12 Şubat 2013 Salı

Bu seferki ‘Karapınar karalaması’ mı?




Özer AKDEMİR

Madenciler sıkıştıkları yerde yalana sarılmaya devam ediyorlar. Son dönemde özellikle nikel ve altın madenciliğine karşı yöre halklarının yaşam alanlarını koruma mücadelesindeki gelişmeler, maden lobisini harekete geçirdi. Bu kesim tarafından kurulduğu belli olan bir internet sitesi on yıllık “dış güçler” masalını ısıtıp servis etmeye soyundu. Yalan aynı olsa da hedefteki isimler ihtiyaca göre güncellenmişti!..

Turgutlu Çaldağı nikel direnişine karşı bir çalışma olduğu izlenimini uyandıran sitenin hedefindeki isim ve kurumlar arasında TEMA ve Prof. Dr. İsmail Duman adı öne çıkıyor. Duman’ın hazırladığı Çaldağı raporu, burada yapılacak nikel işletmeciliğinin zararlarını ortaya sererken, kamuoyunda önemli bir etki de yapmıştı. Yine Duman’ın hazırladığı ve önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak olan Konya Karapınar’da yapılmak istenen termik santralle ilgili raporun, Duman’ı ve ‘bilim kurulu’ içinde yer aldığı TEMA’yı bu son karalama kampanyasında hedef yapmış olabileceği yorumları yapılıyor. Sitedeki iddiaları “üzerinde durmak bile gereksiz” diye niteleyen Tahir Öngür de “Bunun önümüzdeki günlerde açıklanacak olan Karapınar Termik Santrali raporuyla bir alakası olabilir. Belki de ihaleye girecek firmalar aynıdır” dedi. Duman da Öngür’ün bu yorumuyla ilgili “olabilir” derken, iddialarla ilgili “uğraşmaya gerek var mı yok mu bir düşünmek lazım” dedi.

YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Sitenin hedefe koyduğu isimlerden Turgutlulu Avukat Hasan Namak, 10 yıl önceki haberlerin sanki yeniymiş gibi kopyala yapıştır usulüyle siteye eklendiğini kaydederken “Siteyi kimlerin hazırladığı ile ilgili hiçbir bilgi yok. Adları geçen diğer kişilerle birlikte bu yalanlarla ilgili yakında hukuki süreci başlatacağız” diye konuştu.
Sitenin hedefindeki isimler arasında TEMA Vakfından Deniz Ataç ve CHP Manisa milletvekili Hasan Ören de var. Turgutlu’daki nikel madeni karşıtı panel “Almanlarında yer aldığı panel” diye veriliyor. 10 yıl önceki ilk kampanyada adları geçen turizmci Birsel Lemke ve Prof. Dr. İsmail Duman bu son karalamada da yerlerini korumuşlar! İddialarda adı geçenleri karalayan çokça karikatürün de kullanıldığı da dikkat çekiyor.

“SEN RAHAT UYU HABLEMİTOĞLU!”

“madendusmanlari.net” adlı internet sitesi, ana sayfasına 10 yıl önce uğradığı bir suikast sonucu öldürülen Dr. Necip Hablemitoğlu’nun fotoğrafı konmuş. “Sen rahat uyu Hablemitoğlu” yazısı ile sunulan fotoğrafın altındaki link ise, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi’nin internet sitesine yönlendiriyor. ADD sitesinde Hablemitoğlu’nun biyografisinin yanı sıra öldürülmeden önce gazeteci Yasemin Güneri ile yaptığı son röportaj da var. Hablemitoğlu son röportajında da “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” kitabındaki iddialarını savunuyor. Sitede Bergama ve Küçükdere’deki altın madeni karşıtı mücadelenin önde gelen isimlerinden Birsel Lemke’nin fotoğrafının yanına 10 yıl önceki bir gazete haberi, nerden alındığı ve tarihi belirtilmeden konulmuş. Haber, altın madeninde işe girmesin diye Bergamalı bir köylüye, direniş yanlısı bir işadamı tarafından gönderilen 200 liralık parayı, “İşte Almanların Bergamalılara para gönderdiğinin belgesi” diye veriyor.

KUTU: KUYUDAKİ TAŞ

Hablemitoğlu kitabında özetle Bergama köylülerinin altın madeni karşıtı mücadelesinin Türkiye’ye altın satan Almanya tarafından kışkırtıldığı ileri sürülüyordu. Kitap nedeniyle aralarında Bergama köylü hareketinin önde gelen isimlerinin de bulunduğu 15 kişi “Almanya yararına legal casusluk” suçlamasıyla Ankara DGM’de yargılanıp beraat etmişlerdi. Hablemitoğlu’nun iddialarının sahte belgeler, bilgiler ve kişiler üzerine kurgulandığı, kitabın Bergama köylülerinin mücadelesini bitirmeye dönük bir psikolojik harp çalışmasının ürünü olduğunu ortaya koyan “Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği” adlı kitap, 2011 yılında Evrensel Basım Yayın tarafından yayınlanmıştı.
http://www.evrensel.net/news.php?id=48978

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...