13 Şubat 2013 Çarşamba

Sağlık kim siyanürcü kim!



Siyanürcünün adı sağlıkla yan yana gelemedi

Özer Akdemir

Bergama yakınlarında siyanürle altın işletmeciliği yapan Koza Altın Şirketi’nin EXPO 2020 Sağlık sempozyumunda sponsor olma girişimine yaşam savunucuları büyük tepki gösterdi. Sempozyumu düzenleyen kurumları faks ve e-mail yağmuruna tutan yaşam savunucularının tepkileri sonuç verdi. Çevreye ve canlı yaşamına verdiği zararlar nedeniyle yıllardır tepki gösterilen altıncı şirket sponsorluktan çıkarıldı.

Ana konusu “Sağlık ve Turizm” olarak belirlenen 41. İzmir İktisat Kongresi sempozyumuna sponsor olan firmalar arasında Koza Altın şirketinin de adının bulunması yaşam savunucularını harekete geçirdi. Yıllardır, siyanürle altın işletmeciliğine karşı mücadele eden EGEÇEP bileşeni Elele Hareketi gerek sempozyuma ev sahipliği yapacak Konak Belediyesi’ne, gerekse diğer sponsor ve destekçi firmalara bu durumu protesto eden faks ve e-mailer gönderdi. Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Oya Otyıldız imzasıyla gönderilen metinlerde Sağlık Sempozyumunda Koza Altın Şirketinin sponsor olmasının hayret uyandırdığı dile getirildi.

ZEHİR SAÇAN BİR ŞİRKET

Koza şirketinin Bergama’da siyanürle altın çıkardığını belirten Otyıldız “bu şirket, Bergama'daki çevre kirliliğinin önünü açan, toprakları ağır metallere maruz bırakan yani sağlığı yok eden şirkettir. Sağlık sempozyumuna sponsor olması nasıl bir ironidir? Adeta İzmirlilerle alay edilmektedir. Zehir saçan bir şirketin sağlık sempozyumunda işi nedir?” dedi.

Altıncı şirket çalışanlarının 5 Haziran 2005 tarihinde Çamköy'ye Dünya Çevre Gününü kutlamaya giden çevrecilere taş ve yumurtalarla saldırdığına dikkat çeken Otyıldız, Ağustos 2006’da Dikili'deki panel baskınının da yine aynı şirket tarafından gerçekleştirildiğini, bunlarla ilgili davaların halen sürdüğünü belirtti. Otyıldız açıklamasında “Konak Belediyesi olarak ülkemiz birinci sınıf tarım arazilerini yok eden, sularını arsenik ve diğer ağır metallerle kirleten bu altıncı şirketle birlikte nasıl yan yana durursunuz? Nasıl aynı sempozyumda sponsorluk yaparsınız? Koza Altının adı sağlıkla değil ancak hastalıkla, zehirle yan yana anılır” dedi.

TEPKİLER SONUÇ VERDİ

Gerek Elele Hareketi gerekse İzmir Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu tarafından organize edilen bu tepkiler kısa sürede sonuç verdi. İzmir Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Ersun Gülcan tarafından yapılan açıklamada sempozyum düzenleme kurulunun tepkilerin ardından Koza Altın’ın Ana Sponsorluktan, Sempozyum Afiş ve duyurularından çıkarıldığının kendilerine bildirildiğini dile getirildi. Haber yaşam savunucuları tarafından sevinçle karşılandı.

(İzmir/EVRENSEL)

http://www.evrensel.net/news.php?id=49071
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=541150962585927&set=a.123634057670955.13149.123575381010156&type=1&theater

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...