- http://www.evrensel.net/news.php?id=41254
- Özer Akdemir
-
1999
yılında Kültür Bakanlığı’na devredildikten sonra açık hava müzesi
yapılan tarihi Sinop Cezaevi’nin kalın duvarlı koğuşlarından birçoğunun
girişinde ve yemekhanelerde Albert Einstein’in şu sözleri yazılı:
“Hatasız insan yoktur. İnsanlık hatasını kabul ve tamir etmekle ölçülür.
Bu dünyada beni birkaç kişi anladı, onlar da yanlış anladı.” Ünlü
fizikçi, buluşlarının yüz binlerce kişiyi öldüren bir bomba, ya da
sözlerinin binlerce insanı özgürlüğünden eden tarihi bir hapishaneye
duvar yazısı olacağını bilse ne düşünürdü acaba? Bu sorunun yanıtını da
Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları sonrası kendisi vermişti
zaten: “Böyle olacağını bilseydim, bir ayakkabı tamircisi olurdum”
İNCEBURUN’A NÜKLEER SANTRAL
Birim kütleden elde edilen enerjinin inanılmaz boyutlarda olacağını ortaya koyan E= mc² formülünün sahibi A. Einstein’ın buluşu, atom bombasının yanı sıra nükleer enerji elde etmek için de kullanılıyor. Yapımı için Rusya ile anlaşılan Mersin Akkuyu’daki nükleer santral projesinin ardından, yıllardır tartışmaları süren ikinci nükleer santral, işte hapishanesinde Einstein’in sözlerinin duvar yazısı yapıldığı Sinop’a kurulacak.
Kendi ülkesi Güney Kore’de güvenlik testinden geçemediği için iki santrali kapatılan Kepco firmasının da aralarında bulunduğu üç ülke ile Sinop’a kurulacak nükleer santral görüşmeleri devam ediyor. Ülkenin en kuzey ucu olan İnceburun’a yapılması planlanan nükleer santralin tam olarak nereye yapılacağı ise henüz belli değil.
TABİAT PARKI SANTRAL ALANI İÇİNDE
Orman Yüksek Mühendisi Hasan Fehmi Bayar, yıllarca emek verdikleri Hamsilos Tabiat Parkı’nın Sinop’a yapılacak olan nükleer santral alanı içinde kaldığını ve bunun yörenin idam fermanı olacağını söylüyor.
Bölgenin ağaçlandırılması için 30 yıldır çaba gösterdiklerini aktaran Bayar, nükleer santralin bu bölgeye yapılması durumunda binlerce ağacın da kesileceğini dile getiriyor.
İKİ ŞEY SONSUZDUR...
Binlerce yıllık tarihinden gelen eski yapıları ve doğal güzelliği ile turizmden daha çok pay almayı hedefleyen Sinop’ta nükleer santralin adı bile var olan korkuyu körüklemiş. Çernobil nükleer kazasının ardından Karadeniz kıyısındaki kentlerde patlayan kanserden ölümlerin yarattığı tedirginlik, yanı başlarına nükleer santral kurulması planlarının iyice ete kemiğe bürünmesi ile katlanmış.
Sinoplular, İnceburun Yarımadası’nda bir nükleer santral bacası görmek istemediklerini dile getiriyor. Çernobil faciasının sağlığa etkilerini en çok yaşayan kentlerden birisinde nükleer santral yapma sevdasını yine nükleer fiziğin en büyük ismi A. Einstein’in sözleriyle değerlendirelim; “İki şey sonsuzdur; İnsanoğlunun aptallığı ve evren. Fakat ikincisinden emin değilim”!.. (Sinop/EVRENSEL)
22 Kasım 2012 Perşembe
Sinop Cezaevi’ndeki Einstein
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Haberin izini sürmek (Pazartesi yazısı)
24 Haziran 2024 04:25 Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel Özer Akdemir Tüm yazıları Geçen senenin mart ayıydı. Gece gele...
-
07 Ağustos 2018 14:41 CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Menderes Nehri ve havzasındaki kirliliği Meclise taşıdı:...
-
13 Aralık 2020 14:35 Çiçekbaba Dağı günümüzde ülkemizdeki binlerce dağın kaderini paylaşıyor. Çiçekbaba da Kazdağları, Bolkarlar, Istranca...
-
08 Temmuz 2018 03:20 Tüm yazıları Günün şavkı Erciyes’e vurup, beyaz doruklarını kızı...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder