10 Eylül 2012 Pazartesi

Bu hangi hukuka hangi vicdana sığar?

  • Özer Akdemir
  • DÜNYA Çevre Gününü kutlamaya gittiler, madencilerce önleri kesildi. Araçları taşlandı, yumurta yağmuruna tutuldular. Buna rağmen sanık oldular. Şimdi onları savunan avukat da aynı olaylar nedeniyle sanık yapıldı!
    5 Haziran Dünya Çevre Gününü Bergama Ovacık altın madeni yakınlarındaki Çamköy’de kutlamak isteyen çevrecilere altın madeni çalışanlarının taşlı sopalı saldırısı ile ilgili davaya devam edildi. Bergama’da Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, ifade vermeyen bir maden çalışanının ifadesi alınırken, çevrecilerin avukatı olan Arif Ali Cangı’nın da ‘sanık’ olması duruşmanın en dikkat çekici yanını oluşturdu. Duruşmada söz alan Elele Hareketi sözcüsü Dr. Oya Otyıldız, “Hem saldırıya uğradık, hem sanık olduk. Şimdi de avukatımızı sanık yaptılar. Bu hangi hukuka, hangi vicdana sığar” dedi.
    MAĞDURKEN SANIK OLDUK
    Davanın 12. duruşmasına İzmir’den Elele Hareketi üyelerinin yanı sıra İzmir Barosu’nu temsilen avukat Halil Dönmez de katıldı. Duruşmaya jandarma nezaretinde getirilen eski maden çalışanlarından Veysel Bıçak’ın ifadesi alınırken, Bıçak ‘geçici hafıza kaybı yaşadığını’ ileri sürerek olayları hatırlamadığını söyledi. Hakimin ve avukatların sorularına çoğunlukla ‘hatırlamıyorum’ diye yanıt veren Bıçak, “Müzikli bir eğlence vardı ona katıldım. Taş yumurta atmadım” dedi. Çevrecilerin avukatı Arif Ali Cangı’nın sanığa soru sorması sırasında maden şirketi avukatlarının müdahale etmesi gerginliğe neden olurken, altın şirketi avukatları Av. Halil Dönmez’in baroyu temsilen duruşmaya katılımına da itiraz ettiler.
    Duruşmada söz alan davacılardan Elele Hareketi dönem Sözcüsü Dr. Oya Otyıldız, Dünya Çevre Günü gibi son derece barışçıl bir etkinliğe giderken maden çalışanları tarafından taşlı-yumurtalı saldırıya uğradıklarını hatırlatarak, “Biz burada mağdurken sonradan sanık durumuna düştük. Son olarak avukatımız da sanık yapıldı. Hala hakkımızda dava açılmaya devam ediliyor. Ben bu ülkede hukukun olduğunu görmek istiyorum. Tüm baskılara rağmen yılmayacağız ve burada davayı sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.
    YARGITAYIN KARARI DİKKAT ÇEKİCİ
    Çevrecileri savunurken sanık tarafına geçtiğini belirten Av. Arif Ali Cangı, bunu UYAP’tan öğrendiğini söyledi. Sanık yapılması ile ilgili kendisine hiçbir belge ve tebligat yapılmadığını kaydeden Cangı, “Dosya içinde savcılığın toplamış olduğu bir fotoğrafımın olmamasına karşın Yargıtay’ın verdiği karar dikkat çekicidir” dedi. Cangı, iddianamenin tebliğinden sonra sanık tarafına geçip savunmasını yapacağını, bunun ardından savunduğu kişilerin avukatsız kalmaması için tekrar savunman olarak görevine devam etmek istediğini belirtti. Duruşma 17 Aralık 2012 tarihine ertelendi. (İzmir/EVRENSEL) 
    Eklenme Tarihi: 10 Eylül 2012
    http://www.evrensel.net/haber/35983/bu-hangi-hukuka-hangi-vicdana-sigar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...