24 Temmuz 2018 Salı

Ovacık Altın Madeninin ÇED’i yine durduruldu



  Ovacık Altın Madeninin ÇED’i yine durduruldu
 24 Temmuz 2018 21:01
     
Ovacık Altın Madenine verilen son ÇED olumlu belgesinin de yürütmesi durduruldu. Altın madeninin kapatılması gerekiyor. 
Özer AKDEMİR
İzmir
Bergama yakınlarındaki Ovacık Altın Madeni'ne 2017 yılında verilen ÇED Olumlu kararına karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. ÇED Raporu bir kez daha iptal edilen altın madeni yürürlükteki yasalara göre üretimini durdurmak zorunda. Bu mahkeme kararına rağmen şirketin yıllardır her seferinde kazanılan onlarca davaya rağmen “hukukun arkadan dolanılması” ile üretimine devam ettiğini de belirtelim.
ŞİRKET KAP’A AÇIKLAMA GÖNDERDİ
Koza Altın Şirketi Kamuoyu Aydınlatma Platformuna Bergama yakınlarındaki Ovacık Altın madeni ile ilgili “Özel Durum Açıklaması” gönderdi. Açıklamada madene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2009/7 Genelgesi kapsamında verilen ÇED olumlu Kararına karşı açılan davada İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiği dile getirildi. Mahkeme kararının şirkete 23 Temmuz tarihinde tebliğ edildiğinin belirtildiği açıklamada kendilerine başkaca herhangi bir idari bildirimde bulunulmadığı ifade edildi. Şirket açıklamasında “Şirketimizce, gelinen hukuksal durumun üretim faaliyetlerimizi etkilememesi için lüzumlu teknik ve idari tedbirler üzerinde çalışılmakta olup gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi. 

‘TEKNİK VE İDARE TEDBİRLER’ NE DEMEK?
Şirketin bu açık mahkeme kararına rağmen “üretim faaliyetlerimizi etkilememesi için lüzumlu teknik ve idari tedbirler üzerinde çalışılmakta”dır dediği yöntemler hiç de yabancı değil aslında. Hukukçular, 20 yıla yaklaşan Bergama altın madeni davalarında benzer onlarca karardan sonra madenin üretimini durdurması gerekirken bir takım “teknik ve idari tedbirler”in ardından faaliyetine ara vermeden devam etmesine “hukuku arkadan dolanma” diyorlar. 
‘UCUBE GENELGE’YLE ÇED OLUMLU KARARI
Ovacık Altın Madenine verilen ÇED Raporunun mahkemece iptal edilmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hukukçular tarafından “Ucube Genelge” olarak nitelenen 2009/7 Genelgesine göre yeni ÇED olumlu belgesi vermişti. Türkiye’deki bu ilk altın madenine karşı yıllardır süren mücadelenin bir devamı olarak EGEÇEP, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Bergama Belediye Başkanlığı, Yeşil Artvin Derneği gibi kurumların yanı sıra yüzün üzerinde yurttaş bu ÇED Olumlu kararına karşı da dava açtılar. Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfinde madendeki birçok kritik verinin son 10 yıldır güncellenmediği ortaya çıkarılmıştı. Beş bilirkişi üyesinden dördü madenin bu haliyle çalışmasının uygun olmadığı sonucuna varmıştı. Bu raporun ardından davacılar tarafından mahkemeye gönderilen dilekçede madenin bu haliyle yürürlükteki yasalara göre ÇED'siz çalıştığı dile getirilmiş, bu duruma göz yuman sorumlulur hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. 

ŞİRKET YİNE HUKUKUN ARKASINDAN DOLANACAK MI?
İzmir 6. İdare Mahkemesi bu bilirkişi raporunun ardından geçtiğimiz günlerde yaptığı yargılamada altın madenine verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. Bu yürütmeyi durdurma kararını KAP’a bildiren Koza Altın Şirketi, üretim faaliyetlerinin aksamaması için bir takım teknik ve idari çalışmalar yaptıklarını belirtirken, bu çalışmaların mahkeme kararını geçersiz kılmaya dönük yeni bir “hukukun ardından dolanılması” olup olmadığı önümüzdeki günlerde belli olacak. 
EGEÇEP: KARAR, MADENİN YILLARDIR HUKUK DIŞI ÇALIŞTIĞININ KABULÜDÜR
Ovacık Altın madeninin yıllardır hukuksuz bir şekilde çalıştırıldığını, madenin çevrenin yanı sıra hukuku da kirlettiğini belirten EGEÇEP, “Altın madeni bu karardan sonra derhal üretimini durdurmalı ve bölge rahabilite edilmelidir. Çevreye ve canlı yaşamına verilen zarar tespit edilerek bu zararların giderilmesi için çalışmalara vakit geçirilmeden başlamalıdır. Türkiye'nin bu ilk altın madeni 1997 yılında Danıştayın kesinleşmiş yargı kararının ardından hukukun ardından dolanılması ile üretime geçmişti. Maden yıllardır kazanılan onlarca davaya rağmen siyasi iktidarların koruyup kollaması ile bugüne kadar üretimine devam etti. Bugün ÇED kararının yürütmesinin durdurulması madenin zaten yıllardır ÇED’siz, hukuk dışı bir şekilde çalıştığının yargıda da kabulü anlamını taşımaktadır. 1997 yılında Danıştay kararından çok açık bir şekilde ifade edildiği gibi; 'siyanürle altın işletmeciliğinde kamu yararı yoktur'. Bu nedenle, Ovacık’ın yanı sıra ülkemizdeki tüm altın madenleri derhal üretim faaliyetleri durdurulmalıdır" açıklaması yaptı.


Son Düzenlenme Tarihi: 25 Temmuz 2018 09:25

www.evrensel.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...