7 Ekim 2020 Çarşamba

İstanbul’dan kayıp coğrafyalara yolculuk: Malinki’yi kurtarmak

 07 Ekim 2020 07:56

Cemal Gülas ve Seçil İkiz’in “Asya Ekspedisyonu” yolculuğunu anlatan sergi ve belgesel gösterimi İzmirlileri bekliyor.

Fotoğraf: Seçil İkiz

Özer AKDEMİR

Doğa Fotoğrafçısı Cemal Gülas ve Belgeselci Seçil İkiz’in İstanbul’dan Asya kıtasının içlerine yaptıkları “Asya Ekspedisyonu” yolculuğunu anlatan fotoğraf sergisi ve belgesel Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde İzmirlileri bekliyor.

KAYIP COĞRAFYALAR

“Asya Kayıp Coğrafyaları / Bir hayale yolculuk” adı verilen belgeselde İstanbul Boğazı’ndan yola çıkarak Asya kıtasının kalbine uzanan zorlu yolculuğun çekimleri yer alıyor. Deneyimli belgesel ekibi, Anadolu’dan başlayıp, Asya’nın kayıp coğrafyalarında insan-doğa ilişkisine ve bu coğrafyaların yarattığı eşsiz öykülere eşlik ederek zamana tanıklık ediyorlar. Ekip, Türkiye dahil 8 ülkede 2 buçuk yıl boyunca 9 metrekarelik bir kamyon kabinini barınma, beslenme, ofis ve ulaşım ihtiyaçlarının tümü için kullanarak 80 bin kilometre yol kat etmiş. Bir saati aşkın bir süre Asya’nın bilinmeyen coğrafyalarında, Sibirya Taygalarından, Gobi Çölü’ne, Moğolistan Bozkırlarından Orhun Abidelerine kadar birçok farklı yer, ülke ve iklim koşullarında yapılan çekimlerde o bölgelerde yaşayan halkların yaşam koşulları, kültürleri ve gelenekleri de anlatılmış.

"DÖNMEMEYİ GÖZE ALDIK"

Sergiye dair açıklama yapan Cemal Gülas “Kültür sanat ve bilim her ülke için bir çiçek gibidir. Ancak ne yazık ki 20 yıldır hiç sulanmıyor bu ülkede. Çiçeklerin çoğu kurudu. Bizler de o saksıya aynı çiçekleri koyamadık. Böyle bir ülkede yaşamak hepimizin sorumluluğu. Hiç kimseyi suçlayacak halimiz yok. Biz bu sorumluluktan payımıza düşeni Seçil Hanım’la birlikte hiç dönmemeyi göze alarak Asya yolculuğuna çıkarak almaya çalıştık” dedi.

Gülas, “Bugün Antartika’da üs kurmakla övünen Türkiye hükümeti Orta Asya’daki Türk tarihine ait eserlerle ilgili hemen hiçbir şey yapmıyor. Oradaki eserler sahipsiz durumda. Bu son derece acı” ifadelerini kullandı. Yolculuktan Rusya Moğolistan sınırında araçlarına aldıkları ve “Malinki” adını verdikleri yavru bir köpekle döndüklerini aktaran Gülas, “Şimdi düşünüyorum da, belki de bütün yolculuğumuzun nedeni buydu?  Malinki’yi kurtarmak!..” diye konuştu.

Reklam

"DİL SORUNU YAŞAMADIK"

Belgeselin çekimlerini, yönetmeliğini ve kurgusunu yapan Seçil İkiz ise çok zorlu bir güzergahta, 2 yılı aşkın süren yolculuğun öykülerini fotoğraflar ve bir saatlik beş dakikalık belgeselle anlatmanın çok güç olduğunu belirterek, bu uzun yolculuğun öykülerini yarım saatlik kısımlar halinde 26 bölüm olarak hazırlamaya ve yolculuğun kitabını da yazmaya çalıştığını söyledi.İkiz, Orta Asya’nın birçok ülkesinde insanlarla kendi ana dillerinde konuşurlarken hemen hemen hiç dil sorunu yaşamadıklarını ve konuşulan Türkçenin birbirlerini anlamalarına olanak sağladığını belirterek; “Bu insanlar dilleri, giyim kuşamları, yaptıkları işlerle, barındıkları yurtlarla sanki binyıl öncesini aynen korumuşlardı. İki binyıl öncesindeki kaya resimlerinde görünen çizimlerle bugün o bölgelerde yaşayanlar her şeyiyle aynıydı. Bunu fotoğraflarla, video çekimleriyle belgelemeye çalıştık. Çok tuhaf bir duyguydu” dedi. 

ARALIK SONUNA KADAR  İZLENEBİLİR

Ücretsiz sergi hafta içi ve cumartesi günleri 09.00 - 18.00, pazar günleri ise 12.00-18.00 arasında ziyaret edilebilecek. Ziyaretlerde HES kodu istenirken, sergi ve belgesel gösterimleri 31 Aralık tarihine kadar devam edecek.

https://www.evrensel.net/haber/415810/istanbuldan-kayip-cografyalara-yolculuk-malinkiyi-kurtarmak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...