6 Ekim 2020 Salı

Karaburun'un tek sulak alanı İris Gölü'ne bu sefer de GES tehdidi

 06 Ekim 2020 18:48

Karaburun'un 2019'da Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi bile ekolojik yıkımı durduramadı. Karaburun'un tek sulak alanı olan İris Gölü bu sefer de güneş enerji santralleri nedeniyle tehdit altında.

Fotoğraf: Karaburun Kent Konseyi

Özer AKDEMİR
İzmir

Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇK) ilan edilen İzmir Karaburun'un tek sulak alanı olan İris Gölü bu sefer de güneş enerji santralleri nedeniyle tehdit altında. Geçtiğimiz yıl yazlık konut yapımı için kurutulmak üzere kanallar açılan, Karaburunluların tepkisi sonrası su boşaltma işlemi durdurulan göle bu sefer de güneş termal enerjisi (GES) inşaatlarının zarar verdiği dile getiriliyor.

EKOLOJİK YIKIMA YOL AÇACAK KAZIKLAR ÇAKILMAYA BAŞLANDI

Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş adlı bir şirket tarafından Küçükbahçe Mahallesinde 300.000 m2’lik bir alanda kurulması planlanan Karaburun GES Projesi'nin durdurulması için Karaburunlular tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğüne verilen dilekçeler daha önce reddedilmişti. Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada 14 Mart 2019'da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Özel Çevre Koruma alanı ilan edilen bölgenin Genel Müdürlüğün kararı ile enerji projelerine açılmasının bir çelişki olduğu dile getirildi. Bölgede büyük bir ekolojik yıkıma neden olan projenin kazıklarının çakılmaya başlandığını dile getiren Karaburun Kent Konseyi açıklamasında şöyle dedi: "Güneş enerji santrali proje sahası, sit alanı içerisinde olmamakla birlikte İris gölünü içerisine alan birinci derece sit alanına bitişiktir. Proje sahası aynı zamanda Karareis barajının drenaj kanalına da bitişiktir. Proje sahası İris gölü sınırına yaklaşık 500 metre mesafededir. Proje alanının yarısı kadarı ise İris Gölü sınırına 500-1000 metre arasında kalan bölge içerisindedir."

TAHRİBAT UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN BELLİ OLUYOR

Karaburun/Küçükbahçe Mahallesi'nde GES proje sahası olarak seçilen alan, yoğun orman alanı iken, GES inşaatı için tıraşlandığı ve toprağın da sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığının uydu görüntülerinde açıkça ortaya çıktığını ifade eden Karaburun Kent Konseyi, "Küçükbahçe’de tıraşlama ve toprak sıyırma işlemleriyle bölgenin ekosistemine büyük darbe vurulmuştur. Yoğun çam ormanın bulunduğu bölgede kesilen çamlar dere yataklarına yatırılarak üzerleri tıraşlanan toprakla kapatılmıştır. Bölgede yangından mal kaçırırcasına hummalı bir çalışma sürdürülmektedir. Ekolojik değeri devlet belgesi olarak tescillenmiş olan Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasına Yarımada’da yaşayanlar olarak razı değiliz" denildi.

Reklam

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ

Bakanlık kurumlarıyla yapılan yazışmalar sonucunda Karaburun GES Projesi ile ilgili olarak Bakanlık tarafından verilmiş bir ÇED kararının veya yürüyen bir ÇED sürecinin olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "İris Gölü ve Karareis Barajı’nı, yok oluş noktasında tehdit altında bırakan, yaratacağı ekolojik yıkım konusunu hiç umursamayan bu ‘proje’ hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı; ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyor ve Sevtur Turizm ve Ticaret AŞ.’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine aykırı ve suç teşkil eden yatırımının acilen durdurulmasını tekrar talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

https://www.evrensel.net/haber/415803/karaburunun-tek-sulak-alani-iris-golune-bu-sefer-de-ges-tehdidi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...