar verecek" gerekçesiyle yürütmeyi durdurduğunu hatırlattı.

İnan, "Hiç kimsenin, görevli şirket sıfatıyla 'Ağaçlandırma bedelleri ve yıllık kullanım bedellerini ödedim, istediğim gibi ormanı yok ederim' deme hakkı olmamalıdır" dedi.

"SANTRAL SU OBURU, ÇEVRE DÜŞMANI"

İnan, termik santralin havaya, suya, toprağa etkilerini maddeler halinde sıraladı: 

  • Termik santrallerde üretilen atıklar, asit yağmurları olarak hava kirliliğine, karbondioksit emisyonunun sera etkisi ve iklim değişikliğine neden olmaktadır.
  • Hava kirliliğinde ana etken maddelerin insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkileri de bilinmektedir. 
  • Su oburu termik santrallar suyumuzu hoyratça tüketmekte, atıkları ile de yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızı kirletmektedir.
  • İkizköy’ün komşusu Çamköy’den Bodrum, Güllük ve Milas-Bodrum Havalimanı su almaktadır ve bu kaynaklar da maden sahasının genişletilmesiyle tehdit altına girecektir.
  • Yeniköy Termik Santralı soğutma suyu tedariğini kamu kaynaklarıyla yapılmış Geyik Barajı'ndan sağlamakta, yılda yaklaşık 9 milyon metreküp tüketmektedir. Aynı barajdan Bodrum’a sadece 5,5 milyon metreküp su verilebilmektedir.

Dünyada küresel iklim değişikliklerinin etkilerini azaltmak için en başta termik santrallerin bir bir kapatıldığını belirten İnan, "Ekonomik ömrünü doldurmuş, verimsiz Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin çalışma sürelerini uzatmaya çalışmaktan ve yeni maden sahaları açarak doğayı katletmekten vazgeçilmelidir. Bölgeye büyük zarar veren termik santraller kapatılmalıdır" dedi. 

https://www.evrensel.net/haber/440419/yenikoy-kemerkoy-termik-santrali-dokuz-koyu-yuttu-daha-doymadi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...