19 Ekim 2020 Pazartesi

Geyve'de RES tahribatı yerinde gözlemlendi: Alıç ağaçları ve kayalar yok ediliyor

 19 Ekim 2020 17:19

Sakarya Geyve'deki Kılıçkaya Tepesi'nde yapılan rüzgar enerjisi santrallerine karşı yöre halkının tepkisi sürerken Geyveli yaşam savunucuları bölgeye giderek tahribatı yerinde gördü.

Fotoğraf: Ömer Karataş

       Paylaş

Özer AKDEMİR

Sakarya'nın Geyve ilçesindeki Kılıçkaya Tepesi'nde yapımı devam eden rüzgar enerjisi santrallerine (RES) karşı yöre halkının tepkisi sürüyor. Geyveli yaşam savunucuları inşaatın sürdüğü tepeye giderek RES'lerin yörenin doğal güzelliğini bozacağı uyarısında bulundu ve projeden vazgeçilmesini istedi.

ALIÇ AĞAÇLARI BİR BİR YOK EDİLİYOR

Geyve ilçesinin siluetini oluşturan Kılıçkaya Tepesi, ülke genelinde doğa sporları ve yürüyüş gruplarının ilgi odağı olan bir yer. Tepede bir süredir yapımına hız verilen RES inşaatı için "ÇED gerekli değildir" kararı verilmiş. Dün olumsuz hava şartları ve yağmur altında tepeye çıkan Geyveli yaşam savunucuları, Kılıçkaya'daki tahribatı yerinde gözlemledi.


"Kılıçkaya Yok Olmasın" grubu temsilcisi Ömer Karataş, Kılıçkaya'nın Geyve'nin en ihtişamlı tepesi olduğunu belirterek 1500 metre yükseklikte yetişen alıç ağaçlarının inşaat çalışmaları nedeniyle birer birer yok edildiğini ifade etti. Kılıçkaya'nın birçok defa kamp yaptıkları, kentin kalabalığından kaçarak huzur buldukları bir yer olduğunu söyleyen Karataş, bölgenin aynı zamanda dağcılık eğitimi merkezi, yürüyüş parkuru ve doğa gezilerinin yapıldığı bir mevki olduğunu dile getirdi.

"TAHRİBATIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖRÜNCE NUTKUM TUTULDU"

Kılıçkaya’da alıç ağaçlarıyla beraber birçok mezarın da bulunduğunu belirten Karataş, yörenin birçok medeniyete binlerce yıl ev sahipliği yaptığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde bölgeye giderek tahribatı yerinde incelediğini kaydeden Karataş, "Tahribatın büyüklüğünü görünce nutkum tutuldu. Ağaçlar bir bir yok edilmeye başlanmış, kaya tepeden doğru iş makineleriyle kazılmaya başlanmış, tahribat akıl almayacak duruma çıkmıştı. Yaşadığım şoku henüz atlatamadan bir de üstüne o bölgede gezdiğim için jandarmaya şikayet edilmişim. Ruhsatları çıkmamış olmasına rağmen, imar planları askıda olmasına rağmen, itiraz süreci devam ederken Geyve'mizin en güzel dağını tahrip edenler, kalkmış beni şikayet ediyorlar" dedi.

Karataş, ne Geyve'nin ne de Türkiye'nin bu RES'lerden üretilecek enerjiye ihtiyacı olmadığını ifade ederek RES projesinin Kılıçkaya etabının durdurulması veya başka bir bölgeye kaydırılması için mücadele edeceklerini söyledi.

https://www.evrensel.net/haber/416809/geyvede-res-tahribati-yerinde-gozlemlendi-alic-agaclari-ve-kayalar-yok-ediliyor


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...