27 Şubat 2013 Çarşamba

Altın savaşları, altına 2013 yorumu (İlginç bir yorum)




Bu yazı yalnızca bir araştırma, olasılık ve öneridir ancak yine de bilimsel verilere dayanmakta  olan bir yorumdur... Dileyenler geyik yerine ya da buzdolabı süsü olarak ya da üstünde  zeytin-peynir-ekmek-domates yemek için de kullanabilir. Bir katkıda bulunabilmek çok güzel birşey.
Bence külçe altın ve TL açısından 100-110 TL civarında bir direnç oluştu. Buralarda hep satış geliyor. 90-110 TL arasına boğa tuzağı yani altın yükseliyormuş sanısı uyandıran bir kandırmaca konulmuş gibi bir durum var. Yani ons 1.700-1.800 civarına bir boğa tuzağı kurulmuş gibi.
Altına neden hücum vardı? Başta Abdekonomisi olmak üzere, Batı ekonomisinde bir çöküş durumu vardı. Ve altın fiyatlarını yükselten gerçekte ülkelerin vatandaşları değil, devletlerinin ton ton altın alımları idi. Yani 4 yıldır, devletler arasında altınsavaşları var gibi bir durum vardı. Oysa 4-5 yıl önce yazdığım gibi ‘2013 yılından başlayıp Batı ekonomisi yükselmeye ve Türkiye ekonomisi düşmeye başlayacak’ saptamama uygun olarak Batı ekonomilerinde düzelme belirtileri görülmeye başladı. Yani 2013 yılından başlayıp, artık devletlerin altına hücumuna pek gerek olmayacak. Bence; medyanın finans bölümleri de sanki teknik analizden hiç anlamıyorlarmış gibi, külçe altının 100-110 TL arasına 1 yıla yakındır bir direnç(tuzak) konulduğunu görmemişler gibi sanki, hep, altının gıramı(gramı) 1-2 TL artsa; ‘Altın uçuyor, altında ralli, altın fırladı’ gibi haberler ile bu tuzağa gaz verdiler, insanları gaza getirdiler, diye düşünüyorum. Şimdi de altın yatırımcıları, Soros bile altınlarını satıp hisse senedi alıyor, diye haber  yapıyorlar. Oysa 1 yıldır her ay, ’Altın uçuyor, altında ralli, altın fiyatları aldı başını gitti, altın nereye gidiyor?’ gibi haberler  yapıyorlardı. Yani gerçekten söylediklerinde içten idiler ise, eğer teknik analizden bu kadar çok anlamıyorlar ise finans bölümlerine yönetici olarak beni alsınlar. Ben bile daha çok anlıyorum. Gerçekte devletler 4 yıldır altın alımı yapmamış olsalardı, bugün altının onsu bugün 1.000 Dolar(dolar)’da falan olurdu bence. Altın ne ki? Yenilmez, içilmez, tedavi etmez, hayat kurtarmaz, çölde kalsan bir bardak su vermez, dertlerini dinlemez, akıl vermez.
Abd’nin, Türkiye’ye bir ‘Altın oyunu’ varmış gibi geliyor bana. Bence; Abd, altın fiyatlarının çok düşeceğini anlamış olmalı ve Türkiye’nin de elindeki altınlar ile büyük zarara girmesini tuzaklamış olmalı. Ancak; Türkiye de bunu görmüş olabilir ve elindeki altınların bir bölümünden, hazır şu an ki fiyatlardan kurtulmak için İran’a altın satmayı ve altın karşılığı doğal gaz, petrol alma yoluna gitmiş ve bunu anlayan  Abd de, Türkiye’nin İran’a altın satmasına ve altın karşılığı ticaret yapmasına karşı çıkmış, ambargo koymuş olabilir. Burada tezgah genelde İran’a karşı imiş gibi görünmesine karşın gerçekte  Türkiye’yi, elindeki altınlar ile zarar ettirmek gibi saklı bir amaç taşıyabilir. Belki de bu yüzden; Abd’li bir tarihçi ‘Obama, Türkiye’yi kandırıyor’ dedi, geçen gün. Ancak tezgah bu ise açık ki Obama ya da Abd; Türkiye’yi pek kandıramadı. Şimdi de Orta Asya devletleri altın almaya başladı. Bunlardan biri de Azerbaycan. Yani Abd’nin tuzağı pek tutmayacağa benziyor, eğer böyle bir tuzağı var ise. Türkiye’de altın rezervleri yükselirken, dünyada da yeni yeni altın madenleri bulunmakta yani altının geleceği, rengi gibi pek parlak görünmüyor bence. Lenin’in dediği gibi belki de altın; değersizliğinden, hela taşı olacağı günlere doğru gitmekte.
Altının onsunda; 2013 yılına ait 1.700 dolar(dolar) yan üçgen ucu direnci, sınırı var. Bu da; mart-nisan 2013 aylarına kadar beklemeyi uygun yapıyor bence. Yani ons bu fiyatı yukarı geçer ise alım yapılabilir. Bu kısa vadeli bekleme önerim.
Öte yandan; bir olasılık da onsun bu fiyatı geçemeyip aşağı gitmesi olasılığının da yüksek olması. Bu durumda da 2014 yılına kadar beklemek gerekir. Bu durumda altın bir ralli yapacak ise bunu 2014 yılında yapacaktır. Yani 2014 yılında dünyada büyük olaylar, çatışmalar, savaşlar, ekonomisel çöküşler olma olasılığı yüksek. Yani ons, 2013 yılında ve özellik ile haziran 2013’de 1.700 Dolar’ı yukarı geçemez ise 2014 yılına bekleme önerimi sürdüreceğim.
Şu sıralar dünyaca ünlü yatırımcılar, sıcak paracılar da altın sıtoklarını(stoklarını) satmaktalar. Geçen gün de Rusya’da 200 ton altın madeni bulundu ki Sibirya’nin altının altın kaynadığı söyleniyor.
Yani bence altında, alım için 3-5 ay beklemekte yarar var. Eğer 3-5 ay içinde ons 1.700 Dolar’ı geçemez ise 2014’ü alım için beklemekte yarar var, diye düşünüyorum.
Eğer ons 1.700 Dolar’ı geçemez ise 1.200 Dolar’a kadar bir düzeltme, düşüş bekliyorum, umuyorum. Buradan altın ralli yapabilir ve sol omuzun başını yapabilir.
Büyük olasılık ile Türkiye’de borsa 100.000 oluncaya kadar altın düşecektir ki bu da 2013 içinde ya da sonunda olacaktır...
Yani bekleyip görmeli, sonra ağlamamalı diyorum.
Dediğim gibi bu bana ait, kişisel bir yorum yazısıdır, hiçkimse önemsemek zorunda değil.
Evet; Avrupa ekonomisinin 2013’de(te) yükselmeye; Türkiye ekonomisinin ve Akp’nin ise 2013’de düşmeye başlayacağını  ve bunun 2014’de hızlanmaya başlayacağını, 4 ya da 5 yıl önce yazmışdım.
Hayat, ülkeler, demokrasi, tarih, evren, aşk ve evlilik; borsa tekniği üstüne kuruludur, bence. Yani; evren var olmadan önce borsa vardı.
Evet, birgün altından hela taşları yapılacak.
Necdet Gürçiftçi
Patentsiz, dinsiz, yerli üretim bir Türk-Türkiye bilgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...