20 Şubat 2013 Çarşamba

Nasıl anlasak? Sermet Atadinç


http://www.canakkaleolay.com/details.asp?id=81527

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Çanakkale ziyaretinde çeşitli tespitlerde bulundu. Bu tespitlerin arka planını biraz irdelemekte fayda var. Önce kentimizin gelişimi noktasında söylediklerine bir bakalım.

Teşvik sistemine ilişkin “Artık tüm Türkiye'yi kapsayan bir teşvik sistemi sunuyoruz. Bu teşvik sistemini iyi analiz etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu çok boyutlu bir teşvik sistemidir.Teşvik sisteminin gümrük vergisinden muafiyet, büyük ölçekli yatırım teşvikleri, stratejik sektörlere destek, öncelikli sektörlere beşinci bölge teşvikleri ve altıncı bölge teşviklerinden yararlandırma şeklinde kurgulandığını” belirten Yılmaz ; “ilimiz için daha fazla stratejik yatırım ve daha fazla öncelikli sektör yatırımı çekilmesinin” önemine dikkat çekti.

Nedir bu stratejik yatırımlar ve öncelikli sektör yatırımları?

Bu yatırımların neler olduğunu analiz edersek Çanakkale’ye biçilen rolün ne olduğunu daha iyi anlarız…

Böylece bu kentin belirlemiş olduğu turizm ve üniversite kenti noktasındaki hedeflerin, siyasal iktidar nezdinde ne kadar ciddiye alındığını kavrayabiliriz.

Bakan Yılmaz’ın Çanakkale’nin daha çok yatırım almasını önerdiği stratejik sektörler teşvik sisteminde şu şekilde belirlenmiş; Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı, Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı, Transit Boru Hattıyla Taşımacılık Hizmetleri Yatırımları, Motorlu Kara Taşıtları Ana Sanayi Yatırımları, Motorlu Kara Taşıtları Yan Sanayi Yatırımları,Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı Yatırımları, Liman ve Liman Hizmetleri Yatırımları, Elektronik Sanayi Yatırımları, Tıbbi Alet, Hassas ve Optik Aletler İmalatı Yatırımları, İlaç Üretimi Yatırımları, Hava ve Uzay Taşıtları ve/veya Parçaları İmalatı Yatırımları, Makine (Elektrikli Makine ve Cihazlar Dahil) İmalatı Yatırımları, Metal Üretimine Yönelik Yatırımlar (Maden Kanununda belirtilen IV/c grubu metalik madenlerin cevher ve/veya konsantresinden nihai metal üretimine yönelik yatırımlar, bu tesislere entegre madencilik yatırımları dahil)

Ayrıca öncelikli sektör olarak kastedilen yatırım konuları kapsamında;
%50’den fazlası ithalatla karşılanan ara malları veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar (münhasıran bu yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilecek enerji yatırımları dahil) konumlandırılmış durumda.

Bu yatırım alanları için daha çok çaba harcamamızı öneren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın önerileri Çanakkale halkının ölüm fermanından farklı değil.

Zaten birileri de bu yolda hızla mesafe kaydetmeye çalışmıyorlar mı?

Stratejik yatırım olarak önerilen metal üretimine dönük yatırımlar olarak maden kanunun IV/c grubundaki madenlerin başında Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, gibi madenler bulunuyor ki bu üretimlerin çevresel değerlerimize vereceği zarar hepimizin malumu.

Aynı zamanda altın madeninde ısrar edilmesinin nedenlerinden biride böylece ortaya çıkmış oluyor.
Stratejik yatırımlar kapsamında ilave teşvikler birilerinin iştahını kabartmış durumda.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Çanakkale önerileri Çanakkale’yi kalkındırmaktan ziyade yok olmasını sağlayacak Çanakkale’yi kirli bir sanayi merkezine dönüştürme hayallerinin dillendirilmiş ifadesi.

Yine teşvik kapsamındaki yatırım açısından daha çok çaba harcamamız gerekli öncelikli sektörler olarak tanımlanmış sektörlerin başında da enerji üretimi gelmektedir.

Şimdi anladınız mı bölgemizin termik santraller cehennemine dönüştürülesi için birbiri ardına gündeme gelen termik santral yatırımlarının altındaki gerçeği.

Kalkınma Bakanımızın Çanakkale’ye biçtiği rol işte böyle.

Bakan Yılmaz Çanakkale ziyaretinde işsizlik ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Ülkemizin en önemli sorunu işsizlik konusunda Kalkınma Bakanı olarak Çanakkale’den verdiği mesajların irdelemesini de yarınki yazımda değerlendireceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...