Özer AKDEMİR
İzmir
İzmir
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık
ekmekte tespit edilen GDO ile ilgili yaptığı açıklamada gıda ürünlerini giren
GDO'nun nedeninin yanlış tarım politikaları olduğunu dile getirdi.
Halkın GDO‘lu gıdalar konusundaki hassasiyetinin son derece
yüksek olduğunu ve bu gıdaları istemediğinin altını çizen Atalık, “GDO‘lu
ürünlerin insan sağlığı üzerine etkileri kesin olarak bilinmemektedir, çünkü bu
konuda çalışma ve izleme yoktur. Ancak, hayvanlar üzerinde yapılan pek çok
çalışma GDO‘lu ürünlerin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını bozduğunu,
kısırlığa yol açtığını, kandaki şeker ve trigliserid miktarını arttırdığını
göstermektedir" dedi.
Biyogüvenlik Kanunu‘na göre ülkemizde GDO‘lu bitki ve hayvan
üretimi ile GDO‘lu ürünlerin çocuk ve bebek gıdalarında kullanılmasının
yasak olduğunu hatırlatan Atalık, Biyogüvenlik Kurulu'nun bugüne kadar
GDO‘lu 25 mısır ile GDO‘lu 7 soya çeşidinin ithalatına sadece yem amaçlı
kullanılmak üzere izin verdiğini söyledi. ÜLkemizde her yıl 1.5 milyon ton
mısır ve 2 milyon tonun üzerinde soya dış alımı yapıldığını aktaran Atalık,
“Dünyada soyanın yüzde 83‘ü GDO‘lu tohumlardan üretilmektedir. Mısırda ise bu
oran yüzde 29‘dur. Dünya ticaretine konu olan soyanın GDO‘suzunu bulmak
neredeyse imkansız hale gelmiştir. Soya dış alımımızın yüzde 55 ile yüzde 70‘i
GDO‘lu soya üreten ülkelerden yapılmaktadır" dedi.
HALK SAĞLIĞINDAN TASARRUF OLMAZ
Sadece yem amaçlı izin verilmiş olsa da GDO‘lu soya ekmeğin
içine kadar girdiğini ifade eden Atalık, "Adana‘da bir firmanın ürettiği
ekmek katkı maddesinin içinde GDO‘lu soya bulundu. Ülkemizde üretim, satış ve
toplu tüketim yeri olarak toplam 621 bin gıda işletmesi mevcuttur. Tüm bu
işletmeler, tarım ve gıda eğitimi almış sadece 5 bin denetçi tarafından
denetlenmektedir. GDO, çocuklar dahil halkımızın temel gıdası ekmeğin içine
kadar girdiğine göre gıda denetim işinin gerektiği gibi yapılamadığı
açıktır" dedi.
Halkın sağlığı konusunda tasarruf yapılmaması gerektiğini
kaydeden Atalık, "Çiftçimizin üretemeyeceği hiçbir ürün, altından
kalkamayacağı hiçbir iş yoktur. Yeter ki ürettiğini pazarlayabilsin. Devlet
politikası olarak pazarlama sorununa çözüm getirilmesi halinde çiftçimiz
yapacağı üretimle bizleri GDO‘lu ürünlerden kurtaracaktır. GDO‘lu
ürünlere mahkumiyetimizin nedenleri bellidir. Çözüm yolları da açıktır. Buna
rağmen ekmeğimizin içine kadar GDO giriyorsa nedeni tarım politikaları ve bu politikaları
üretenlerdir" dedi.
20 Mart 2017 17:46
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder