7 Eylül 2012 Cuma

SİYANÜR NEDEN UŞAK'TA?

 05 Eylül 2012 Çarşamba

Uşak'ta siyanürle su kaynaklarına zarar verdiği iddia edilen altın madeni İzmir'i değil Uşak'ı tercih etmiş. Peki neden İzmir değil de Uşak? İşte madenden itiraf gibi sözler:

Uşak'ta siyanürle faaliyet gösteren altın madeninin Efemçukuru'nda çıkardığı cevherde siyanürle işlenecek. Peki neden İzmir değil de Uşak? Bu sorunun cevabını altın madeni yetkilileri NTV'ye anlatmış. Yapılan açıklamalar itiraf gibi duruyor... İzmir'in muhalif bir kent olması ve doğasının bozulmaması için siyanürlemenin Eşme'de yapılacağı taahhüt edilmiş... İşte madenden itiraf gibi sözlerin metni ve ekli videosu:
VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...
UŞAK PORT //
Uşak’ta son günlerde Kışladağ altın madeninde meydana gelen 20 dakikalık yağmur sonucu toprak göçmeleri olduğuna dair iddialar konuşuluyor. 20 dakika içinde toprak göçmelerinin yaşandığı Kışladağ altın madeninin sahası da genişletilmişti. Kışladağ’daki altın madenini işleten firma, aynı zamanda İzmir Efemçukuru’nda da faaliyet gösteriyor. Efemçukuru’nda siyanürle altın işleme tesisi yer almıyor. Bu nedenle Efemçukuru’nun madeninin Uşak Eşme Kışladağ’da siyanürle işleneceği ifade edildi. Peki neden İzmir’de siyanürle işleme yapılmıyor? Bu konuda 2011 Temmuz ayında NTV’de çıkan Yeşil Kürsü Programı’nda dikkat çeken cevaplar verilmiş. TÜPRAG İzmir Şube Müdürü, NTV kameralarına yaptığı açıklamada, “Altın madenciliğine karşı bir ön yargı var. İzmir malum muhalif duruşu olan da bir yer. Kuş uçuşu 30 kilometre civarındadır burası. Doğası güzel bir yer ve gerçekten sahip çıkılması gereken bir yer. Biz de ona göre bir işletme modeli seçtik. Yani burada açık bir işletme kurmayı ve burada siyanürleme ile işlem yapmamayı şirket başından beri taahhüt etti” dedi.

SİYANÜR TESİSİ EŞME’DE VAR
Siyanürle altın işlemesinin Efemçukuru’nda yapılmadığını belirten Yaşar Dallıoğlu, “İnşallah çıkınca Eşme’ye götüreceğiz. Sizi Eşme’ye çıktığı zaman bekliyoruz. Burada altın taşın içinde. Biz taşı öğüteceğiz ve yüzdüreceğiz. İçindeki metalli kısmı alacağız. Metalli olmayan kısmı geri basacağız. Metalli olan kısmı Eşme’ye götüreceğiz ve orada siyanürleme tesisi var. Altın kazanımını orada sürdürmeyi düşünüyoruz” dedi.
İZMİR’DE TOPRAK YAPISINI
BOZMAYACAKLAR AMA!
“Anadolu’nun büyük bir kısmı zamanında değişik amaçlarla altın aranımına mağruz kalmış” diyen Dallıoğlu, “İzmir Civarında böyle bir potansiyel vardı. Biliyorsunuz Bergama yine burada. Burada böyle bir potansiyel vardı ve yapılan araştırmalar sonucu bulunmuş bir damar. Burası yer altı işletmesi ve mevcut topografyayı etkilemeden madeni alıyoruz. Ve onu zenginleştiriyoruz. Zenginleştirdiğimiz konsantrenin içinde altın dışında farklı maddeler de var. Altın ayırmak için siyanürleme yapacağız. Siyanürlümeyi de Eşme’de Kışladağ altın madeninde yapacağız” şeklinde konuştu.

untitled-1.gif
İZMİR’E SÖZ VERİLDİ VE
İZMİR MUHALİF BİR KENT
Dallıoğlu’nun şu sözleri ise çok dikkat çekti: “Altın madenciliğine karşı bir ön yargı var. İzmir malum muhalif duruşu olan da bir yer. Kuş uçuşu 30 kilometre civarındadır burası. Doğası güzel bir yer ve gerçekten sahip çıkılması gereken bir yer. Biz de ona göre bir işletme modeli seçtik. Yani burada açık bir işletme kurmayı ve burada siyanürleme ile işlem yapmamayı şirket başından beri taahhüt etti.” Dallıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz de bunu yöre insanlarına anlatıp onların güvenini kazınırsak biz bu işi yapabiliriz. Eğer onların güvenini kazanamazsak yapamayacağımızı biliyorduk. Çeşitli karşı çıkışlar oldu. Ama açık şekilde iyi niyetli, yapacağımız işi anlatıp insanları inandırdıktan sonra sorunlarımız azaldı.
http://www.usakport.com/siyanur-neden-usakta-5945h.htm?interstitial=true

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...