6 Haziran 2016 Pazartesi

'Önce çevre' diyen hakimler darmadağın

'Önce çevre' diyen hakimler darmadağın


     
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yer değişikliği yaptığı hakim ve savcılar arasında çevre davalarında olumlu karar verenler de var.
Özer AKDEMİR
İzmir
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yer değişikliği yaptığı hakim ve savcılar arasında çevre davalarında olumlu karar verenler de var.
Çevre davalarına bakan avukatlar bu yer değiştirmelerin çoğunun "sürgün" ya da "tenzilirütbe" olduğu görüşünde.
'CERATTEPE'YE MADEN OLMAZ' DİYEN SON HAKİM DE GİTTİ
Artvin Cerattepe'ye yapılmak istenen altın madeni ile ilgili açılan davada bilirkişi raporundaki görüşe aynen uyarak "Ya Artvin ya maden" içerikli bir karar veren Rize İdare Mahkemesi heyetinden kalan  son hakim de koltuğundan oldu.
Cerattepe, MNG Holding'in Kavak HES gibi birçok çevre davalarında yaşamın korunmasına dönük kararlar veren bu heyetin 2015 ocak ayından bu yana dağıtıldığını belirten Av. Yakup Okumuşoğlu, "Cerattepe kararının altında imzası bulunan Rize İdare Mahkemesi heyetinin tüm üyeleri bu son kararname ile vergi dairelerine atanırken, Başkanı ise daha pasif bir görev olan Bölge İdare Mahkemesi'ne düz üye olarak atandı" dedi. Okumuşoğlu, "Ocak 2015'te iki hakim gitti. 2015 Haziranında iki hakim daha gitti, en son kalan Hakim Yener Ata da bu kararla gitti" dedi.
ALEYHTE KARAR VERENLER GÖNDERİLDİ
Bu hakimlerin bilirkişi raporlarında yazan görüşler doğrultusunda karar verdiklerini ve bu kararların da yaşamın korunmasından yana olduğunu aktaran Okumuşoğlu, "Şimdi süreç tam tersi işliyor. Bu hakimler gidip yerine gelenler aynı şekilde devam ediyor olsa tamam denecek ama öyle değil. Heyet değişimi ile birlikte kararlar da değişmeye başladı. Mevcut iktidarın işine gelmeyen tüm kararlara imza atan hakimler sağa sola gönderiliyor. Gerçek bu. Yıllardan beri, özellikle 17-25 Aralık operasyonlarından sonra daha da çok görüyoruz. Kaçak Saraya yürütmeyi durdurma verenler de darmadağın oldular. Kim aleyhte karar verdiyse darmadağın oldu. Bundan  sonra Bakanlıkların idari işlemlerine karşı açılan, özellikle çevre davalarında lehte karar almak çok zor" dedi.
DEVLET ŞİRKET RANTI TAM GAZ
"Bölgede devlet şirket-şirket devletin rant işleri ise tam gaz devam ediyor" diyen Okumuşoğlu, "Hukuk devletinden devletin hukukuna geçişi de tam gaz yaşıyoruz, idrak ediyoruz zaten... Ne diyelim artık... Halkın devletine değil de devletin halkına hayırlı uğurlu olsun..." dedi.
URLA VİLLALARI HAKİMİ DE GİTTİ
Öte yandan en ilginç atamalar Urla Villaları Davası olarak bilinen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ait olduğu ileri sürülen Zeytineli Köyünde bulunan, sit alanındaki kaçak villalarla ilgili davanın hakimleriyle ilgili oldu. "Villalar sit alanında, yıkılsın" diyen hakimler sürgün edilirken, 'Sit kaldırılsın, villalar da kalsın" diyenler ise terfi ederek mahkeme başkanı yapıldı.  Bölge İdare Mahkemesi Başkanı iken İdare Mahkemesi Başkanlığına indirilen Hakim Osman Ermumcu, villaların kaçak olduğu ve yıkılması gerektiği yönünde karar verince, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı avukatları tarafından 'reddihakim" talebine maruz kalmıştı. Mahkeme Başkanı Ermumcu bu 'reddihakim' talebine gönderdiği zehir zemberek savunmasında, Bakanlığın adeta villa sahipleri yerine geçtiğini, hakimin reddedilmesini istemesinin başlı başına trajik olduğunu belirterek, kendilerinin davadan reddedilmesi talebinin bir taktik olduğunu, esas olarak sit derecelerinin düşürülmesi davası için malzeme üretmenin amaçlandığını söylemişti. Ermumcu ayrıca, “...Müdahil adına gereksiz bir çabayla bazı hakimleri davadan bertaraf etme kastıyla hareket etmesi bir kamu kurumuna-bakanlığa yakışmamaktadır” demişti. Ermumcu HSYK Kararnamesi ile İstanbul'a Düz İdare Mahkemesi hakimi olarak atandı.
1.5 AYDIR YAZILMAYAN KARAR
Edindiğimiz bilgilere göre Ermumcu hakkındaki bu reddihakim talebi uzun zaman önce Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş olmasına rağmen, kararı bir türlü yazılmadığı için Urla davasında da heyet esastan karar veremiyordu. Konuyu değerlendiren bir hukukçu "Demek ki bu değişimi bekliyorlarmış" dedi.
BAKANLIKTAN YANA OY VERENLER BAŞKAN OLDU
Çevre davalarına bakan hukukçulardan, Urla villa davalarının da avukatı Şehrazat Mercan, Urla davasına bakan mahkeme başkanının İstanbul'a İdare Mahkemesi üyesi olarak, davada keşifleri yapan naip üye Erkan Altun'un Gaziantep'e atanmalarını sürgün olarak niteledi. Urla villalarının bulunduğu alanın sit olduğuna karar vererek yürütmeyi durduran mahkeme kararının adli tatilde nöbetçi mahkemece kaldırıldığını hatırlatan Mercan, "Bu yürütmeyi durdurma kararını kaldıran, 'villa arazisi sit olmaktan çıkarılsın' diyen hakim Barış Çelik son HSYK Kararnamesi ile Batman'a Vergi Mahkemesine Başkan olarak atanmış. İstanbul'a atanan eski İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu'nun heyet başkanı olduğu dönem de villaların bulunduğu alandaki sit değişikliğinin kanuni olmadığına hükmederek, alanın tekrar 1. derece doğal sit  olması gerektiğini yönünde kararına muhalefet eden Hakim Özlem Erol'da Batman'a İdare Mahkemesi Başkanı olarak atanmış. Yani Bakanlığın işlemine uygun hareket edenleri başkan yapmışlar" diye özetledi. (İzmir/EVRENSEL)

 06 Haziran 2016 17:04

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...