4 Haziran 2024 Salı

İzmir'de 3. Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri sahiplerini buldu

 



İzmir'de bu yıl "Savaş ve Barış" temasıyla üçüncüsü düzenlenen Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri, sahiplerini buldu. Ödüller Filistin halkının direnişine adandı.

 04 Haziran 2024 14:15

 Son Güncellenme Tarihi: 04 Haziran 2024 16:21


İzmir Genç Hayat ekibi, düzenlediği 3. Kültür Sanat Ödülleri törenini Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirdi. 200'ü aşkın gencin katıldığı ödül töreni, sergi, fuaye alanı, konser ve tiyatro etkinlikleriyle gençlik şöleni şeklinde gerçekleşti.

"Savaş ve Barış" temasıyla düzenlenen Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri'nde resim, öykü, şiir, deneme ve fotoğraf kategorilerinde dereceye girenlerin ödülleri törende takdim edildi. Ödül törenine Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı İsmail Akyol ve SES 2 Nolu Şube Başkanı Başak Edge Gürkan katıldı. Etkinlikte atölye, topluluk, 21. Gençlik Yaz Kampı masaları açılırken Tiyatro Fısıltı'nın gösterisi ve Grup Yel Değirmeni'nin genç grubu sahne aldı.

Ödül töreninin ardından İzmir Genç Hayat ekibi Havagazı Fabrikası'ndan 10 Ekim Anıtı'na yürüyerek Filistin'e yönelik saldırılara karşı açıklama yaptı.

"GENÇLİĞİN SANATLA İLGİLENMESİ ÖNEMLİ"

Sunuculuğunu Aylin Buse Kıskanç'ın yaptığı ödül töreninde Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, İzmir Genç Hayat Sorumlusu Ilgın Çeribaş ve jüri üyeleri konuşmalarını yaptı.

Evrensel Gazetesi adına konuşan Hakkı Özdal, bugün iktidarın, gençlerin önüne ÇEDES projesini çıkardığına, üniversitelerin kayyum rektörlerle yönetildiğine dikkat çekerek, "Ne okula ne işe giden nüfus olarak 1. sıradayız. Fakat buna rağmen ortaya çıkmış birçok direnç var. Gençliğin bir kavganın içindeyken sanatla böyle ilgilenmesi önemli. Doğru yolda olduklarına dair bir işaret" dedi.

"SAVAŞIN KARŞISINDA BARIŞIN ŞİİRİNİ YAZMAYI ÖĞRETEN ÜÇ BÜYÜK USTA"

3 Haziran gününün önemine değinen Genç Hayat İzmir Sorumlusu Ilgın Çeribaş, "Ahmed Arif, Orhan Kemal ve Nazım Hikmet... Haziran'ın üç devi, hayatı üretenlerin sesini sanata ve sokağa taşıyarak Türk edebiyatı için mihenk taşları haline gelmişlerdi. Görünmeyenlerin, duyulmayanların sesini, hakkı elinden alınan milyonların öyküsünü, savaşın karşısında barışın şiirini yazmayı öğreten üç büyük ustayı ödül törenimiz vesilesiyle yeni Nazımlar olmaya aday gençlerle birlikte saygıyla anıyoruz" dedi.

"BUGÜN BURADA BARIŞIN SÖZÜNÜ BÜYÜTECEĞİZ"

Bu yıl temayı belirlerken, yanı başımızda süregelen insanlık suçlarına kulak verdiklerini ifade eden Çeribaş, "Ortadoğu'yu kanlı bir pazara çeviren emperyalistler ve işbirlikçileri, şimdi ise ellerini Filistin için ovuşturuyor. Geçtiğimiz yıl 7 Ekim'den bu yana süregelen saldırılarda en az 35 bin sivil, daha geçtiğimiz günlerde güvenli bölge olarak anılan Refah kampına savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırılarda ise onlarca Filistinli yaşamını yitirdi. Ancak Filistin'de süregelen bu savaşı anlamak için tarihsel olarak geriye bakmak gerekli" diye konuştu.  Nakba'nın 76. yılını hatırlatan Çeribaş, "İsrail'in kurulması olarak anılan bu tarih, bir yandan da 750 bini aşkın Filistinlinin zorla göç ettirilmiş olduğunu ve kendi topraklarına 76 yıldır geri dönememiş olduklarını hatırlatır" dedi.

Çeribaş, Nisan ayında İsrail'le tüm ticari ilişkilerini kestiğini duyuran tek adam yönetiminin gerçek bilançosuna bakıldığında sadece çeyrek boykot yapıldığı; Israil ile ticarette ihracatın Mart'a göre sadece yüzde 27, geçtiğimiz yılın Nisan ayına göre ise sadece yüzde 23 oranında gerilediğini aktardı.

Tek adam iktidarı ve onun etrafında kümelenen sermaye gruplarının "İçeride ve dışarda güçlü Türkiye siyaseti"yle, Türkiye gençliğinin geleceğini savaş politakalarına hapsettiğini belirten Çeribaş, iktidarın ise savaşla birlikte kâr oranlarını arttırdığını söyledi.

Çeribaş son olarak şunları kaydetti:"Bugün burada barışın sözünü büyüteceğiz. Cümlelerimiz, dizelerimiz, resimlerimizi insanların bitimsiz savaşlarla öldürülmemesi için olacak"

 

"DÜNYANIN SORUNLARINA KARŞI SANATIN DİLİ"

Törende söz alan jüri üyeleri ise konuşmalarında Kültür Sanat Ödülleri'nin gençler için önemli bir yer tuttuğuna ve gençleri ilerleten bir rol oynadığına değindi.

Şiir jüri üyeleri adına konuşmasını yapan Şair Tuğrul Keskin, sözlerine Nâzım Hikmet'i anarak başladı. Keskin, "Gençlerimizin yaşadıkları dünyanın sorunlarına sanatın diliyle yaklaşmasını kuşkusuz değerli buluyoruz" dedi.

Öykü jüri üyeleri adına söz alan Yusuf Nazım "Cinayetlerin aleni işlendiği, katliamların dünyanın gözü önünde gerçekleştiği, hemen yanıbaşımızda Gazze'de soykırımın olduğu kötülüğün olduğu bir çağ. Biz ne yapacağız? Biz de kültürün, edebiyatın, sanatın cephesinden siperlerimizi kazıyacağız" dedi.

Deneme jüri üyeleri adına konuşan Özgür Zeybek de Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri'nin gençlere ışık tuttuğunu ve bu kadar genç insanla bir arada olmanın önemine dikkat çekti.

Resim jüri üyeleri adına konuşan Ayça Konçina 3 yıldır seçilen temaların çok incelikle seçilmiş olduğunu belirterek, "Ülkemizin ve dünyanın gündemi malum. Yanıbaşımızdaki savaşa mı üzülelim, hayvanların katledilmesine mi direnelim, bütün bunlar olurken hayatı yaşayamaz hale geldik" dedi.

Fotoğraf jüri üyeleri adına söz alan Özcan Yaman ise "Özel bir gençliğin 3 yıldır kültür sanat dünyasında sürdürdüğü bir etkinliğin içerisindeyiz. Bütün sanat dallarını kuşatan nedir? Düşünceyi deforme edebilme becerisidir. 20 yıllık iktidar döneminde güzel sanatlar da olmak üzere bütün eğitimin tarumar edildiği bir dönemdeyiz. Böyle bir dönemde böyle bir etkinliğin yapılması çok güzel" dedi.

Konuşmaların ardından, şiir kategorisi birincisi Buse Yaren Süzen, ikincisi Canberk Yeşilyurt, üçüncüsü Ekin Akyüz oldu. Öykü kategorisi birincisi Eyüp Akar, ikincisi Merve Karakuş, üçüncüsü Rojbun Çiçek oldu. Deneme kategorisi birincisi  Muhammed Yusuf Gümüş, ikincisi Yusuf Hikmet Şıkoğlu, üçüncüsü Bahar Avcı oldu. Resim kategorisi birincisi  Murat Mete, ikincisi Cemre Duru Kaya, üçüncüsü Yağmur Kozan oldu. Fotoğraf jüri üyeleri dereceye layık bir eser bulmadığı için fotoğraf kategorisinden dereceye giren olmadı.

Ödüllerin verilmesinin ardından Genç Hayat ekibi ve törene katılanlar, "Katil İsrail Filistin'den Defol" pankartı arkasında 10 Ekim Anıtına yürüdü.

 

ÖDÜLLER FİLİSTİN HALKININ DİRENİŞİNE ADANDI

10 Ekim anıtında Genç Hayat ekibi adına basın metnini okuyan Selin Kurşun, "Bugün teması savaş ve barış olan 3. Genç Hayat Kültür-Sanat Ödüllerinin ödül törenini gerçekleştirdik. Yüzlerce gençle birlikte savaşın yaşamımıza etkisini, barışa duyduğumuz özlemi eserlerimize yansıttık. Bu seneki ödülleri Filistin halkının direnişine adıyoruz" dedi.

Kurşun, iktidarın içinden pay kapmaya çalıştığı savaşlar dünyasının gençlerin yaşamını çevreleyip "yaşam üçgenini" gittikçe daralttığını dile getirerek, "Bu ülkenin gençlerinin eğitiminden, sağlığından, bugününden ve geleceğinden koparılan her parçanın sebebi emperyalistler ve ülkemizdeki işbirlikçisi iktidardır" diye konuştu.

"GENÇLİK BARIŞIN TARAFINDA, ANTİ-EMPERYALİST MÜCADELENİN SAFLARINDA"

10 Ekim 2015'te barış için Ankara'ya giden ve orada katledilenleri hatırlatan Kurşun, "Onlar savaşların karşısında barışın simgesi ve savunucularıydılar. Onların mücadeleleri mücadelemiz, sözleri sözümüzdür. Yitirdiğimiz tüm dostlarımızın mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Biz gençler bu ülkenin anti emperyalist ve bağımsızlık mücadelesinin simgesi olmuş Denizlerden devraldığımız mücadele bayrağını taşımaya, Filistin halkı için mücadele etmeye devam ediyoruz. Gençlik barışın tarafında, anti emperyalist mücadelenin saflarında olmalıdır" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

 https://www.evrensel.net/haber/520141/izmirde-3-genc-hayat-kultur-sanat-odulleri-sahiplerini-buldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...