23 Ekim 2020 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 550 gününü anlattı

 23 Ekim 2020 18:52

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’de Başka Bir Hayat Mümkün” başlıklı toplantıda 550 günlük çalışmalarını anlattı.

Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, göreve seçildiğinden bugüne kadar geçen 550 günde yaptıkları çalışmaları anlattı. Soyer, "Barış içinde bir arada yaşamanın yollarını hep birlikte bulacağız. Ya bir yol bulacağız ya da bir yol yapacağız" dedi.

"TEMEL ÇIKIŞ NOKTAMIZ REFAHI ARTIRIP ADİL DAĞILIMI SAĞLAMAK"

Kentin farklı kesimlerinden temsilcilerin davet edildiği toplantı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde düzenlendi. Toplantıda Soyer, İzmir’deki temel çıkış noktalarının şehrin yerelden kalkınma mücadelesini büyütmek, refahı artırmak ve adil dağılımı sağlamak olduğunun söyledi.

Geride kalan 550 günlük sürede İzmir tarımını çeşitlendirmek ve ürünlerin satışını desteklemek için birçok adım attıklarını belirten Soyer, "Köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle, Türkiye tarımı toplumun hiçbir kesiminin inkar edemeyeceği bir düzeyde zarar gördü, örselendi. Biz, hem bu büyük adaletsizliğe son vermek, hem de İzmir ekonomisine güç kazandırmak için başka bir tarım mümkün diyoruz" diye konuştu.

Tarıma yaklaşımlarının dört temel ilkeye dayandığını belirten Soyer bunları, "Yerli tohuma ve yerli hayvan ırklarına sahip çıkmak, ürünleri işlemek, kooperatifleşmek ve ürünü ulusal ve uluslararası piyasada pazarlamak" olarak sıraladı.

"HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ"


Doğaya dair politikalar üretmenin ve uygulamanın yerel yönetimlerin de asli görevlerinden biri kabul edildiğini belirten Soyer, İzmir’de kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2 kat arttırmak ve 30 metrekareye çıkarmak için tüm teknik çalışmaları tamamladıklarını ifade etti.

Reklam

Soyer, “Yaşayan Parklar adını verdiğimiz çok özel 35 parkı, şehrin çeperindeki Meles Vadisi, Gediz Deltası, Yamanlar Dağı ve Yarımada’da Olivelo Alanı’ndan başlamak üzere tüm il geneline yayıyoruz.” dedi.

Soyer, Gediz Deltası için UNESCO Dünya Doğa Mirası başvurusunu gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Sunumunun sonunda dünyada hüküm süren adaletsizlik ve emek sömürüsüne dikkat çeken Soyer, konuşmasını şu vurgu ile sonlandırdı:

"İzmir’de bir yandan limanla, teknolojiyle, demokrasiyle, tarımla, turizmle refahı büyüteceğiz... Bir yandan da bu adaletsizlikle, haksızlık, hukuksuzlukla, yoksullukla, bölünmüşlükle mücadeleye devam edeceğiz. Emin olun kazanacağız.  Bunu hep birlikte başaracağız."

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Soyer'in 550 gün sunumunda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

  • Bornova Gökdere’de sokak hayvanları için rehabilitasyon ve sahiplendirme merkezinin temelini atıldı, 2021'de tamamlanacak.
  • Her türlü ayrımcılık ve nefret söylemiyle mücadele ederek barış ve insan hakları kültürünün şehrin her köşesine yayılmasını sağlamak amacıyla Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü’nü kuruldu.
  • Şu ana kadar açılan 6 Masal Evi’nde; çalışmayan 275 kadına kurslar verildi. Süt Kuzusu projesi yeni üretici kooperatifleri ile birlikte gelişerek 30 ilçeye ulaştı.
  • Kırsal kalkınma projeleri, Halkın Bakkalı, üretici ve semt pazarlarında kadın üreticilere öncelik sağlanırken, Meslek Fabrikasında, kadınlara meslek kazandıran istihdam garantili eğitimler veriliyor.
  • Narlıdere metro inşaatını yüzde 65 tamamlandı. Öz kaynaklarla 11,2 km metro 2022 yılında kullanıma sunulacak. Buca Metrosu çalışmaları sürüyor, Çiğli tramvayı 2023 yılında hizmete girecek. Otobüs filosunun üçte birini yenilendi. Avrupa’nın en genç deniz filosuna sahip olan İZDENİZ, yeni gemilerle güçlendirilecek. İzmir’de kent içi bisiklet altyapısı güçlendiriliyor.
  • Pandemi koşullarında “Kriz Belediyeciliği” uygulamasına geçildi. Uzaktan eğitimde; evinde internet ve bilgisayarı olmayan öğrenciler için Belediye tesisleri eğitim merkezlerine dönüştürüldü. İnterneti olmayan 20 bin öğrenciye 4 GB internet, 3 bin öğrenciye de tablet dağıtılıyor.
  • İnsanların komşularını seçme hakkını koruyarak, yani yaşam kültürünün aynı kalmasına dikkat ederek yerinde kentsel dönüşüm yapılıyor. Ege Mahallesi’nde ihale sonuçlandı. Örnekköy’de üçüncü ve dördüncü etaplar sırada.
  • Yeni Otogar projesinin uluslararası bir mimari proje yarışmasıyla belirlendi.
  • Güzelbahçe’de kent merkezine çok yakın bir noktada mavi bayraklı halk plajımızı açıldı. Karataş ve Karşıyaka’da da mavi bayraklı plaj için çalışılıyor. Körfezi temizlenecek, Konak’tan Karşıyaka’ya yüzülecek. 378 km’lik bir kanal ile Yağmur suyu ile pis suyu ayrıştırılacak.
  • Tarihi Yıldız Sinemasını ve Bıçakçı Han geçmişlerine yakışacak şekilde gözde kültür ve sanat merkezleri haline dönüşecek.  Ülkenin opera binası olarak inşa edilen ilk yapısı Mavişehir’e yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunu hayata geçirilecek.
  • Dünya’nın en büyük yemek gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu’da ilk defa İzmir'de,  2022 yılında düzenlenecek. 2026 Botanik EXPO’sunu İzmir’de düzenlenecek.

SUNUMDA GÖREMEDİKLERİMİZ

  • İzmir otogarı yenilenirken, tam karşısında ve 1 km yakınında bulunan, kentin ortasında kalan iki çimento fabrikası ile ilgili bir söz söylenmedi.
  • Sunumda kirli su ve yağmur suyunun ayrıştırılması için 378 km kanal yapılacağı belirtilirken, kentin su toplama havzasında 10 yıldır işletilen ve yeraltı-yerüstü suları kirlettiği kanıtlanan Efemçukuru altın madeni ile ilgili bir cümle yoktu.
  • Yollara döşenen 2 milyon 285 bin metrekare parke ve kilit taşı Aliağa-Foça arasındaki "tehlikeli atık" sınıfındaki cüruflardan mı elde edildi?
  • Aliğa bölgesindeki termik santral ve demir çelik fabrikalarının kentin havasını kirlettiği ortadayken bunlara dair de bir söz yoktu sunumda.
  • https://www.evrensel.net/haber/417180/izmir-buyuksehir-belediye-baskani-tunc-soyer-550-gununu-anlatti

(İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...