27 Şubat 2013 Çarşamba

Halkidiki’de altın madenine karşı protestolar ve son durum


Halkidiki’de altın madenine karşı protestolar ve son durum

Yunanistan’ın kuzeydoğu Halkidiki bölgesindeki altın madenine yönelik tepkiler yoğunlaşarak artarken, bölgede altın madenlerini destekleyenlerin de bulunması, önümüzdeki günlerde büyük olayların çıkabileceği izlenimini yaratıyor.
Halkidiki’nin Skuries bölgesinde bulunan Kanadalı Eldorado Gold altın şirketine ait şantiyeye yönelik saldırıdan 8 gün sonra geçtiğimiz Pazar günü altın madeni yatırımına karşı çıkan yerel halk ve sol görüşlü oluşum üyelerinin katılımıyla büyük bir protesto gösterisi düzenlendi.
Yaklaşık 1.500 kişinin katılımıyla gerçekleştirildiği tahmin edilen protesto gösterisi sorunsuz bir şekilde tamamlanırken, çok sayıda polis memurunun yakından takip ettiği gösterinin barışçıl sonla tamamlanmasında en önemli faktörün karşı gösteri hazırlayan ve altın yatırımını destekleyen bölge sakinlerinin bu kararından son anda vazgeçmeleri olduğu belirtiliyor.
Durumun gerginliğinin en iyi göstergeleri arasında, protesto gösterisinin ilk başta planlandığı gibi Halkidiki’nin “Megali Panagia” köyünün meydanında değil, olay çıkacağından korkulduğu için köyün girişinde yapılması gösteriliyor.
Halkidiki Maden Çalışanları Derneği Başkanı Aggelos Deligiovas “Mantıklı düşündüler ve köye girmediler. Yeni gerginlikler yaşanacaktı. Burada çoğunluk altın madenlerini destekliyor, neredeyse her aileden bir kişi madenlerde çalışıyor. Yıllardan beri madenlerde çalışıyoruz ve işimize sahip çıkmaya kararlıyız. Şimdilik sakin olmayı tercih ediyoruz. Ancak cevap verme noktasına gelirsek ne olacağını hayal bile edemiyorum” dedi. Altın madenleri, Halkidiki’nin dağlık köylerinden Stratoniki, Paleohori ve Megali Panagia’daki halkın ana geçim kaynağı ve bu bölgelerdeki halk altın madenlerini destekliyor. Diğer taraftan sahil boylarındaki halk ise turizm, tarım ve balıkçılıkla uğraşırken, altın madenlerine karşı çıkıyor.
Yunanistan’daki Eldorado şirketine ait şantiyeyi kundakladılar

Eldorado Gold şantiyesine yapılan ve “çete çatışmalarını” andıran kundaklama saldırısı sonrasında, Halkidiki’deki altın yatırımı konusu bölge sınırlarını çoktan aşmış ve siyasî bir boyut kazanmış durumda. Pazar günkü protesto gösterisine Halkidiki SYRIZA partisi milletvekili Katerina İgglezi dışında, Selanik SYRIZA milletvekili Tasos Kourakis ile Selanik KKE partisi milletvekili Theodosis Konstandinidis de katıldı. Gösterilere ayrıca altın çıkarma çalışmalarının yapılması beklenilen Batı Trakya bölgesinden Dedeağaç (Alexandroupoli) Belediye Başkanı Evangelos Lambakis ile birlikte çok sayıda vatandaş ile Kilkis bölgesinden de birçok kişi katıldı. Protesto gösterisi boyunca sallanan siyah bayraklar dikkat çekerken, göstericiler Yunanistan genelinde çalıştırılması beklenen altın madenlerine karşı sloganlar attılar.
Kandalı Eldorado Gold şirketi 9,6 milyon ons altın çıkarmak amacıyla 2016 yılına kadar Halkidiki madenlerine 1,3 milyar euro’luk yatırım yapmayı hedefliyor. Şirket bünyesinde şu anda 1.200 kişi çalışırken, işsizliğin %40’a ulaştığı ve başka yatırımcıların olmadığı bölgede daha 5.000 kişi şirkette çalışmak için başvuru yapmış durumda.
Öte yandan Jeolojik ve Madencilik Araştırmaları Enstitüsü IGME ise kısa süre önce yayınladığı açıklamada Halkidiki’nin Skuries ile Batı Trakya’nın Perama bölgesindeki altın çıkarmaya yönelik yatırımları desteklediğini açıkladı.
Azınlıkça Online®

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...