7 Ekim 2020 Çarşamba

Latmos'ta tarımı ve tarihi yok edecek maden işletmesine yargı "dur" dedi

 07 Ekim 2020 16:54

Beşparmak Dağları’nda yapılmak istenen kuvars-feldspat madenciliğine karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Fotoğraf: EKODOSD

Özer AKDEMİR
İzmir

Antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nda yapılmak istenen kuvars-feldspat madenciliğine karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Jeolojik yapısı, zeytin ve fıstık çamı üretiminin yanı sıra, 8 bin yıl öncesine tarihlenen kaya resimleri ile tanınan yörede, madencilik çok büyük tahribata yol açıyor.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Bölgenin jeolojik yapısından kaynaklanan kayaların varlığı nedeniyle Beşparmak Dağları’nın birçok yerinde yıllardır kuvars ve feldspat madenciliği yapılıyor.

Söke'ye bağlı Karacahayıtlılar köylülerinin, yakınlarındaki maden alanına karşı başlattıkları hukuk mücadelesiyle ÇED kararını iptal edilmişti. Aynı bölgede bulunan Yeşilköylülerin madene karşı açtığı davadan da köylüleri sevindiren bir karar çıktı. Yöre köylüleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararına karşı dava açarken, Kale Madencilik ve Polat Madencilik Bakanlık yanında davaya müdahil olmuşlardı.

Mahkeme geçtiğimiz günlerde açıkladığı kararında, Yeşilköylülerin yürütmeyi durdurma talebini haklı bularak madene verilen izinlerin yürütmesini durdurdu.

BİLİRKİŞİ RAPORU KÖYLÜLERİN ENDİŞELERİNİ HAKLI ÇIKARDI

Köylüler, açtıkları davada, maden projesinin doğayı yok edeceğini, geçim kaynakları olan zeytinciliğe büyük zarar vereceğini, birinci sınıf tarım topraklarında verimin düşeceğini ve madenden çıkan tozdan silikozis hastalığına yakalanma risklerinin olduğunu belirtmişlerdi.

Açılan davada yapılan bilirkişi keşfinden sonra hazırlanan raporda, köylülerin bu endişelerini haklı çıkaran tespitlerde bulunulurken, Bakanlık ve müdahil olan maden işletmeleri bilirkişi raporuna itiraz etmişlerdi.

Bu itirazların bilirkişi raporunu kusurlandıracak nitelikte olmadığını ve raporun hükme esas alınabileceğinin altını çizen mahkeme 8 poligonda toplam 335,15 hektarlık bir alanda yapılması planlanan maden ocağının bölgede bulunan ve maden alanına 3 kilometreden daha yakın olan zeytinliklere zarar vereceği gerekçesiyle ÇED olumlu kararında hukuka aykırı buldu.  

“MADENLERİN ZARARLARININ ÖNLENMESİ İÇİN EMSAL KARARLAR”

Mahkeme kararına dair görüşlerini aldığımız davanın avukatı Akın Yakan, kuvars, kuvarsit ve feldspat ocaklarının yörede çok ciddi çevresel zararlara neden olduğunu belirterek, "Karacahayıt köyünde yapılmak istenen proje ile ilgili ÇED kararı için verilen iptal kararı ve Yeşilköy için verilen yürütmeyi durdurma kararı bu anlamda son derece önemli. Bilirkişi raporları ile oluşacak çevresel zararlar somut bir şekilde ortaya konulmuş durumda. Yörede maden ocaklarının verdiği çevresel zararların önlenebilmesi adına önemli emsal kararlar" diye konuştu.

HALK İSTEMİYORDU

Mahkeme kararını son derece sevindirici olduğunu belirten Ekolojiyi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, madenle ilgili ÇED halkın katılım toplantısının 29 Kasım 2017 tarihinde Yeşilköy kahvesinde yapıldığını hatırlatarak, "Toplantıya katılan muhtarlar, köylüler, sivil toplum örgütleri bahse konu olan alanda maden ocağının geri dönülmez biçimde yaratacağı tahribatları gündeme getirmişler, hem insan sağlığını, hem tarımı,  hem de doğayı olumsuz etkileyeceğini bildirerek madene karşı çıkmışlardı" dedi.

“EKOLOJİK AÇIDAN HASSAS ARKEOLOJİK AÇIDAN EŞSİZ”

Yörede tarih öncesi dönemden Osmanlıya kadar yaşamın devam ettiğini, turizm ve tarım açısından muhteşem bir coğrafya bulunduğunu ifade eden Sürücü, "Latmos Dağları ne yazık ki son yıllarda maden ocakları tarafından delik deşik ediliyor. Bahse konu olan maden faaliyetlerinin yapılacağı alanlar, geçtiğimiz yıl Ulusal Sulak Alan ilan edilen Azap Gölü’nün etki alanı içinde kalıyor. Eşsiz güzellikteki Beşparmak Dağları, bölgede ekolojik açıdan en hassas, arkeolojik açıdan ise Batı Anadolu’nun en zengin alanlarının başında geliyor" dedi.

“BÖLGE AÇIK HAVA MÜZESİ OLMALI”

Bölgenin turizm açısından bir açık hava müzesi niteliğinde olduğunu kaydeden Sürücü şunları söyledi:

"Yöre tarih öncesi 8 bin yıllık kaya resimleri, kaleler, yerleşim alanları, savunma yapıları, manastırlar, kaya mezarları gibi kültür varlıkları, milyonlarca yıllık benzersiz jeolojik oluşumlar bulunuyor. Yöre, Saz Kedisi, Karakulak, Tavşancıl, Puhu, Akkuyruklu Kartal gibi nadir türlerle birlikte 91 familyaya ait 296 cins, 388 tür, 79 alt tür ve 29 varyete ile zengin bir bitki çeşitliliğine ve endemik türlere ev sahipliği yapıyor. Beşparmak Dağları’nın yollarında maden kamyonları değil, dağın doğal ve kültürel zenginliklerini görmeye gelecek turistleri taşıyan tur otobüslerinin dolaşması lazım. Bu hem yereldeki insanının ekonomisine güç katacak, hem de Aydın ve ülkemiz turizminin tanıtılmasında önemli katkı yapacaktır."

https://www.evrensel.net/haber/415894/latmosta-tarimi-ve-tarihi-yok-edecek-maden-isletmesine-yargi-dur-dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...