5 Mart 2013 Salı

Kazdağlarında madenci terörü



 
Köylülerin kendi topraklarında “Havamıza, suyumuza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” diyerek Kazdağları’nda girdikleri maden sahası başlarına dert oldu.
Köylülerin doğup büyüdükleri topraklarda özgürce gezmeleri bile yasaklanırken, maden sahasına girdikleri için üç köylünün, önce dağa çıkmaları yasaklandı şimdi de çalışmaları engellemekten 7 bin 500 dolarlık tazminat davası açıldı.

Köylülerin doğup büyüdükleri topraklarda özgürce gezmeleri bile yasaklanırken, maden sahasına girdikleri için üç köylünün, önce dağa çıkmaları yasaklandı şimdi de çalışmaları engellemekten 7 bin 500 dolarlık tazminat davası açıldı. Bayramiç Karaköy sakinlerinden üç genç, bilindiği gibi geçtiğimiz aylarda maden sahasına girip, maden arama çalışmalarını protesto etmişti.

Köylülerin kendi topraklarında “havamıza, suyumuza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” diyerek girdikleri maden sahası başlarına dert oldu. Bölgede Kanada sermayeli şirket tarafından işletilen arama sahasına girdikleri gerekçesi ile Karaköylü üç genç hakkında şikayete bağlı olarak soruşturma açılmıştı. Maden aramaları nedeni ile bölgede köylülerin yükselen tepkisi, madencileri ciddi derecede rahatsız ederken, madencilerin tavrı ise köylülerin başına dert olmaya başladı.

Önce dağa çıkmaları yasaklandı
Bayramiç’e bağlı Karaköy köyünden üç gencin maden sahasına girmelerinin ardından Çan Sulh Ceza Mahkemesi tarafından haklarında 3 ay adli kontrol tedbiri uygulanması kararı verilmişti. Kanada sermayeli bahse konu olan şirketin şikayeti üzerine gençlerin gözaltına alınmaları ile başlayan süreçte söz konusu gençlerin doğup büyüdükleri topraklarda gezinmelerinin yasaklanmaya çalışması hem yöre halkı hem de Çanakkale bölgesinde altın madeni karşıtlarının tepkisiyle karşılandı.

Göstermelik yardımlar!
Altın madeni firmalarının köylülerin tepkisini çekmemek için iş vaadinde bulunduğu bilinirken, bunun dışında muhtarlıklara ve camilere boya gibi tadilat yardımı ile nakdi para yardımı yaptığı da öğrenildi. Köylere göstermelik yardımlar yapan maden şirketinin maden sahasına girdikleri gerekçesi ile üç genç ile uğraşmaları tepkiye neden oldu. Köylülere ormana girmeme, dağa çıkmama cezası verilirken, cezalandırmanın böyle kalmadığı da öğrenildi.

7 bin 500 dolarlık dava!
Bayramiç’e bağlı Karaköy köyünde ikamet eden ve maden sahasına girerek çalışmaları durdurmak isteyen gençler hakkında yine Çan Asliye Ceza Mahkemesi’ne tazminat davası açıldı. Söz konusu Kanadalı şirket tarafından açılan davada tazminat olarak ise 7 bin 500 dolar istendi. Açtığı davayı bile kendi para birimi üzerinden tahsil etmek isteyen maden şirketine tepkiler giderek büyüyor.

canakkaleolay.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...