3 Eylül 2012 Pazartesi

Barışın yolu doğanın korunmasından geçiyor

  • Barışın yolu doğanın korunmasından geçiyor
  • Dikili’de önceki gün sona eren Barış ve Nazım Hikmet Günleri kapsamında yapılan “Çevre ve Barış” konulu panelde, emeğin ve doğanın sömürüsünü önlemenin yanı sıra, tüm insanlığı yok oluşa sürükleyen çevre sorunlarının çözümü için emperyalist sistemin yıkılması gerektiğine vurgu yapıldı. Panelde yapılan konuşmalarda kalıcı barışa giden yolun yaşamın savunulması ve doğanın korunması için mücadeleden ayrı olmadığı dile getirildi.
    Dikili Ulu Çay Bahçesi’nde Av. Arif Ali Cangı yönetiminde gerçekleştirilen panele, Nuran Yüce, Serhat Resul, Dr. Oya Otyıldız, Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Av. Berrin Esin Kaya katıldı.
    Av. Arif Ali Cangı 2006 yılında Dikili’deki çevre ve altın paneline madencilerin saldırdığını anımsatarak, “Çevre ve barış deyince benim aklıma gelen ilk olay budur. Ekoloji mücadelesi birilerini çıkarına dokunduğu için barış alanları savaş alanına döndürülebiliyor” dedi.
    POLİTİK SİSTEMLERİMİZİ DEĞİŞTİRMELİYİZ
    Panelde konuşan E.Ü. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa da, dünyada var olan sistemin devam etmesi halinde gücü olanların suya ve havaya sahip olacağını söyledi. Karababa, “Böyle bir dünyada barıştan söz etmek olası değil. Gücü olan suya ve havaya sahip olacak, olmayan ise aç kalıp ölecek. Politik sistemlerimizi değiştirmeliyiz. Politikacıları baskı altına almalıyız. Emperyalizm olduğu sürece iklim değişikliğini yok etmek imkansız. Göçü önlemek gerekiyor. Bunun kaynağı da iklim değişikliğini durdurmak gerek” diye konuştu.
    MEYDAN SAHİPSİZ DEĞİL
    Su Hakkı Kampanyası yöneticisi Nuran Yüce, doğanın haklarını savunmanın barış ve demokrasinin ayrılmaz bir unsuru olduğunu belirtirken, çevre sorununun yaşam hakkını, barışı ve demokrasiyi tehdit eder bir sorun haline geldiğini dile getirdi. Allianoi Girişim Grubu eski dönem sözcülerinden Dr. Oya Otyıldız, 2000 yıllık Allianoi antik kentinin Yortanlı Barajının suları altında kalmasını önlenemediklerini ama buna rağmen mücadeleyi bırakmadıklarını kaydetti. Otyıldız, “Alliaoni suya gömüldü diye mücadeleyi bırakmıyoruz, meydan sahipsiz değil” dedi. Hasankeyf Yaşatma Girişimi Sözcüsü Serhat Resul de, Hasankeyfin korunması için verilen mücadeleyi özetleyerek, yetkili kurumlara gelen kişilerin önceki dönemlerde verdikleri sözleri unuttuğunu kaydetti. Panelin son konuşmacısı olan EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Av. Berrin Esin Kaya da, yaşamın savunusu mücadelesinin hukuksal sürecinden örnekler verirken, mevzuat boşluklarının şirketler lehine kullanıldığı söyledi. Panel, izleyicilerin soru ve katkıları ile sona erdi. (Dikili/EVRENSEL)
    Eklenme Tarihi: 03 Eylül 2012
  • http://www.evrensel.net/haber/35619/barisin-yolu-doganin-korunmasindan-geciyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...