26 Şubat 2013 Salı

Tabiatı bu yasadan koruyun!



 
TABİATI KORUMA KANUNU BU HAFTA MECLİSTE

  Sinem Uğurlu
  Kamuoyunda Tabiat Kanunu olarak bilinen “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı” bu hafta meclis gündeminde görüşülecek. Yaşam savunucularının tüm tepkilerine rağmen hazırlanan tasarı, şimdiye kadar yapılmış korumadan en yoksun düzenleme olarak ifade ediliyor. “Doğanın talan edilmesinin yasallaşması” anlamına gelen tasarı metninin tamamında doğanın korunmasından çok ekonomik faaliyetler için kullanımına vurgu yapılıyor. İşte yasa tasarısının getirdikleri ve götürdükleri:
KORUMA DEĞİL KULLANMA
“Koruma-kullanma dengesi” ifadesiyle, doğa kaynaklarının asıl olarak kullanılması amaçlanıyor. Yani ülkenin doğal değerleri “sürdürülebilirlik” adı altında ekonomik faaliyete açılacak, doğa kaynaklarının özel kişi ve şirketlere tahsis edilebilmesi kolaylaşacak.
KİMİN ÜSTÜN YARARI?
Tasarı’nın 8. maddesinde “Üstün kamu yararı” ifadesi yer alıyor. Bu ifade ile doğal alanlara zarar verebilecek birçok yatırımın önü açılacak. 8. maddenin 4. bendinde yer alan “Çevreye yarar” ifadesine dayanarak madencilik, enerji, sanayi, tarım, turizm gibi doğaya zarar verebilecek pek çok yatırım kolaylıkla gerçekleşebilecek. HES’ler, milli park üzerine yapılmak istenen sanayi tesisleri, maden işletmeleri “Üstün kamu yararı ve stratejik kullanım” olarak tarif edilebilir ve Bakanlar Kurulu bu yatırımlara izin verebilir.
DOĞAL KORUMA ALANLARI KALKIYOR
Yasa tasarısında “Doğal Sit” statüsü kaldırılıyor. 6. maddede “Gerçek veya tüzel kişilerin önerileriyle daha önce belirlenmiş ve ilan edilmiş korunan alanların sınırlarının değiştirilebileceği, kısmen veya tamamen farklı statü kapsamına alınabileceği veya koruma kararlarının kaldırılabileceği” belirtiliyor. Bu, doğal koruma alanlarının artık ‘korumasız’ kalacağı anlamına geliyor.

TEK YETKİ BAKANLIKTA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tek başına “son sözü” söyleyebilecek bir konuma getiriliyor. Bu durumda bağımsız görüş verebilecek bilimsel kurumların ve halkın katılımı engelleniyor. Zaten Tasarı’nın hazırlanış biçimi de, meslek odaları ve kitle örgütleri tarafından ‘katılımcı’ olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.
MİLLİ PARKLAR RAFA KALKIYOR
Tabiatı Koruma Yasa Tasarı’nın 57. maddesinde, “2873 sayılı Milli Parklar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır”ifadesi yer alıyor. Böylece, doğanın ve yaşam alanlarının talan edilmesinin önündeki son engellerden biri olan Milli Park Kanunu da ortadan kalkmış oluyor. Örneğin, HES’lere karşı açılan davalarda Milli Parklar Kanunu önemli bir dayanak oluşturuyordu. bu kanuna dayanarak pek çok HES hakkında yürütmeyi durdurma kararı çıkıyordu. Artık, HES şirketlerinin işi mahkemelerde daha da kolay. (İstanbul/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...