21 Mayıs 2018 15:37
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Dünya Süt
Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, firmaların hileli üretime kaydığına dikkat
çekti.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Dünya Süt
Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında süt ürünlerinde yapılan hilelere
dikkat çekti. Süt ve süt ürünlerinde yüksek maliyetler nedeniyle firmaların
hileli üretime kaydığına dikkat çekilen basın açıklamasında, tüketicilerin bu
hileleri anlamalarının son derece güç olduğu dile getirildi.
YÜKSEK MALİYET SÜT ÜRETİCİLERİNİN BELİNİ KIRIYOR
ZMO Lokalinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan
Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, süt maliyetlerinin yüzde 70'ini oluşturan hayvan
yemlerindeki yem katkı maddelerinin genellikle yurt dışından ithal edildiğine
dikkat çekerek, dövizdeki artışın süt sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini
ifade etti. Süt sektörünün en önemli sorunları arasında yüksek maliyet ve hileli
sütleri sayan Çiftçi, yüksek maliyet baskısı altında kalan süt üreticilerinin
üretimden vazgeçecek konuma geldiklerini dile getirdi. Çiftçi bu durumun köyden
kente yığılmayı beraberinde getiren bir göç olgusuna neden olduğunu aktararak,
göçün engellenmesi için üreticinin örgütlenerek kazanması gerektiğini
söyledi.
GIDALARDA YAPILAN BAZI HİLELER
Fotoğraf: Evrensel
Süt ürünlerindeki hilelerin özellikle son dönemlerde sıkça
kamuoyunun gündemine geldiğinin altını çizen Çiftçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığının sitesinde teşhir edilen hile yapan firmalara bakıldığında gıda
hilelerinin ne kadar yaygın olduğunun görülebileceğini belirtti.
Çiftçi, gıdada yapılan bazı hileleri şöyle sıraladı; yoğurtlara jelatin, süt yağı yerine margarin, süzme yoğurtlara margarin, lora aşırı miktarda kalsiyum klorür, kaymaklı yoğurtlara küflenmeyi önleyecek kimyasallar, tereyağına margarin-patates püresi, peynirlere ve eritme peynirlere nişasta.
Çiftçi, gıdada yapılan bazı hileleri şöyle sıraladı; yoğurtlara jelatin, süt yağı yerine margarin, süzme yoğurtlara margarin, lora aşırı miktarda kalsiyum klorür, kaymaklı yoğurtlara küflenmeyi önleyecek kimyasallar, tereyağına margarin-patates püresi, peynirlere ve eritme peynirlere nişasta.
PEYNİRE KEMİK UNU!
Bunların yanı sıra bazı peynirlere kemik unu katıldığına
dair haberlerin de olduğunun altını çizen Çiftçi, "Son olarak 22 Mart
tarihinde Bakanlığın açıkladığı listede 52 adet süt ürünleri işletmesi teşhir
edilmiştir. Hileli gıda sektörü domino etkisi yaparak gittikçe yayılmaktadır.
Güvenli gıda üretip yüksek maliyetler nedeniyle piyasada rekabet edemeyen
birçok firma da bu yola kaymaktadır" diye konuştu. Hileli gıdaların insan
sağlığına olan maliyetleri konusunda da bilgiler veren Çiftçi, bu gıdalarla
beslenmeler nedeniyle hiper tansiyon, şeker, kalp-damar hastalıkları, kalp
krizi, obezite, kolestrol ve birçok kanser türüyle mücadele edilmek durumunda
kalındığını ifade etti.
HİLEYİ ANLAMAK SON DERECE ZOR
Tüketicilerin hileli süt ve süt ürünlerini anlamasının son
derece zor olduğuna işaret eden Çiftçi, hileleri örtmek için birçok yasal ya da
yasadışı gıda katkı maddesi kullanıldığına dikkat çekti. Çiftçi, tüketicileri
ucuz gıdalardan uzak durmaya çağırırken, çözüm olarak ise şu konuların altını
çizdi; "Hileli gıda satanlara ağır yaptırımlar getirilmesi. Para cezaların
caydırıcılıktan uzaktır. bu işi yapan firmalara önce ağır para cezası, ikinci
de kapatma, üçüncüde faaliyetten men edilmelidir. Sütlerin toplanması işleminin
kooperatifler eliyle yapılması teşvik edilmelidir. Böylece süt sektöründeki
kayıt dışılık önlenecek kalite artacak, maliyetler düşürülecektir. Sektörün
desteklenmesi sütünü kooperatifler üzerinden pazarlayanlara avantajlı olacak
şekilde gerçekleştirilmelidir. Kooperatiflerin de kendi markalarıyla süt
ürünleri üretmeleri desteklenmelidir."
AÇIK SÜT UYARISI
Basın toplantısında konuşan Ege Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi
Prof. Dr. Harun Reşit Uysal, açıkta satılan sütlerin geleneksel
yöntemlerle kaynatılmasının en değerli protein ve besin maddelerini yok
ettiğini söyledi. Uysal, açık sütteki mikropların öldürülmesi için sıcaklıktan
çok sürenin göz önüne alınması gerektiğini, market sütlerinde kullanılan
teknolojide de belli oranda besin kaybı olduğunu ifade etti. Uysal, açık
sütlerin hastalıklardan ari işletmelerden alınması önerisinde bulundu. (İzmir/EVRENSEL)
Son Düzenlenme Tarihi: 21 Mayıs 2018 15:46
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder