1 Mart 2013 Cuma

Cerattepe davasında şok karar!



Artvin Kafkasör yaylasında yapılmak istenen altın işletmeciliği ile ilgili açılan davada mahkemeden şok bir karar çıktı. Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği maden için açılan dava Rize İdare Mahkemesi tarafından esastan reddedildi.

HALK DAHA ÖNCE KOVMUŞTU
Dünyaca ünlü Kafkasör yaylasının Cerattepe ve Genya mevkilerinde yapılmak istenen altın madenciliğine karşı Artvin’liler yıllardır mücadele ediyorlar. Halkın 20 yılı bulan kararlı mücadelesi sonrasında 1998 yılında çalışmalarını durduran, 2004 yılında da siyanürle altın üretiminden vazgeçtiklerini açıklayan altıncı şirket, zaman içerisinde AKP’nin maden Yasasında yaptığı değişikliklerin ardından yeniden çalışmalara başlamıştı. Enerji Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl Şubat ayında Cerattepe altın sahasının ruhsatı için ihale yapılacağını açıklamasının ardından başlayan yeni süreçte Artvin halkı bir kez daha altıncıların karşısına dikilmişti. Birçok eylem ve etkinliklerle altın madenciliğine karşı direneceklerini ortaya koyan Artvinliler Yeşil Artvin Derneği ve 258 yurttaş adına Rize İdare Mahkemesine başvurarak maden için verilen ruhsatın yürütmenin durdurulmasını istemişlerdi.

KARA BİR LEKE
2009 yılında kazanılan hukuk zaferinin ardından madenin kesinleşmiş yargı kararına karşın 2012’de tekrar işletme için süreci başlatması yoğun tepki çekmişti. Özaltın şirketine 11.06.2012 de verilen iznin iptali için 258 kişinin açtığı dava Rize İdare Mahkemesi tarafından reddedilirken, yürütmeyi durdurma talebi Trabzon Bölge İdare Mahkemesince 19.10.2012 tarihinde kabul edilmişti. Geçtiğimiz ay içerisinde Rize’de görülen davaya çok sayıda hukukçu ve Artvin’linin yanı sıra, yurdun değişik yerlerinden yaşam savunucuları da katılmıştı.
Rize İdare Mahkemesi’nin kararını “adaletsiz” olarak yorumlayan Artvinli yaşam savunucuları, “Hukuku ayaklar altına alan bu kararı tanımıyoruz. Artvinin yokoluşunu onaylayan bu karar hukuk tarihine geçecek kara bir lekedir. Mücadelemiz yeni başlamıştır” diyorlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...