14 Eylül 2012 Cuma

Altıncı şirket kaplıca suyunu 30 yıllığına kapattı

Altıncı şirket kaplıca suyunu 30 yıllığına kapattı

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın TBMM’ye taşıdığı Bardakçılar Dağ Kaplıcaları ile ilgili soru önergesi; bölgede faaliyet gösterecek altıncıların suya ne kadara ihtiyacı olduğunu gösterdi. Çan ilçesine bağlı Bardakçılar Köyü sınırları içerisinde yer alan Bardakçılar Dağ Kaplıcaları ile ilgili soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; “5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'na göre işletme ruhsat süresi 30 yıldır” dedi.
 
 
Çan ilçesine bağlı Bardakçılar Köyü sınırları içerisinde yer alan Bardakçılar Dağ Kaplıcaları ile ilgili soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yanıt verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplandırılmasını istediği konuyu TBMM’ye taşıyan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın sorularına yanıt veren Bakan Yıldız; “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale-Çan-Bardakçılar jeotermal alanında yapılan jeotermal kaynak arama ve geliştirme çalışmaları tamamlanmış ve söz konusu saha, 5686 sayılı Yasanın 16. ve Geçici 3. maddeleri İle Uygulama Yönetmeliğinin Geçici l. maddesinin 7. fıkrası hükümleri kapsamında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünce ihale edilerek İhalede en yüksek teklifi veren Kuzey Biga Madencilik San. Tic. A.Ş.'ye devredilmiştir” dedi. “Bu firma ihaleyi hangi koşullarda, kaç yıllığına ve kaç liraya almıştır?” sorusuna ise Bakan Yıldız; “Çanakkale ili Çan ilçesi Bardakçılar köyünde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün uhdesinde bulunan sahanın ihale bedeli KDV hariç 375.000,00 (Üç yüz yetmiş beş bin) ABD S'ıdır. Anılan saha Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından 04.10.2011 tarihinde Kuzey Biga Madencilik San. Tic. A.Ş.'ne devir edilmiştir. 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 9. maddesinin 2. fıkrası gereğince Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından Kuzey Biga Madencilik San. Tic. A.Ş.'ne Jeotermal IR 17/17 numaralı jeotermal kaynak işletme ruhsatı düzenlenmiştir. 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'na göre işletme ruhsat süresi 30 yıldır” yanıtını verdi.
 
 
Tek tek yanıtladı
Önergede yer alan sorulara tek tek yanıt veren Yıldız sözlerine şu şekilde devam etti: “Şifalı kaplıca suları Jeotermal Kaynaklar kapsamında olup 13.06.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Sular Kanunu ile belirlenecek jeotermal kaynakların ve doğal minareli sular ile jeotermal kökenli gazların aranması ve işletilmesi için ruhsat verilmesi, ruhsatın devredilmesi, faaliyetlerin, kaynağın ve çevrenin denetlenmesi, ruhsatın sona erdirilmesi, kaynak korunması, ruhsat alanının terk edilmesi ile ilgili işlemlerin yürütülmesinde yetki ve sorumluluklar il Özel İdarelerine bırakılmıştır. Çanakkale İl Özel İdaresi'nden alınan cevabi yazıda "Kuzey Biga Madencilik San. Tic. A.Ş.'nin 02.03.2012 tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi'ne verdiği dilekçesine istinaden 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nun 4. ve 10. maddeleri uyarınca, 5686 sayılı kanundan doğan tüm hak ve vecibeleri, Çanakkale İl Özel İdaresinin 09.03.2012 tarihli olurları ile Alamos Eurasia Madencilik A.Ş adına devir edilmiştir.Çanakkale ili Çan ilçesi Bardakçılar köyünde bulunan Jeotermal İR 17/17 numaralı ruhsat sınırları içinde Bardakçılar Köy Tüzel Kişiliğine ait Jeotermal IR 17/02 nolu doğal çıkışlı işletme ruhsatı bulunmaktadır. İlgili mevzuat çerçevesinde ihale edilen Çanakkale-Çan-Bardakçılar jeotermal alanı için geçerli olan şartname ve sözleşme maddelerinde, jeotermal kaynak arama ruhsatlı alanın ihale edilmesi sonrasında ihaleyi alan işletmecinin kuyulardan yaptığı üretim nedeniyle Bardakçılar Köyü Tüzel Kişiliği adına nokta bazında doğal çıkışların kesilmesi veya debisinin azalması gibi durumlarda doğal çıkış haklarını korumak amacıyla, doğal çıkış haklarının yasal belgeleriyle belgelenmesi halinde hakların saklı olduğu belirtilerek sahadaki doğal çıkışa bağlı işletme sahiplerinin hakları koruma altına alınmıştır.” denilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...