29 Mart 2017 Çarşamba

Su tekelleri bastırdı, Bakanlık boyun eğdi


 

İzmirlinin ucuz içme suyu sağladığı su istasyonları kapatılıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası, kapatmalara karşı dava açacak.


Su tekelleri bastırdı, Bakanlık boyun eğdi

Jeoloji Mühendisleri Odası(JMO) İzmir Şubesi mahallerdeki su istasyonlarının kapatılması kararı ile ilgili yaptığı basın toplantısında, bu durumdan yerli/yabancı su tekellerinin ve Sağlık Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu söyledi. Oda, 31 Martta hayata geçecek olan su istasyonlarının kapatılması kararına karşı dava açacaklarını dile getirdi.
8 SU İSTASYONU KAPATILACAK
Odanın toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan JMO Şube Başkanı Alim Murathan, özellikle dar gelirli İzmirlilerin yararlandığı toplam 8 farklı yerde bulunan içme suyu dolum istasyonlarının kentliye kaliteli ve ucuz su sağladığını belirterek, Yamanlar Dağından gelen suların dağıtıldığı bu istasyonların hijyen koşullarının ve kontrollerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenli olarak yapıldığını aktardı. İzmir Valiliği'nin Büyükşehir Belediyesine gönderdiği yazı ile bu istasyonların kapatılmasını istediğini kaydeden Murathan, bu istasyonların İzmir halkına kaliteli ve ucuz su verdiği için kapatılmak istendiğini söyledi.
BAKANLIK SU ŞİRKETLERİNİN HAMİSİ Mİ?
"Sağlık Bakanlığı ambalajlı su satan su şirketlerin hamisi, avukatı, koruyucusu ve pazarlayıcısı mıdır?" diye soran Murathan; "İzmir’in ve ülkemizin doğal kaynak suları ulusal ve uluslararası ambalajlı su  şirketlerinin kâr hırsına kurban ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesine, halka açık su istasyonlarında  güvenilir ve kaliteli su sağlansa dahi bu suyu çeşmelerden ucuz olarak değil ancak  ambalajlayarak yani piyasalaştırarak, pahalı hale getirerek satabilirsiniz deniyor. Şişelenmiş suları ancak parası olanlar alabilir, bu bağlamda da ambalajlı su, herkesin yeterli ve kaliteli miktarda suya erişiminin önünde engeldir" dedi.
AMBALAJLI SU SAĞLIKLI SU DEĞİLDİR
Ambalajlı suyun mutlak sağlıklı su olmadığını vurgulayan Murathan, " Ambalajlı şişe suyu, günümüzde küresel içecek endüstrisinde oldukça büyük bir yere sahip ve hızla büyüyen bir sektör. Türkiye’de 250’den fazla yerli ve yabancı firma ambalajlı su sektöründe pazar payını arttırmak için rekabet halinde. Pet şişe su sektöründe Coca Cola’nın Damla’yı, Pepsi’nin Aqua’yı, Nestle’nin Erikli’yi ve Danone’nin Hayat’ı satın almasıyla yabancı firmaların payı %50’ye ulaşırken, damacana su satışlarında yerli şirketlerin yüzde 70 hâkimiyeti bulunmakta. Ambalajlı suların zararlarına ilişkin kapsamlı araştırmalar yapılmakta" dedi.
İZMİRLİ MUSLUK SUYU İÇSİN
Halk Sağlığı Müdürlüklerince yapılan denetimlerde  “ambalajlı suların depolanması ve halka ulaştırma sürecinde sağlık açısından birçok olumsuzlukların tespit edildiğini kaydeden Murathan, "İzmir halkı, içme suyunu İZSU’dan sağlamalı, evlere su sağlanan çeşmeleri kullanmalıdır. İzmir halkını ucuz ve kaliteli kendi musluk -Çeşme sularını tüketmeye davet ediyoruz. Herkesin yeterli kalite ve miktarda suya erişiminin önünde engel olan, suların şişelenip satılmasına dayalı bu özelleştirme politikasına karşı durmak gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
İBB'NİN BELİRLEDİĞİ FİYAT DA ÇOK PAHALI

İzmir Büyükşehir Belediyesinin geçtiğimiz haftalarda açıkladığı su fabrikası kurarak damacana su satışına başlayacağı açıklamasındaki 19 litre ambalajlı suyun 6 TL'ye satılacağına yönelik fiyatı gazetecilerden öğrenen Murathan, "1.5 liralık suyu 6 liraya vermek doğru değil. İBB burada yanlış yapıyor. Biz oda olarak istasyonların kapatılması kararına karşı önümüzdeki günlerde dava açacağız" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...