24 Kasım 2015 Salı

Siyanürcü kayyum: Koza'nın elinden alınıp kayyum atanan madende kapasite artırımına gidildi



Özer AKDEMİR
İzmir
Cemaat - AKP çatışması tüm hızıyla süre dursun altın madenleri ile ilgili konuda değişen hiçbir şey yok. Kayyum atanarak Koza Holdingin elinden alınan Kozak Çukuralan Altın Madeni'ne 3. kez kapasite arttırımına gidildi. 
DOĞAYI KATLETMEYE DEVAM
Bergama Ovacık Altın madenini işleten Koza Altın Şirketi, Bergama’nın fıstık çamı üretimi ve suları ile ünlü Kozak Yaylası altın madenciliğine devam ediyor. Bergama’yı siyanür üssüne çeviren şirket, burada cevher bitince yakınlardaki maden rezervlerine yönelmiş, Kozak yaylasında da dört farklı yerde yeni altın madenleri için çalışmalar başlatmıştı. Bunlardan üçünden yargı kararları ve halkın tepkileri sonrası vazgeçmek zorunda kalan şirket, Çukuralan'daki maden ise çalışmalarına devam ediyor.
Bilim insanları tarafından “ekolojik hassas bölge” diye tanımlanan Kozak Yaylasındaki bu madencilik faaliyetinin bölgedeki doğayı nasıl katlettiği madende yapılan bilirkişi incelemesi sırasında çekilen fotoğraflara yansımıştı. 

50 MİLYON TON PASA ÇIKACAK!
Kozak'ın Çukuralan Mahallesine 1.6, Kaplan Köyüne 2,5 kilometre uzaklıkta yer alan maden alanı toplam 192,16 hektarlık mevcut işletme alanına sahip. Maden 3. Kapasite Artırımıyla birlikte mevcut ocaklardan bir tanesini genişletirken, madene 3 adet açık ocak ve 2 adet yeraltı ocağı daha eklenecek. Böylece madenin proje alanının 323,94 ha olması planlanıyor.
Toplam işletme süresi 15 yıl olarak öngörülen 3. kapasite artırımı projesi kapsamında, açık ocaklarda gerçekleştirilecek olan madencilik faaliyetleri neticesinde yaklaşık 1,87 milyon ton cevher, yeraltı ocaklarından ise toplam 5,82 milyon ton cevher çıkarılması planlanmakta. Tüm madencilik faaliyetleri sonucunda (açık ocak ve yeraltı) yaklaşık 50 milyon ton pasa ortaya çıkacak. Madenden çıkarılacak cevherler kamyonlarla 15 kilometre uzaklıkta bulunan Ovacık Altın madenine taşınarak burada siyanürle altın ayrıştırılmasına tabii tutulacak. Kapasite Arttırımı ÇED dosyasında maden alanının İzmir'e 90 kilometre uzaklıkta olduğu yazarken, Bergama'ya olan uzaklığı ile ilgili bir bilginin olmaması dikkat çekiyor. Koza'nın bu bölgede yaptığı çalışmaların Bergama'nın içme suyu kaynaklarına çok yakın olduğu eleştirileri yıllardır yapılıyor. 

YENİDEN BERGAMA MÜCADELESİ
EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı altın madeninin Koza’dan kayyuma devrediltikten sonra önünün açıldığını belirterek, “Yani Bergama'da değişen bir şey yok; çevrenin zehirlenmesi, Kozak yaylası ve Bakırçay'ın ölümü pahasına  hükümet/devlet - şirket elele siyanürlü altın madenciliğine devam. Buna karşı biz de yaşamı savunmaya devam ediyoruz. Yeniden Bergama Hareketi'ne hazırlanacağız” dedi. 

 Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...