20 Mart 2013 Çarşamba

Köylüler altın madenine karşı örgütleniyor





·         Çanakkale Çevre Platformu Bayramiç'e bağlı, Çavuşlu, Evciler, Yeşilköy ve Karaköy’de bilgilendirme çalışması yaptı. Kaz Dağları’nda devam eden katliama dur demek için çalışmalarını sürdüren platform üyeleri, altın madeninin zararları hakkında köylülere bilgiler verdi. Platformun Karaköy'de düzenlenen toplantısına Bayramiç Belediye Başkanı  İsmail Sakin Tuncer, CHP İl Genel Meclis Üyesi Halil Behçet Erdal da katıldı. Toplantıda altın madeninin köylülerin yaşam alanlarına vereceği zararlar konuşuldu. İşte uzmanlarn ve köylülerin söyledikleri:

BİZ DE DAVA AÇACAĞIZ
Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant: Üç köylüyü altın madenine karşı olduğu için mahkemeye verdiler. 3 ay ormana girmeme cezası aldılar. Ama Kanadalılar ormana girecek. Bu ülkenin yurttaşları ormana giremiyor. Nasıl oluyor? Arkadaşlarımıza 7200 dolarlık dava açtılar. Muratlar köyü içme suları bozuldu. Devletin kurumu içilmez raporu verdi. Köylüler damacana su içmeye başladı. Hayvanlar da kaynak suyu içemiyor. ‘O köyde ne kadar hayvan var, ne kadar su kullanılıyor, bunun bitkisel, hayvansal üretime zararı nedir’ hesaplıyoruz. O maden şirketi hakkında öyle dava acaçağız ki, pişman olacaklar.
SU SORUNU DOĞAR
Prof. Dr. Murat Türkeş: Madencilik etkinliklerinde, çok fazla su kullanılır. Bu su sizin kullandığınız içme suyu ve kaynaklara dayanır. Sizin suyunuz yeterli değil. 3-4 yıl önce kuraklık yaşandı. Tekrar nemli döneme girdik. Yaz kuraklığı dışında iklimin kendi değişikliğinden kaynaklı kuraklık var. Sizin altın madenciliğine verebileceğiniz bir milimetre fazla suyunuz yok. En önemli sorunlardan biri suyun kaynaklarının eksilmesi. Yörede siyanür ve ağır metallerin suya katılmasıyla ciddi sorunlar yaşanacaktır.
ÇANAKKALE ELMASI YİYEMEYİZ
Prof. Dr. Kenan Kaynaş: Buranıın elması kaliteli. Bu bölgeye hayat veren Kazdağı’dır. Elmayı da kaliteli yapan hava, su ve topraktır. Siz de çok iyi elma yetiştiricisiniz. Madenciler gelirse siyanür kullanılırsa buuradaki ürünleri kimse almaz. Sizin ve torunlarınızın hayatı gidecek. Toprağınız suyunuz bitecek. Toprak su olmadan yaşayamayacaksınız. Kullanılan siyanür hem atmosfere karışacak hem de topraktan süzülecek, taban sularını kirletecek. Bitki kökleri zarar görecek. Bu elmaya ondan sonra patent alsanız da satamaycaksınız“ dedi.
ALTINLAR YENMEZ
Prof. Dr. Türker Savaş: Ben karnımı doyuramayacağım diye korkuyorum. Altınları yiyemeyeceğim. Toplum olarak aç kalacağız. Hayvancılık da kalmayacak. Ne süt içeçeğiz, ne yoğurt, ne elma yiyebileceğiz. Bu memleketi sizler doyuruyorsunuz. Sizler olmazsanız hepimiz aç kalırız. O nedenle madencilere karşı koymalıyız. Onları buradan kovmalıyız.

KÖYLÜLER ‘MÜCADELE’ DEDİ
Ömer Eren: Halkımızın bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor. Madene karşı gelinmeli. Fert olarak ailem ve 2 çocuğumla servisin önüne geçtim. Bu nedenle mahkemelik oldum. Davam görülmeye devam ediyor. Ceza alsam da bu davamdan vazgeçmeyeceğim. Madenciler bazı ailelere mali destek veriyor. Bu bizi biraz bölüyor. Bazıları madende araç çalıştırıyor. Kadınlar altın taksa nolur. Siyanür buradaki yaşamı tarım alanını bitirecek.
Karaköy Muhtarı Ramazan Çakır: Söğütalan’dan, Çan’a kadar içme suyu havzası var. Bu kaynağı kökten yok edecekler. Kaz Dağları’nda çıkan su ile Kumkalaye kadar sulama yapılıyor, doğal su. Daha bunlar işletmeye başlamadan dereler çamur akıyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Numuneler alındı. Numune alanlar madencilerle birlikte yemek yediler.
Mustafa Güvenç: Siyanürle altın çıkınca doğa kirlenecek. Bunun durdurulmasını istiyoruz. Bütün halk birlik olacağız.
Muhammet Özer: Altın arama çalışmalarının sularımıza, toprağımıza, ürettiğimiz  elmalara, hayvancılığa zararı olacak.
İsmail Örnekol: Biraz daha muhalefetçi olursak altın arama çalışmalarını sona erdirebiliriz. Birlik olmalıyız. O zaman bu madencileri buradan kovarız.
Hanife Dörtbaş: Altın siyanürle hiç bir yerde aranmasın.Yabancılar gelip topraklarımızı kazıyor. Buna razı değiliz.
İsmail Eren: Zehirin kime faydası olmuş. Kurdu, kuşu, ürünlerimiz hepsi bitecek. Bizde bu üretilen ürünleri tüketirsek, bu havayı solursak hastalıklarla mücadele edeceğiz.
Gülşen Özer: Elmacılık yapıyoruz. Altın madenciliği başlarsa burada bu ürünleri üretemeyeceğiz.
Emine Karaca: Dağlarımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız. Onların köyümüzün yolunu da kullanmasını istemiyoruz. Kanada belgeselini izledim. Kanada çok güzel. Ama onlar gelip bizim dağların adını bile değiştirdi.
Fehmi Aydın: Başta suyumuz, havamız insan sağlığı tehdit altında. Geleceğimizden endişeliyiz. Yeni doğanlar hayata nasıl tutunacak. Maden sondajları başlamadan önce  bizim köyümüzde içtiğimiz kullandığımız suyu insnalar gelip alıyordu. Bugün tersine döndü. (Çanakkale/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...