10 Eylül 2014 Çarşamba

Halkın denizine de ‘yat’acaklar



Özer Akdemir

İzmir’in Aliağa ilçesi yeni talan girişimleri ile karşı karşıya. Güneyi, Aliağa Foça arası demir çelik fabrikaları, petrokimya tesisleri, gemi söküm, gübre sanayi, termik santraller gibi onlarca ağır ve kirletici sanayi kuruluşu ile işgal edildiği ilçe de talan şimdi de kuzeyine yöneldi. Göçmen kuşların uğrak alanlarından olan Çaltıdere köyündeki termik santral girişiminin ardından, Yeni Şakran beldesinde halkın on yıllardır kullandığı kumsala yat limanı yapılmak isteniyor. Güneyi talan edilen ilçenin şimdi kuzeyi de halkın elinden alınmaya çalışılıyor.

EN GÜZEL KOYU İSTİYORLAR

Yeni Şakran’ın Bozburun mevkiinde yapımı planlanan yat limanı projesi Şakranlıları harekete geçirdi. Yıllardır halk plajı olarak kullanılan, yakın ilçelerden, hatta Manisa’dan bile vatandaşların gelip denize girebildiği koya kurulması planlanan yat limanına karşı çıkan Şakranlılar, liman projesinin iptalini istiyorlar. Proje ÇED raporundan sonradan haberdar olduklarını, ÇED toplantısını hiç duymadıkları belirten Şakranlılar, yat limanı proje sahasının bölgenin denize girilebilecek en güzel, korunaklı ve doğal koyu olduğunu dile getiriyorlar. Hazırlanan ÇED raporundaki birçok bilginin gerçeği yansıtmadığını aktaran Şakranlılar, projenin iptali için Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı, Çevre İl Müdürlüğü ve birçok kuruma toplu dilekçeler göndermek için harekete geçtiler. Yat limanı projesine karşı hukuki süreç başlatmak için de çaba harcayan Şakranlılar, bu konuda EGEÇEP’ten yardım talebinde bulundular.

BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIKLARI YİYECEK!

Şakranlılar ilgili kurumlara gönderdikleri dilekçelerde ÇED raporundaki eksikliklerin yanı sıra, yanlış bilgilere de dikkat çektiler. “Proje alanında herhangi bir yapılaşma yok, sadece 2. konut statüsünde evler var” denilen ÇED raporundaki bu bilginin gerçeği yansıtmadığını belirten Şakranlılar, sadece koyda var olan site ve evlerin sayısının 300’ü bulduğunu dile getirdiler. Yeni Şakran’ın su altı canlılığı ve balığı ile ünlü olduğunu kaydeden vatandaşlar, koruma altındaki pinaların bu bölgede yaşadıklarına vurgu yapıyorlar. Yat limanı planlanan bölgedeki tarihi kalıntılara da dikkat çeken vatandaşlar, koyun az ilerisindeki adada antik çağdan kalma kalıntılar ve sütunların gözle görülebildiğinin altını çizdiler. Şakranlılar yat limanı yapılacak yerin altında antik bir yol bulunduğunu da kaydettiler. Alanın küçük balıkların yumurtlama ve büyüme bölgesi olduğunu, balıkların doğal barınağı konumunda bulunduğunu aktaran Şakranlılar dilekçelerinde şöyle dediler; “ÇED Raporunu hazırlayanlar kış ayları yerine yaz aylarında araştırsalardı milyarlarca yavru balığı ve küçük balığı bu koyda görebilirlerdi.”
Halkın denizine de ‘yat’acaklar
TÜM KOYU BETONLA KAPLAYACAKLAR

Yat projesinde 135 bin metre kare alanda 133 bin metrekarenin doldurulmasının, bunun 2 b,n 484 metrekaresine iskele yapılmasının planlandığını belirten vatandaşlar, “Yani koyun neredeyse tamamı betonla kapatılacak, hem doğal görüntü bozulacak, hem de bu bölgede yaşayan insanların doğal sahil ve plaj olarak kullanımı imkansızlaşacaktır” dediler. Yöredeki rüzgar potansiyeline ve kuvvetli esen rüzgarlar nedeniyle yatların limana yanaşmasının güçlüğüne vurgu yapılan dilekçede, deniz altının sığ ve kayalıklardan oluştuğu da dile getirildi. ÇED raporundaki fotoğraflardan 10 kişi ile ‘halkın katılımı toplantısı’ yapıldığının anlaşıldığına işaret eden Şakranlılar, bu toplantılardan Şakranlılar ancak İnternet’teki ÇED raporu sonrası haberi olduklarını söylediler. Yat limanı projesi geçen yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına AKP’den aday gösterilen eski Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın 35 projesinden birisiydi.

KUZEY EGE’DE TALAN RÜZGARLARI

Yeni Şakran beldesi ile Aliağa arasında kalan Çaltıdere köyü özellikle flamingoların uğrak alanlarından birisi. Doğal sit alanı statüsündeki bölgede köylüler yıllardır taş ocaklarından yakınırken, şimdi de termik santral kurulacağı söylentileri nedeniyle iyice tedirgin oldular. Aliağa sahil boyunca kalan tek korunaklı orman alanına sahip köyde orman ve zeytinliklerin bulunduğu bölgede perlit madeni için de izinler alındı.

Bergama ve Kozak yaylasında altın madenciliğinin ardından, Kuzey Ege’deki son dönemde yoğunlaşan talan rüzgarlarının en önemlilerinden birisi de Çandarlı Limanı inşaatı. Aylardır liman inşaatı nedeniyle taş ocakları yöreyi delik deşik etmiş durumda. Liman tamamlandığında dünyanın en büyük 10 konteyner limanı arasında yer alacak.
www.evrensel.net
Eklenme tarihi: 2014-09-10 06:00:04

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...