5 Aralık 2018 Çarşamba

Özer Akdemir Kızılcaköy'deki JES Direnişini Anlatıyor



İncirliova ilçesinde bulunan Kızılcaköy’e yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı köylüler direniyor.
Aydın Kızılcaköy halkı, topraklarında açılmak istenen Sarı Zeybek adı verilen jeotermal enerji santraline (JES) karşı direniyor. Köylüler, yanlarına jandarma birliklerini alarak bölgeye girmek isteyen şirket yetkilileriyle karşı karşıya geldi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) eş dönem sözcüsü gazeteci Özer Akdemir, Kızılcaköy halkının taleplerini ve gözlemlerini bianet’e anlattı.

“Vali, kaymakam gelsin”

Gürmat Elektrik Üretim A.Ş çalışanları, 4 Aralık günü sabah saatlerinde jandarma eşliğinde Kızılcaköy'deki arazilere girmek istedi. Amaçları araziyi beton direk ve tel örgülerle çevirmekti. Ancak yöre halkı araziyi korumak istedi. Kadınların ön planda olduğu direnişte çocuklar da vardı.
Yöre halkının direnişi jandarma güçlerinin saldırısı ile kırıldı. Bölgeye TOMA'lar eşliğinde polis ekipleri de yönlendirildi; yöre halkına biber gazı sıkıldı.


Direnişi değerlendiren Akdemir, “Köylüler, topraklarında JES istemediklerini, kuyu açılmasına izin vermeyeceklerini ısrarla dile getiriyor. ‘Vali, kaymakam gelsin. Bizim tarlalarımız olmazsa biz ne yapacağız’ diyorlar haklı olarak. Çünkü bu çalışmanın JES’in ilk adımı olacağını, JES’in o bölgedeki incire, zeytine, içme sularına zarar vereceğini biliyorlar. Köylüler direnmekte kararlılar.”

“Devlet şirketin yanında saf tutuyor”


“Anayasa’da yer alan 56. maddeye göre, ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ deniliyor. Köylüler de bu haklarına sahip çıkmak için direniyorlar. Devlet, bu hakkı yerine getirmesi gerekirken, şirketin yanında saf tutuyor.”
120 jeotermal kuyu açılmak isteniyor

Aydın İncirliova ilçesi Kızılcaköy Mahallesi yakınlarında açılmak istenen jeotermal santrali (JES) projesinin adı Sarı Zeybek.
Sarı Zeybek JES'i için beş köyün arazisinde toplam 120 JES kuyusu açılmak isteniyor. Bu kuyuların en yakını Kızılcaköy'deki evlere 150 metre uzaklıkta bulunuyor.
Bu projeyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirilme (ÇED) toplantısı 31 Ekim'de Dereağzı köyünde yapılmıştı.
“Kızılcaköylüler haftalardır nöbetteydi”
Kuyuların Dereağzı, Gerenkova, Kardeşköy ve Balıkköy köyleri sınırları içerisine de girdiğini ifade eden Akdemir, “Açılmak istenen kuyuların tamamı incir bahçesi ve birinci sınıf tarım arazisinde yer alıyor. JES ayrıca Aydın’ın içme suyu ve sulama ihtiyacını karşılayan İkizdere Barajı’na da çok yakın. Zaten Kızılcaköylüler JES'e karşı haftalardır çadır kurup nöbet tutmaya devam ediyorlardı.”

Akdemir, yetkililerin henüz ÇED tamamlanmadan santral için hazırlık çalışması yaptıklarını ifade etti.
“İzmir ve Aydın Barosu da bugün köylülere destek olmaya geldiler. Baroların yanı sıra, siyasi partilerden çeşitli isimler, ekoloji ve çevre örgütleri de desteğe geliyorlar.”
Akdemir bu desteklerin yeterli olmayacağını da belirtiyor:

“Kızılcaköy direniyor ancak, kuyuların geçeceği Dereağzı, Gerenkova, Kardeşköy ve Balıkköy köyleri de birlik olmalı, karşı çıkmalı. Hatta Aydın, İzmir gibi illerde karşı çıkmalı. Kızılcaköy şu an orada yalnız. Öyle sembolik desteklerle de pek mümkün değil. Eğer destek ve birlik olmazsa Kızılcaköy’ü bir şekilde ezer geçerler” dedi.
Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. hakkında
Güriş Holding’in jeotermal enerji üretmek için 1999'da kurduğu şirket. Holdingin enerji alanında ayrıca rüzgar ve hidroelektirik santralleri alanında da yatırımları var. 
Jeotermal alanında; Gürmat Elektrik Üretim A.Ş.'ne bağlı; Aydın’da altı adet JES'i bulunuyor. Ayrıca Efe 7 adlı JES'i yapım aşamasında. Planlama aşamasında ise Efe 5, Efe 8, Efe 9 ve Sarı Zeybek JES projeleri bulunuyor. (SO/HK)
* Fotoğraf ve videolar: Özer Akdemir
http://bianet.org/bianet/ekoloji/203242-ozer-akdemir-kizilcakoy-deki-jes-direnisini-anlatiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)

  24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel   Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...