10 Haziran 2024 Pazartesi

Maden Yalnız Efe’nin bahçesine dayandı

 

10 Haziran 2024 13:33


Efemçuru Altın Madeni’nde üretim arttırmak için kaçak sondaj yapan TÜPRAG Metal Madencilik, altın madenine karşı tek başına direnen “Yalnız Efe”nin bahçesine dayandı.



Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel


Özer AKDEMİR
İzmir

Kanadalı altın tekeli Eldorado Gold’un Türkiye’deki uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik, 14 yıldır işlettiği Efemçukuru Altın Madeni’nde üretimi artırmak için sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Efemçukuru-Kavacık köyleri arasındaki doğal sit alanında kaçak sondaj yaptıkları ortaya çıkan şirket şimdi de yıllardır altın madenine karşı tek başına direnen “Yalnız Efe” lakaplı Ahmet Karaçam’ın bahçesine dayandı.

TEK BAŞINA MADENE DİRENİYOR

Köyde altın madenine arazilerini astronomik tekliflere rağmen satmayan ve arazisi için Bakanlar Kurulunca verilen acele kamulaştırma kararına karşı dava açıp kazanan keçi çobanı Ahmet Karaçam mücadelesini tek başına sürdürüyor. Yoksul bir köylü olmasına rağmen madene karşı yıllardır direnişini sürdüren Efemçukuru’nun Yalnız Efesi, arazisinin yanı başında başlayan maden sondajlarının durdurulması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dilekçe verdi.

"KİRLENMEYE YOL AÇIYOR"

Karaçam’ın avukatı Arif Ali Cangı tarafından verilen dilekçede, sondaj faaliyetleri nedeniyle Karaçam’ın taşınmazının da bulunduğu alanda toprak, yer altı suyu ve çevrenin geri dönüşü olmayacak şekilde kirlenmesine yol açıldığı dile getirildi.

Dilekçede, “Zaman geçirilmeden gereken inceleme ve denetimin yapılmasını, müvekkilin taşınmazında ve çevrede ciddi kirlenmeye yol açan faaliyetlerin durdurulmasını, yasal yaptırımların uygulanmasını, başvurumuz üzerine yapılan işlemler ile sondaj faaliyetine ilişkin çevresel etki değerlendirme izni olup olmadığı konusunda tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz” denildi.


"SON DEREMİZİ DE KURUTACAKLAR"

Karaçam'ın oğlu Celal Karaçam da “Sondaja karşı çıktım. ‘Tapulu arazimiz, karışamazsınız’ diyorlar. Bizim arazinin etrafını delik deşik ettiler. Bizim orada cevizimiz, zeytinimiz, ekip biçtiğimiz bahçemiz var. Bu sondajlar nedeniyle su kuyusu da kuruyacak. Köyün etrafındaki birçok dere kurudu. Tek kalan Karapınar deresini de kurutacaklar” dedi.

Sondaj sırasında kimyasal maddeler de kullandığını; yağ, mazot gibi atıkların etrafı kirlettiğini söyleyen Karaçam, “Sondajda çalışanların bir kısmı bizim köylüler. Kimse ses çıkaramıyor. ‘İşten çıkarırım’ diye tehdit ediliyorlar” diye ekledi. 

 https://www.evrensel.net/haber/520635/maden-yalniz-efenin-bahcesine-dayandi?a=8e3a0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...